Nyheter

Motion om åtgärder på Lagastigen återremitteras 

Nyheter Motionen om fartreducerande åtgärder på Lagastigen hamnar på tekniska utskottets bord.

Sverigedemokraterna vill öka trafiksäkerheten för cyklister och bilister på Lagastigen. Arkivbild

Under hösten berättade vi om SD:s motion att öka trafiksäkerheten för cyklister och bilister på Lagastigen. 

Motionen hamnade därefter på samhällsbyggnadsnämndens bord. Efter en analys i frågan gjorde samhällsbyggnadsförvaltningen den samlade bedömningen att frågan ska hanteras av ansvarig väghållare, vilket i det här fallet är tekniska förvaltningen.

Samhällsbyggnadsförvaltningen menar att i väghållaransvaret har tekniska förvaltningen allra bäst åtkomst/erfarenhet till trafikdata och kostnadsuppskattningar då de har alla investerings-, drifts- och underhållsmedel tilldelade till sig och dessutom i övervägande fall hanterar utförandet internt inom förvaltningen. 

”I de fall tekniska förvaltningen önskar diskutera eventuella åtgärder och säkerställa att dessa ligger i linje med den långsiktiga trafikplaneringens intentioner är samhällsbyggnadsförvaltningen givetvis tillgängliga att hjälpa till och stödja väghållaren i frågan”, samhällsbyggnadsförvaltningen i en skrivelse. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 23 februari att skicka tillbaka motionen till kommunstyrelsen och föreslog att kommunstyrelsen remitterar motionen till tekniska utskottet. På kommunstyrelsens sammanträde i tisdags gick kommunstyrelsen på samhällsbyggnadsnämndens linje. 

Taggar

Dela


Läs mer

Vill öka trafiksäkerheten vid övergångsställen – så svarar kommunen

3 reaktioner på Motion om åtgärder på Lagastigen återremitteras 

Ytterligare en åtgärd är väl kanske att se till att ha hastighetsskyltar. Antar att det är 60 då man kommer österifrån vid Lidl-rondellen

Varför skulle det bli 60 efter rondellen när det är 40 på alla vägar in i rondellen du nämner, och du redan vid Svenstigs passerar skylten som säger att du åker i ett tätbebyggt område, vilket innebär att hastigheten är 40km/h om skylt som säger annat saknas.

Men du är inte ensam i din logik, eftersom många bilister blåser på i 60 ut ur rondellen både åt väster och öster.
Det är alltid lika roligt att försöka svänga ut i från Birger Jarlsgatan eller Kapellgatan på Nydalaleden när var tredje bilist accelererar upp i 60 från rondellen och ännu fler håller över 40 efter skylten som sitter precis innan den korsningen.

Lösningen?
Det bästa jag kommer på just nu är fartkamera åt båda hållen samt extra skyltning eftersom för många bilister har minne som en guldfisk när det kommer till körning i tätort.
Den sämsta lösningen borde att sätta ut väggupp, så det är väl den mest sannolika lösningen, om någonting alls görs.

/Vuvuzela

En fantastiskt bra åtgärd vid dessa övergångsställen, gör det mycket svårare för cyklister att cykla rätt ut i full fart, även om man kör saktare än lagligt, så har man en väldigt liten chans att upptäcka dem i tid.

En hyfsat billig åtgärd som ändå underlättar för de flesta.

Kommentarsfunktionen är stängd