Nyheter

Löftet efter ockupationen: ”Kommer givetvis fortsätta”

Nyheter Organisationen Återställ våtmarker har rört upp känslor i bygden under veckan. Detta efter upprepade ockupationer av Flymossen. Alfred West från organisationen lovar att gruppen kommer fortsätta att strida för sin sak.

Skärmdump från Facebook

Polisen har mer eller mindre åkt i skytteltrafik fram och tillbaka till Flymossen. Detta sedan aktivisterna från Återställ våtmarker upprepade gånger tagit sig in på området.

Alfred Westh är medgrundare till organisationen och han förklarar vad syftet med aktionen på Flymossen från deras sida har varit.
– Det var att försöka med alla medel man har att återställa den här torvgruvan till en myllrande och levande våtmark igen. Det gör man mest effektivt genom att proppa igen ett antal diken så man höjer upp vattennivån och blötlägger torven. Efter det så slutar koldioxid och andra växthusgaser att läcka ut.

Anledningen till att man valde att förlägga den aktionen till just Flymossen var att den är stor, ungefär 200 hektar, samt att det finska företag som driver anläggningen bryter 70 procent av all torv i Sverige enligt Alfred Westh.
– De är en av de största förstörarna av svensk natur skulle man kunna säga. Vi ville uppmärksamma att det är väldigt illa att vi låter utländska företag komma hit och bryta upp vår fina mark och göra massa gruvor av det.

Ni får rätt mycket kritik. Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det säkert finns vissa som tycker att det är dåligt, men den större majoriteten tycker att det är positivt och et kan man se i den här opinionsundersökningen vi gjorde i höstas att tre av fyra svenskar vill återställa våtmarker, berättar han och fortsätter:
– Som det är nu så är det lagligt att förstöra vår svenska natur, medan det är olagligt att proppa igen och stänga ner skiten och återställa det till levande våtmarker igen. Det är det som vi tycker är helt absurt.

Vad säger du om alla polisresurser ni tagit i anspråk?
– Vi har försökt att sträcka ut en hand till dem och ta tag i en spade och hjälpa till i det här viktiga arbetet. Vi tycker att det är helt onödigt att vi ska använda så mycket polisresurser för att mina vänner ska låsas in misstänkta för olika brott. De här polisresurserna kan ju gå till att bekämpa riktig kriminalitet eller att ställa företagen som sabbar vår framtid inför rätta.

Alfred Westh har själv inte varit med i Bredaryd. Så här kommenterar han att hans vänner nu sitter anhållna hos polisen.
– Jag tycker det är sorgligt att de inte kan fortsätta att återställa naturen, men när de nu släpps inom de närmsta dagarna så kommer de givetvis att fortsätta. Sedan får vi se om vi är kvar i Bredaryd eller om vi åker vidare till någon annan torvtäkt. Det finns 182 stycken torvgruvor i Sverige.

Ni ger inte upp?
– Nej.

Trots att hans vänner gång på gång blivit bortsläpade av polisen så tycker Alfred Westh att polisen uppträtt på ett bra och artigt sätt.
– De får ju order från sitt befäl om vad de ska göra och de här poliserna har inte så mycket val än att lyda order om de vill ha kvar sitt jobb. Jag har full förståelse för att de måste skjutsa bort oss.

Hur kommenterar du att en av brottsrubriceringarna är nedskräpning?
– Om jag ska vara ärlig så förstår jag verkligen inte den misstanken heller. Vi har inte lämnat något skräp på platsen. Vi har varit där och ockuperat och satt upp tält för att kunna vara där och proppa igen diken alla dygnets timmar. När polisen har lyft undan oss så har de själva plockat bort alla tält och alla andra personliga tillhörigheter som finns på platsen. Då kan det ha varit polisen som glömde lite grejer, jag vet inte. Men givetvis så håller vi snyggt och rent omkring oss.

Ni blir gripna gång på gång på gång. Är det värt det?
– Absolut. Alla är redo för att ta alla konsekvenser som det kan innebära att göra något som inte står i lagboken. Det står nämligen inget om att plugga igen diken. Det är något vi vill att tingsrätten ska klargöra, vem det är som begår skadegörelsen. Vi som återställer vår svenska natur eller företaget på platsen som gräver upp våtmarkerna och saboterar.

Taggar

Dela


Läs mer

Ytterligare intrång på Flymossen: ”Miljarder människor kommer dö”
Samtliga gripna aktivister anhållna

8 reaktioner på Löftet efter ockupationen: ”Kommer givetvis fortsätta”

SH, har du alla hästarna i stallet eller?
Du är ju en lika stor miljöförstörare som alla andra. Du lurar bara dig själv.

Jag fattade inte det med hästen.
Vad tror ni att detta handlar om?
Att en enskild näringsidkare ska straffas?
Nej, tänk lite längre. Har ni hört talas om ”Den ekologiska skuldens dag”?
Det handlar inte om att bestraffa en verksamhet med tillstånd.
Det handlar om att det ska finnas en beboelig planet för våra barn.
Foliehattar, mappar eller vad ni ska kallas, använd det som finns innanför hårfästet.
Jag tar gärna mot bevisad forskning angående era uttalande.

Man kan leda en häst till vattnet men inte tvinga den att dricka…..

Lås in dem så de inte kan komma tillbaka. Terrorister ska inte genom handling och hot få sin vilja igenom.

Ni ska låsas in bakom galler allihopa era miljömuppar. Ni har gått in på någon annans mark och förstört produktionen. Då ska ni ha straff

Annans mark? Du vet inte någonting.
Jag kan svara på mitt inlägg: Sveaskog. Vem är sveaskog? Det kan jag också svara på.
Staten, vi alla medborgare i detta land. Jag äger 0,1 miljondel. Nu vill jag få ett svar på ditt ogrundade uttalande.

Kommentarsfunktionen är stängd