Nyheter

Klartecken till utökad rambudget

Nyheter Kommunfullmäktige sa ja till omsorgsnämndens begäran om en utökad rambudget under 2022.

Kommunfullmäktige sa ja till omsorgsnämndens begäran om en utökad rambudget under 2022. Arkivmontage: David Alin

Vi har tidigare berättat om omsorgsnämndens begäran om en utökad rambudget på 10 miljoner kronor för 2022.

Under gårdagens kommunfullmäktige behandlades frågan. Kommunstyrelsen hade föreslagit fullmäktige besluta att utöka omsorgsnämndens budgetram tillfälligt för 2022 med tio miljoner kronor samt att omsorgsnämnden inför budgetarbetet 2023 återkommer med en redovisning om åtgärder och fortsatt hantering.

Först upp i talarstolen var omsorgsnämndens ordförande Glenn Lund (M) som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Det är ju så att vi har gått igenom vår budget och våra kostnader och har tittat rätt mycket på detta och har ställt upp det på lite annorlunda  sätt. Det har gjort att vi har hittat de källor till underskott som har dolts i verksamheten i andra ställen. Nu har vi så att säga en färdig plan för att ta hand om de underskott som finns och de är främst inom LSS-sektorn, där vi har stora kostnadsökningar både 2020 och 2021. Att vi inte har begärt något tidigare beror på att vi inte har hittat exakt det vi ska göra, vi har bara sett att vi har ett stort underskott men inte hittat exakt vad det, men nu är vi klara med det och är överens om att vi ska använda pengarna till det. Tack. 

Åke Wilhelmsson (S) yrkade också bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Jag vill bara tillägga att vi socialdemokrater hade det här förslaget om en ökad rambudget redan förra året. Då tyckte alliansen att ”nej, det behöver vi inte, vi klarar oss på den budgeten vi har bestämt inom alliansen”, men det är bra att man tänker om och kan ändra sig, så jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Efter avslutad debatt beslutade kommunfullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag.

Taggar

Dela