Nyheter

JLT svarar på insändare

Nyheter Jönköpings länstrafik svarar på insändaren om färdtjänst.

Bild på en färdtjänstbil. Bild: David Alin

I onsdags publicerade vi en insändare signerad ”en passagerare”. Insändarskribenten berättade om ett respekt beteende.

Jag åker dagligen färdtjänst och jag tycker att en del chaufförer har noll respekt för oss som åker. Att hålla på med mobilen under körning i höga hastigheter är inte okej. Jag personligen åker med oro och stress varje dag med tanke på att jag vet aldrig vem det är som kör när jag ska åka. En del andra chaufförer sitter och pratar i telefon på sitt egna språk och jag tycker det är oartigt”, skrev skribenten. 

Med anledning av insändaren kontaktade vi Jönköpings länstrafik som fick möjlighet att uttala sig i frågan.

– Alla synpunkter är viktiga för oss i vårt arbete med att utveckla verksamheten. I avtalen mellan oss och trafikföretagen finns det flera krav. Ett av kraven är att gällande lagstiftning alltid ska följas. Att använda mobil under färd är strikt förbjudet. Om det så har skett tar vi gärna emot händelsedatum och tid så vi kan rapportera detta vidare till berört trafikföretag. I avtalen finns det också krav på att parfym och andra starka dofter inte ska användas av föraren, samt att föraren ska uppfylla språkkravet B1 enligt den europeiska nivåskalan. Föraren är anställd av trafikföretaget vilket innebär att det är trafikföretagets ansvar att se till att alla kraven är uppfyllda och därmed säkerställa att lämpligheten är god. Åtgärder angående efterlevnad av trafikförordning ansvarar polisen för, men vi tar jättegärna emot synpunkter på hur trafikförordningen efterlevs så vi kan rapportera detta till aktuellt trafikföretag.

Taggar

Dela


Läs mer

Ett respektlöst beteende

3 reaktioner på JLT svarar på insändare

Problemet är delvis JLT: s eget. I sina upphandlingar har de krav på trafikbolagen men gör ingenting om något företag inte följer avtalet. JLT är en hund som skäller men, en hund utan tänder.
Mikael

Åker färdtjänst. Jag instämmer med att de flesta chaufförer luktar av stark parfym. Påpekar man detta så skyller de på kunderna som åkt i bilen tidigare. De borde tänka på att det finns människor som har allergi och inte tål dessa dofter. Det är också ett oskick att vissa chaufförer har radion på med hög volym. Det är väldigt störande för den som är passagerare. Varför följer inte chaufförerna de regler som JLT påstår sej ha? Stäng av dessa chaufförer om de inte sköter sig.

Sedan hjälper det inte att lämna eller höra av sig med en anmälan för de fortsätter ju ändå på samma vis ändå tyvärr så men sedan vill jag hylla dem som faktiskt sköter sig. En stor guldstjärna till er chaufförer

Kommentarsfunktionen är stängd