Nyheter

Ingen arena – då hoppar storsponsorn av

Nyheter Liljedahls Group är IFK Värnamos största sponsor. Men blir det ingen ny arena i kommunen så kommer e hoppa av. Detta skriver Bengt Liljedahl i ett mejl som gått ut både till IFK Värnamo och kommunen.

Pressbild

Den 21 juli ska den nya arenans öde avgöras i kommunfullmäktige. Allting såg klappat och klart ut, men när kommunbudgeten för de kommande åren skulle presenteras så var helt plötsligt arenan inte med i den.

Om det inte blir en ny arena 2025 så innebär det att Finnvedsvallen inte kommer ges dispens för allsvenskt spel. Då måste de i så fall flytta sina hemmamatcher. Nu hotar storsponsorn Bengt Liljedahl, genom sitt företag Liljedahl Group, med att sluta sponsra klubben om den nya arenan inte går igenom.

”Det är avgörande”

I ett mejl som är adresserat till både personer inom IFK Värnamo och Värnamo kommun så står följande att läsa:

”Tråkiga turer med arena som enligt min mening är en förutsättning för fortsatt allsvenskt spel. Blir det ett nej den 21 juni kommer Liljedahl Group och våra bolag liksom jag själv att helt lämna vårt samarbete då jag då inte längre ser förutsättningar för IFK att i framtid kunna driva elitfotboll i Värnamo. Vi kommer i så fall inte fullfölja avsedda betalningar för andra halvåret. Bra att ha med när ni planerar framtid . I år har vi bidraget med 8,5 miljoner kronor och därutöver möjlighet att erhålla ytterligare vid namn på arena. Löften som totalt innebär mellan 9–10 miljoner kronor”.

Fredrik Lingeskog är ordförande i IFK Värnamo. Han vill inte kommentera en enskild sponsor säger han.
– Men rent generellt så kan jag säga att luften har gått ur i stort sett alla våra sponsorer. Det är ett elitlag de sponsrar och det är avgörande att det är ett elitlag och att det spelar sina matcher i Värnamo, säger han.

Taggar

Dela


Läs mer

Debatt: Politiker har bollen– och dolken

13 reaktioner på Ingen arena – då hoppar storsponsorn av

Är det ett hot när man ärligt och öppet talar om vilka konsekvenserna blir om IFK tappar sin elitverksamhet.
Folk fattar inte i denna debatt vad just konsekvensen blir.
Nu kom ju sanningen fram i att kostnaden för kommunen betalas ju av skatteintäkter från IFK Värnamo. Andra delen redan klart IFK står för.

Politiskt har jag tappat allt förtroende då jag röstade på C.
Jag röstade på ett parti med dess åsikter och värderingar och inte på att en politisk vilde som välter omkull all trovärdighet.
Jag vill kunna lita på våra partier när jag går till vallokalen nästa gång.

Varför sponsrar Liljedahls arenan? Är det som reklampelare eller är det av fotbollsintresse? Om det är som reklampelare är Liljedahls ställningstagande rimligt – varför skulle de betala för reklam de inte får? Men mitt intryck är att tonen i brevet andas något annat än bara ren objektiv affärsmässighet, och då är det inte bra. Inte heller Liljedahls bör tillåtas få ett uns av inflytande på kommunens budget och riskanalys.
För övrigt tycker jag det är ganska fegt när folk inte törs stå för sina tyckanden utan döljer sig bakom pseudonymer och liknande.

Löjligt av en sponsor att i princip hota kommunen till ett arenabygge. Med tanke på att personer verkar ta så illa vid när kommunens politiker yttrat sig negativt i frågan så förstår även Liljedahls att man sätter stooooor press på kommunen genom detta yttrande. Alla fotbollsentusiaster i kommunen kommer hata kommunen och politikerna som går emot arenabygget eftersom klubben då tappar en stor sponsor. Men vad är det för nivå? Sponsrar man en klubb gör man väl det i ur och skur? Inte skulle jag heller lämna en klubb bara för att man inte lyckas finansiera ett nybygge eller göra en större investering. Nej jag stannar kvar för jag är klubben trogen.

Alla pratar också om företagsamheten i Värnamo i den här debatten, men varför, om det nu skulle gynna Värnamo näringsliv, går inte dessa stora miljardbolag in och sponsrat klubben med ett arenabygge?

Jag vill att mina skattepengar ska användas där de behövs mest, det vill säga inom skola och omsorg.

M, du undrar om arenan ska vara tillgänglig för alla idrottsföreningar! Vad tror du själv? Tror du att Skärholmens IF och Farsta United i div 7 i Stockholm spelar på Tele 2 Arena eller Friends Arena? Jag förstår din fråga men gräset håller inte.

Tack för ditt svar. Jag förstår din tanke i detta. Jag är absolut inte negativ till en arena utan undrar mer kring finansiering och användande.

Snabb googling på Tele 2 arena visar att den används av i alla fall två fotbollsföreningar, VM-slutspel i handboll samt flertal musikevenemang. ”Tele 2 Arena är en idrotts- och evenemangsarena..//… Arenan har skjutbart tak och nyttjas för olika typer av evenemang året runt, till exempel allsvensk fotboll, konserter, häst-, motor- och issport. Det är också möjligt att arrangera internationella fotbollsmästerskap i arenan då utformningen uppfyller Uefas och Fifas regelverk för internationell fotboll.”
Även Friends arena används till mer än en sak. Mycket riktigt till fotboll men även till bandy och evenemang.
Dessa arenor har dessutom haft sponsorer som gått in med stora summor och har i dagsläget också flera privata ägare. Då Värnamo kommun har en betydligt mindre plånbok och som det sett ut hittills inte har riktigt samma kraft vad gäller sponsorer blir det ändå en fråga om vad ska kommunen skära ned på för att bygga arenan? Menar naturligtvis inte att förringa nuvarande sponsor. Hatten av för Liljedahls Group. Sponsring av detta slag blir en fjäder i hatten både för företaget och kommunen. Kanske går det att hitta fler storsponsorer motsvarande vid uppförandet av Tele 2 arena och Friends arena?

Låter som om det är lite dålig balans i den här diskussionen. Självklart är det tråkigt om sponsorer hoppar av men samtidigt kan jag inte låta bli att undra vilken kassa man tänkt sig att pengarna till arenan ska tas från? Det kan väl ändå inte vara så att man tänker att det ska tas från verksamheter som en kommun måste ha, exempelvis skola? Hur tänker man då kring framtid och familjers vilja att bo kvar i kommunen?
Undrar också om arenan är tänkt att vara tillgänglig för alla idrottsföreningar för inte tänker väl Värnamo använda kommunala pengar till konkurrensbegränsande verksamhet?
Här behöver man ta höjd i diskussionerna, ha respekt för de demokratiska processerna och inte nedlåta sig till hot eller smutskastning som tar fokus från sakfrågan.

Vad gör klubben själv i nuläget för att hitta sponsorer? Bilda bolag? Går medlemmarna in med pengar eller förlitar man sig på kommunen?

Hade jag varit Liljedahl hade jag skitit i att sponsra Vandalorum också. Då hade det säkerligen blivit nervöst i kommunhuset. Värnamo är ju mer en kulturkommun än idrott/hälsa-kommun.

Inte förvånad över inlägget från Liljedahlbolagen.
Tydlig markering av en storsponsor. Fler kommer.
IFK – Vandalorum – och i viss mån Gummifabriken.
Tre stora landmärken som lyfter Värnamo.

Kommentarsfunktionen är stängd