Nyheter

Debatt: Politiker har bollen– och dolken

Debatt: Politiker har bollen– och dolken

Nyheter I dag känns det verkligen som att IFK Värnamo har blivit förd bakom ljuset av ett antal politiker.

Arenans placering har utretts och allt var klappat och klart när plötligt ett par partier och en politiker från ett parti backade ur uppgörelsen. Man hänvisar till att man i stället ska satsa på viktigare verksamhet men i samma andetag säger man att arenan ska byggas, bara något år senare. Kommer det  manna från himlen om bara något år?

Det är otroligt hur politiker kan bete sig på det här sättet, sätta en hel föreningsverksamhet på pottkanten. Vissa politiker har bollen och väljer populism i stället för sunt förnuft. Sedan att enskilda hotas är givetvis helt förkastligt.


Jag bor själv inte kommunen men är född och uppvuxen här. Jag har spelat fotboll med flera som senare blivit A-lagsspelare eller ledare i olika fotbollsklubbar i kommunen.

IFK Värnamo i spel på Finnvedsvallen. Foto: Hedin Väisänen

IFK har gått upp i allsvenskan och vissa politiker har plötligt i minst sagt elfte timmen, faktiskt efter tolvslaget, bytt sida. Man river upp en överenskommelse och tar död på elitverksamheten. Det blir säkert svårt att locka till sig sponsorer och spelare när klubben och fotbollen i allmänhet i staden blir behandlad på det här sättet.


Tro nu inte att de här pengarna kommer att gå till utbyggnad av en massa annat. Man skjuter ju bara arenabygget framför sig några år, men då finns det nog inte längre någon elitverksamhet i IFK Värnamo. Sponsorerna uteblir och det finns ingen godkänd arena att spela på i stan. Intäkterna uteblir och IFK lär få gå ned ett antal divisioner. Frågan är ju också om det finns några ledare eller spelare som har lust att fortsätta när den här dolkstöten kommer. Kommer den erkänt och nationellt uppmärksammade ungdomssatsningen att avstanna?

Samtidigt mister kommunen sin lyskraft över hela Sverige. Förstår dessa politiker egentligen vad de är på väg att rasera? Man bygger inte ett aktat allsvenskt lag på bara något år. IFK har haft en satsning i minst 15 år som gav frukt med topplaceringar i superettan och nu är man inne på andra allsvenska säsongen. Bakom denna satsning låg Kaj Larsson, Tomas Lundqvist, Jonas Thern och många andra.


Jag har följt IFK på Finnvedsvallen i mer än 50 år – i både med- och motgång. Nu drabbas man av en ”utvisning” av några ”domare” som nog inte ens varit på denna arena. Idrott är kultur, men det förstår inte alla. Vi behöver förebilder för att utvecklas som människor och IFK Värnamo är ett lysande exempel på något framgångsrikt. Det ger ju samtidigt ett skyltfönster för hela landet.

Allt kan raseras av en majoritet i kommunfullmäktige. De har bollen och är på väg att göra tidernas självmål. De är på väg att skämma ut Värnamo inför hela Sverige.


Värnamo kommun vill vara attraktiv och växa och det kan ske på en rad olika sätt. Jag hävdar att det man är allra mest attraktiv på är att man spelar i allsvenskan i fotboll. Vandalorum är ju bra men kan inte mäta sig med fotbollen.

Sedan är det ju allmänt känt att man ska satsa i en lågkonjunktur och skörda frukterna när det blir bättre tider. Värnamo är inte heller en så fattig kommun om nu någon skulle tro det. Det finns pengar annars skulle ju inte den tidigare majoriteten ha sagt ja och att låna för att satsa i en lågkonjunktur är bra. Hjulen måste snurra men snurriga politiker som plötsligt byter sida är lågvattenmärke. Jag hoppas att minst ett par på nejsidan tänker till och säger ja till en framtid med en arena i Värnamo.  Den 21 juni har ni chansen att Värnamo ska få fortsätta med positiva vibbar över hela landet.

Per Bunnstad, journalist och idrottsledare – i båda fallen i mer än 50 år


PS Jag brukar som journalist på Värnamo.nu inte kommentera politiska frågor och sällan annat heller för den delen. Här är det dock på väg att hända något som är så uppseendeväckande att det närmast kan räknas som självmord på den egna kommunen och idrottskulturen i staden.

IFK Värnamo dam mot Malmö FF. Spel på Finnvedsvallen. Foto: Hedin Väisänen

Taggar

Dela


Läs mer

Ingen arena – då hoppar storsponsorn av