Nyheter

IFK talar ut i arenafrågan

Nyheter IFK Värnamo presenterar en debattartikel i arenafrågan.

Lisa Lidén är klubbchef i IFK Värnamo där det just nu handlar mycket om arenafrågan

Ett dråpslag mot fotbollen

Med anledning av det för oss tunga beskedet om att två partier och en enskild politiker vill skjuta på arenabygget.

Fotbollen är Sveriges största idrottsrörelse, sett både till antalet utövare och supportrar. Fotbollen främjar folkhälsa och integration, den motverkar utanförskap och förebygger psykisk ohälsa. Fotbollen förenar över generationer och kulturer. Fotbollen är så mycket större än bara några få som springer efter en boll.

IFK Värnamo är bara en av många fotbollsföreningar i kommunen, men den enda som sedan 2011 har en elitsatsning. Genom samarbete med Rydaholms GOIF, Hånger IF, Kärda IF, Skillingaryds IS, Anderstorp IF, Forsheda IF, Värnamo södra, Bredaryd/Lanna IF, Bors SK, Gnosjö IF, Gislaveds IS, Smålandsstenar GOIF och flera har vi under många år utvecklat unga människor till några av Sveriges bästa förebilder och spelare. Fotbollen är viktig för Värnamo.

Vi har 1 000 medlemmar från 5 till 99 års ålder. 600 barn idrottar på Ljusseveka varje vecka. 150 ledare lägger hela året sin själ i att utveckla våra barn och vi har 94 personer som får någon form av ersättning varje månad. Att våra herrar spelar i Allsvenskan betyder för oss att vi kan arbeta mer med vårt samhällsengagemang som exempelvis nattfotboll, gåfotboll, besöka skolor och så vidare. Ju mer pengar herrarna drar in, desto mer kan vi skicka tillbaka ut i samhället genom vårt engagemang. Vi fokuserar på långsiktighet. Att etablera oss i Allsvenskan kräver en stabil ekonomisk grund, engagerade medlemmar och medborgare, samt ett mod att hela tiden tro på att vi tillsammans med våra partners och vår kommun kan bygga något som få andra av Sveriges 290 kommuner har klarat av. Vi bygger tillsammans en klubb för att stanna i Allsvenskan.

Vi har också ett avtal med kommunen som tydligt beskriver våra åtaganden och kommunens åtaganden. Mycket arbete är redan gjort från båda parter för att uppfylla avtalet. Att en politiker nu väljer att motarbeta vår klubb genom att förhindra vår fortsatta utveckling känns både sorgligt och okunnigt. Johan Hildings parti är tydligt med att hans utspel inte har partiets stöd.

Även vi i IFK Värnamo läser vad som skrivs i olika medier. Av den anledningen vill vi förtydliga följande inför beslutet i kommunfullmäktige den 21 juni:

• Att fortsätta spela på Finnvedsvallen är inget alternativ. Dels är det krav som ställs från Svenska fotbollförbundet som utesluter spel där, dels är det utrett av Värnamo kommun sedan tidigare att det inte är ett hållbart ekonomiskt alternativ på vare sig kort eller lång sikt. Att renovera Finnvedsvallen vore att lägga åtskilliga miljoner på något som ändå inte håller. Det skulle dessutom orsaka problem för en annan förening, Wärnamo SK som utövar friidrott på Finnvedsvallen.

• Att skjuta upp arenabygget i tre år innebär minst fyra års spel på annan ort. Det betyder att vi tvingas lägga ner den elitsatsning som gjorts i klubben sedan 2011 och som för två år sedan tog oss till Sveriges högsta liga. Att spela matcherna på annan ort skulle resultera i att vi inte har våra supportrar och partners med oss. Rent ekonomisk är det helt ohållbart, alla pengar skulle gå åt till att hyra arenor och förflytta personal och säkerhet. Utgifterna skulle långt överstiga intäkterna med denna situation.

• Vi har några av Sveriges främsta partners som samarbetar med oss. Att förvänta sig att de ska stå bakom en elitsatsning som spelar på annan ort är att inte förstå vad näringslivet tillför vårt lokala föreningsliv eller vad de förväntar sig av oss.

• Arenan är en investering som kommer att skrivas av och inbringa stora hyresintäkter till kommunen under många år framöver. Satsningen på en arena innebär inte att det inte investeras i skolor och förskolor, vi vill påminna om att just nu byggs två nya grundskolor och tre förskolor i vår kommun.

• Arenan ökar kommunens attraktivitet och skatteintäkterna till kommunen. Det sker via människor som väljer att flytta hit eller besöka Värnamo, företag som får upp intresset för vår kommun och befintliga företag som har lättare att rekrytera personal. Sveriges största bransch, besöksnäringen som sysselsätter många unga personer och människor som nyss kommit till vårt land, mår också väl av att Värnamo blir ett större besöksmål. Bara nu på lördag väntas 3 000 skåningar komma till Värnamo på grund av IFK Värnamo.

• Arenan byggs för att IFK Värnamo ska hyra den. Avtalet inklusive kostnader finns att läsa i sin helhet som bilaga till detta pressmeddelande. Som klubb är detta enorma summor och vi tänker bygga en verksamhet där andra föreningar, skolor, företag och medborgare i allmänhet känner sig hemma och har en mötesplats. Liksom Vandalorum är ett nav för konst och kultur, Gummifabriken för akademi, kultur och näringsliv, vill vi skapa ett nav för hälsa och inkludering. Torget framför arenan kan nyttjas till aktiviteter och evenemang. Planen må vara till för allsvensk fotboll för damer och herrar, men alla andra faciliteter ska kunna vara till för alla!

Slutligen. Våra ledord är kamratskap, respekt, ansvar och mod – vi tänker leva vår värdegrund, hoppas att vår just nu tuffaste motståndare i politiken tänker göra detsamma.

Styrelsen i IFK Värnamo

Lisa Lidén, klubbchef i IFK Värnamo

Taggar

Dela


Läs mer

Jörgen tycker till i arenafrågan

34 reaktioner på IFK talar ut i arenafrågan

Kan någon förklara varför kommunen ska finansiera en arena som uppenbarligen endast ska nyttjas av en aktör, Är IFK kommunalt?
Hade man i utgångsläget haft en inkluderande syn där andra aktörer hade haft möjlighet att nyttja arenan hade det varit en relevant tanke att kommunen finansierat en multiarena. Detta hade självklart inneburit att arenan skulle ha använts till olika evenemang som definitivt hade bidragit till ökad attraktionskraft för orten med inflyttning, större utbud och större intäkter för hela kommunen. Om det finns en ekonomisk vinning till rimlig risk kommer ett byggbolag/fastighetsbolag tillsammans med relevanta intressenter komma med ett erbjudande till vilka IFK med flera kan bidra med hyresintäkter om inte, finns det ingen logisk anledning att använda skattemedel.
Skönt att vi lever i en demokrati driven av marknadsekonomi! Skönt med politiker som vågar stå upp för logik och välavvägda bedömningar och sin inre kompass!

Tur att vi lever i demokratiskt land så att alla får säga vad man tycker 🙂 Jag säger nej till arenan och lyft fram något annat i stället för detta IFK hela tiden! Finns andra viktiga saker i livet som till exempel kriget i Ukraina så dags att skriva om lite mer vettiga saker än en fjuttig arena och att hela elitsatsningen läggs ner. Kom igen, vilket skitsnack! Så säger man för att manipulera!

Alla dessa emotionellt och politiskt präglade kommentarer tillför inte mycket. Att känslorna svallar står redan klart för de flesta vid det här laget. Frågan det handlar om är väl egentligen ganska enkel? Har vi *ekonomi* att bygga eller har vi det inte? Att behöva prioritera är inget konstigt, massvis av familjer tvingas till det varje dag. Blir det pengar över så bra, då kan man kanske unna sig något roligt eller spara lite för framtiden. Som jag ser det är det precis samma sak för en kommun. Prioriteringar måste till, och finns det sedan ekonomi att bygga en arena så gör det, annars avvakta. Så har vi råd rent ekonomiskt, här och nu, och med hänsyn tagen till den framtid vi kan överblicka? Jag vet inte och tar inte någon egentlig ställning i frågan om arena, men detta är för mig det som är av störst intresse att diskutera och reda ut. Gärna med extern hjälp från folk som verkligen kan sådant om det inte redan är gjort. Missförstå mig inte, jag ser väldigt gärna en arena byggas med alla fördelar det bär med sig, men bara om svaret på ovan ställd fråga är ett väl underbyggt ja.

Varför inte bygga i egen regi IFK, allt skall ju privatiseras nu för tiden. Ibland är det bra med kommun och stat .

Vad säger Annie Lööf nu? Hon som har varit målvakt i Värnamo?
Vad säger hennes far?
Utveckla de små städerna och landsbygden?
Varför är de tysta?

Som tränare i Rydaholms goif så har jag många grabbar i mitt lag som just nu tittar på och följer IFK för dr ser att det finns en större chans för drm att ta sig vidare med sitt intresse och drömmar. Därför blir jag så bedrövad när jag läser alla dessa kommentarer från okunniga fotbollshatare som säger sig veta vad som är rätt ekonomiskt sett för kommunen. Och att Johan Hilding som med egen mun sagt att han aldrig ska samarbeta med SD nu tagit drm i hand för att vandra oförståndets stig är bara tragiskt!

Socialdemokrater, tänk om, tänk rätt. Se till att arenan byggs och det nu.

När vi äntligen har ett lag som sätter Värnamo på kartan och ger så mycket positiva signaler och då blir så mycket gnäll, väldigt märkligt. Vi åker till Växjö och Jönköping för att handa för inga affärer eller köpcentra finsn här, vi åker och badar i Sävsjö, Gislaved och Jönköping. Vi dansar på andra ställen för det finns inget här. Ishockeyn bedrivs i en gammal ishall. Verkar som att Värnamo inte vill bli en idrottsstad utan kultur och hamburgare drar mer, oerhört märkligt🤔

Det partiet som bygger en ny viadukt får min röst. Bygger kommunen en arena för cirka 15 matcher om året så flyttar både jag och mitt företag från kommunen.

Helt rätt beslut att inte bygga!
En stor eloge till de som röstat emot inte enbart av ekonomiska skäl utan av tillgänglighet och jämställdhet!!!

Kan inte IFK sälja kakor och tjäna ihop egna pengar till en arena? Eller det kanske blir dyrt när det handlar om sina egna pengar?

Det klagas mycket om ungdomar som stökar och förstör, men har ni kollat Storgatsbacken? Alla klisterlappar och klotter på fönsterrutor och stolpar som ”supportrarna” så fint sätter upp, det pratas det inte lika mycket om, och de vill ni ha hit fler av?
Nej, håll dem borta säger jag, skrikiga och vilda.
Vill ni stödja IFK så följ med och donera till bortamatcherna istället och låt oss andra få leva i frid.

Det som irriterar mig mest är att Svenska Fotbollförbundet kan ställa orimliga krav på kommuner. Det har byggts många nya arenor i vårt land och då för fotbollen men har fotbollen blivit bättre? Vårt landslag är väl inte i topp i Europa och våra utlandsproffs får lite speltid eller knappt på bänken. En tanke. om nu isockeyförbundet kommer att kräva minst tre ishallar i varje kommun, friidrottsförbundet nya arenor för deras verksamhet, då blir det dyrt

Hela staben i IFK måste ha en plan B om detta händer. Och ett fastighetsbolag kan ju bygga den och IFK hyr av dem. Men inget fastighetsbolag gör det. För de ser det alla ser, att det inte är någon vinst utan ett svart hål så kommer det att vara för kommunen. Och kolla snittet på publik är ett skämt också.

Ha…
Har röstat på Socialdemokraterna också tidigare.
Måste erkänna att jag inte hade koll på deras åsikt om ny arena och inte att de gick hand i hand med SD
Men aldrig mer en röst.

Efter 110 år som förening går IFK upp i allsvenskan! Då gör Socialdemokraterna en kovändning och sänker IFK som förening! Man gör det i samarbete med Sverigedemokraterna. Den röda existerar inte längre! Tänk om tänk rätt. 600 barn i ungdomsverksamhet! Skall kommunen ta hand om dem när IFK havererar?

Om vi inte bygger arenan nu, så behöver vi inte bygga den 2026 heller för då föreligger det ju inte något behov längre. Vi har inte något lag i allsvenskan eller superettan ppå grund av att inte har spelplan längre. Då myser nog fotbollsklubbarna i Växjö och Jönköping.
Bygg nu!

Arenan kan användas till utomhuskonserter, utomhuskyrka, skolor, event med mera. Byggnaden hänger ihop med den lokala byggtraditionen. Dessutom ges stora intäkter till kommunen. Att avstå från att bygga arenan vore ett mycket dåligt beslut för Värnamos framtid.

Är ingen fotbollsälskare men förstår vad det innebär att man faktiskt har en idrottsförening som spelar i högsta ligan med allt vad det innebär i form av intäkter, inflyttning, friskvård från barn till vuxna med mera. Olyckligt att men gör en kovändning kring detta och att skjuta på det är ingen bra lösning för ett elitsatsande lag med sponsorer och kostnader. Byggkostnaden lär ju knappast bli billigare om tre år…nä..gör om gör rätt!!

Förstår inte varför detta pratande om arenan, det finns viktigare saker i kommunen att investera än arenan.

Kommunen har en skyldighet att investera för skattebetalare som inte använder kommunens välfärdstjänster. Föreningslivet behöver också stora satsningar.

Den mest ologiska politiken har Sverigedemokraterna. De verkar inte ens ha besökt kommunens webbplats, där det finns kartor som tydligt visar att större delen av centrum är skyddad vattentäkt.

Ska all nybyggnation i centrum upphöra? Allt annat vore inkonsekvent, eftersom de vill stoppa arenabygget med sin påstått sakliga politik. Dessutom har experter konstaterat att det går att bygga säkert på vattentäkt. SD vill bara ha en ursäkt att vara motvalls allt och alla. Genomtänkta och logiska ståndpunkter saknas.

Bra Lisa håller med en riktig käftsmäll men inte bara för IFK utan för all idrott i kommunen. Återigen har de opålitliga politiker visat framfötterna

Förstår inte varför man klagar över beslutet att flytta fram att bygga arenan. Det är korrekt beslut av politiker som ser att arenabygget är alldeles för dyrt att bygga med dagens pris samtidigt satsa så stora pengar att spela cirka 20 matcher om året.

Hej Alf
Min fråga är till dig. Vad menar du med bo på arenan? Så mycket jag vet ingen får bo i offentliga lokaler.

Instämmer med dig. Skönt med vettiga politiker som inser att vi faktiskt inte har råd ! Friskt och klokt att rösta emot.

IFK får inte spela på Finnvedsvallen nästa år och måste då spela i en helt annan stad och kommer inte få någon hemmapublik samtidigt som klubben förlorar jätte mycket pengar. Sedan blir det förmodligen böter till klubben för flera miljoner. Så fattar inte varför de ska vänta med att bygga en ny arena. Det kommer bara att kosta en massa för att de inte kan spela på sin egen arena!

Hoppas att våra politiker läser detta och verkligen tar sig en riktigt ordentlig fundering, innan man sänker IFK och Värnamos fotboll.
Sedan är det ju otroligt skrämmande att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går hand i hand i denna fråga.
Trodde att Socialdemokratiska partiet i Värnamo hade mer vett och förstånd.
Att skylla på en stackars Centerpartist är inte relevant i detta, han har ju varit negativ till all samhällsutveckling, sdaen han blev invald.

Före detta Socialdemokrat

Håller med dig fullt ut! Det är Socialdemokraternas kovändning i frågan samt att man samarbetar med SD som man blir mest besviken över! Trodde att det fanns en röd linje gentemot SD men det gör det inte längre

Kommer aldrig mer att rösta på Socialdemokraterna

Samma här! Aldrig mer Socialdemokrat!
Att de kan svika staden och IFK så här!

Kommentarsfunktionen är stängd