Nyheter

Hyresgästen om fastighetsägaren: ”Hjärtlös”

Nyheter I fredags berättade vi att en fastighetsägare får betala drygt 144 000 kronor i vitesavgift till Värnamo kommun för att otillåtet ha använt en lagerlokal som bostäder. Nu kliver en av de tidigare hyresgästerna fram och ger sin version av det inträffade.

En fastighetsägare får betala över 140 000 kronor i sanktionsavgift till Värnamo kommun för att en lagerlokal otillåtet har använts som bostäder. Montage: David Alin

– Att läsa det han skriver, där han låtsas vara helt ovetande om situationen bevisar bara ännu mer vilken typ av människa det är. Denna situation har varit väldigt psykiskt påfrestande för oss. Att känna att vi blivit lurade och inte veta om vi kommer att hamna på gatan med våra barn och djur. Vi trodde att detta var stället vi kunde bo på i flera år, vilket vi hade gjort om allt hade varit i regel, vilket det inte var. Ett bevis på att han visste om att alla bodde där är att innan han skickade in sin skrivelse till kommunen ringde han oss och bad alla att skriva sig på andra adresser innan den 16 augusti så att kommunen kunde se att ingen bodde där längre. Hyresvärden trodde att om de boende gjorde det så skulle han slippa betala vite eller åtminstone sänka avgiften. Då talade jag om för honom att det bryter mot folkbokföringslagen, vilket han inte heller hade koll på, säger en av de tidigare boende till Värnamo.nu.

På grund av brister i ett tidigare boende var personen i ett flyttbehov. Genom annonser på en säljsajt och sociala medier hittade personen bostaden i Lanna. 

– Det handlade om en fyrrummare på cirka 100 kvadratmeter för cirka 6 500 kronor i månaden. Det lät väldigt intressant och vi tog kontakt med han som hade lagt ut annonsen och hyresvärdens medarbetare. Vi bestämde träff och åkte dit för att titta. Det var extremt mycket jobb att göra, men hyresvärden lovade i annonsen att man får hjälpa till att fixa och dra av materialkostnaden på hyran. Man fick fri hand då han hade långt att åka. Eftersom att det råder bostadsbrist och jag skulle föda om mindre än två månader så bestämde vi oss för att ta lägenheten. Både jag och sambon är händiga och gillar renovering, så vi tog på oss detta uppdrag och skapade ett hem vi trivdes med. Det var allt från målning och lägga golv till att bygga ett helt rum. Vi fick även tilläggsisolera på grund av den bristfälliga isoleringen som var i lägenheten, detta var ett tips från hyresvärden själv som först hade tipsat om att ha sovrummet längst mot vägen för att inte bli störda av grannarna. Vi planerade även hur vi skulle göra i badrummet så vi skulle få plats med badkar och skötbord. Han skulle även koppla in så vi kunde ha våran egna tvättmaskin i lägenheten. Han sa att vi kunde ha gungställning och studsmatta till sonen ute på parkeringen då det inte fanns gräsmatta. Han berättade även att många barn brukar åka pulka i backen där bakom, det hade ju varit kul för sonen. I mejl skriver han att det är en gemensam el-mätare, så vi ska försöka att inte förbruka för mycket och även hålla sams bland grannar. Detta är väl bevis nog på att han inte alls var ovetande som han påstår om att vi skulle bo där? Efter att denna situationen uppdagades så påstår han att han sagt till oss att vi flyttar in på egen risk, vilket han inte alls gjort. För då skulle väl vi som föräldrar till två små barn fråga varför? Vi flyttar ju inte från en dålig bostad till en annan och skapar otrygghet för våra barn bara för att. Han sa även i ett samtal att där han menade på att vi kunde ha vårat sovrum var kontor han menade. Han visste mycket väl att vi letade boende, inte kontor för att bedriva verksamhet.

Hur uppfattades hyresvärden?

– Han verkade vara en väldigt trevlig person, men han hade väldigt många bollar i luften. Han uppfattades även som väldigt förvirrad och pratade om massa saker som inte hade någon

mening, så vi pratade ofta med hans medarbetare i stället som gav vettiga svar. 

Hur har relationen mellan dig, de boende och hyresvärden varit under tiden ni bodde där? Har ni märkt någon förändring i beteendet?

– Relationen med grannarna och även hyresvärdens medarbetare har alltid varit väldigt bra. Under tiden vi bodde där så hade vi inte så mycket kontakt med hyresvärden, då hans medarbetare hade fått det största ansvaret gällande allt där. Det var först efter att kommunen hade ringt som han hörde av sig till mig och berättade att han var lite orolig, men att han skulle lösa situationen så vi inte skulle behöva flytta. I början på juli ringer han igen och berättade om sanktionsavgiften, att han har bestämt sig för att sälja fastigheten och måste därför vräka oss med omedelbar verkan. Han säger även att han inte hade tänkt på att det kunde bli så här och är ledsen, men nu måste han tänka på sig själv. Detta kom som ett slag i magen och vi kontaktade genast Hyresgästföreningen som har varit till väldigt stor hjälp i detta. Från denna dag så ändrade hyresvärden beteende och blev arrogant och hjärtlös. Han hotade att stämma oss på avgiften och sa även att vi riskerade att förlora våra barn. Han ringde ofta och frågade hur det gick att hitta nytt boende, vilket i början inte gick så bra. Den andra familjen frågade om han menade allvar att kasta ut barn på gatan varpå han svarade ”jag har ju tältat och bott i husvagnen hela sommaren med mina barn”. Efter varje gång vi pratat så sjönk han bara ännu mer i mina ögon, då han la all skuld på oss och sa att vi skulle få betala för detta. Han sa att det var hyresgästens ansvar att kolla upp om hyresvärden hade alla tillstånd. 

Hur ser du på hyresvärdens syn på det hela?

– Hade jag suttit i hans sits så hade jag inte betett mig som honom. Han gör sig själv till offer och känner ingen skuld alls. Han smutskastade oss och sin medarbetare för spekulanterna som kom och tittade på fastigheten. Det är under all kritik anser jag. Jag kan förstå att han blir arg för de pengar han måste betala, men man får faktiskt skylla sig själv när man ställt till det så här. 

Hur känner du kring vitessumman?

– Han kom väldigt lindrigt undan tycker jag, eftersom han har hyrt ut som bostäder i minst 3 år, om inte mer. 

Hur ser du på sådana här uppkomna fall?

– Jag tycker synd om de människor som hamnar i dessa sitsar. Man förlitar sig på en hyresvärd som i slutänden bara grundlurar en totalt och sedan lägger skulden på de oskyldiga. 

Fotnot: Vi har försökt att nå fastighetsägaren för en kommentar utan framgång.

Taggar

Dela