Nyheter

”Hur tänker man?”

Nyheter Det undrar en kommuninvånare som har varit i kontakt med oss.

Läsarbild på den lappade bilen.

Redaktionen har fått en bild från en läsare. Bilden föreställer en svart personbil parkerad på en adress i centrala delarna av Värnamo. Bilen har begåvats med flera böteslappar som sitter på vindrutetorkarna.

– I stället för att bogsera bort så lappar man den. Hur tänker man?, undrar läsaren.

 

Taggar

Dela


Läs mer

Övergiven bil irriterar

24 reaktioner på ”Hur tänker man?”

För att ge ett svar på den faktiska läsarfrågan:

Man börjar med att utfärda någon form av p-böter (kontrollavgift eller parkeringsanmärkning) på bilar som står felparkerade. Man kan enligt lagen få upp till fem ”p-böter” för en och samma felparkering. Oftast flyttar ägaren på fordonet när den uppmärksammat p-boten/ p-böterna. När det gäller övergivna bilar / skrotbilar kan det dröja tills påminnelser nått hem till fordonets ägares brevlåda innan den uppmärksammar böterna och flyttar bilen. Men oftast förblir dessa p-böter obetalda och fordonet lämnas kvar. Det kan även handla om en övergiven målvaktsbil.

Om ägaren inte flyttar bilen själv efter p-böter är nästa steg fordonsflytt. Om fordonet står på mark ägd av en privat fastighetsägare (tomtmark) är det fastighetsägaren som kommer att behöva stå för alla kostnader för att flytta fordonet (bärgare, uppställningsplats, skrotning). Det är inte alla fastighetsägare som vill ta den kostnaden och då blir bilarna tyvärr kvar på området.

Ibland kan ett ärende om fordonsflytt vara påbörjat från en privat fastighetsägare men att kommunen som i sin tur administrerar och beslutar flytten har långa handläggningstider. Då kan det ta flera månader innan den faktiskt blir flyttad…

Är det kommunal mark den står på brukar kommunerna ta ansvar för att flytta fordonen efter att klagomål inkommit. Men det kan som sagt ta tid.

Det är många lagar och regler att ta hänsyn till vid både utfärdande av p-böter och extra mycket vid fordonsflytt.

Det är inte ”bara till att flytta”.

Tack för mig 🙂

Likadant i Linköping där finns inte en kvadratmeter som man kan ställa tjänstebilen – har fått böter flera gånger ändå bilen inte är i vägen på något sätt för jag behöver närhet till bilen för att nå utrustning reservdelar med mera
Kommentar
Linköping är den värsta stan att ha bil i eller fordon som mc och moped. Dem lappar allt på ackord och bonus.

Smartpark var även på Söderåsen och lappade bilar i fredags. Gott om platser fanns det. Girigt företag är bara förnamnet.

Det är bara att höra av sig till berörd kommun och klaga. Ju fler som klagar desto bättre.

Om den står på privat mark är det fastighetsägaren själv som måste betala fordonsflytt (bärgare, uppställningsplats, skrotning). Inte säkert att fastighetsägaren vill stå för det och i stället låter den stå kvar. Om det är kommunal mark så är det som du säger; bara att klaga till kommunen!

Om det fanns många lediga P-platser så ser jag ingen anledning till att parkera fel? Om alla hade parkerat på dessa lediga parkeringsplatser hade ju ingen fått böter? Jag förstår inte vad som skulle vara ”girigt”….

Inte bara Värnamo, ännu värre i Karlskrona. Där håller hela stadskärnan på att försvinna på grund av kommunens hantering av parkeringar, inte ens hantverkare går fria. Det går inte att utföra ett jobb i centrum utan parkeringsböter. Man har en centrumförening som borde agera innan det är försent.

Till H 1 augusti klockan 16.58: Hur tänker du nu? Inte mycket i alla fall…
Att Securitas parkerar på sådana ställen som du beskriver har säkerligen en orsak.
Om de blir utkallade på ett larm som till exempel bråk, misshandel menar du då att de ska åka omkring och leta efter en ledig parkeringsplats?
Ursäkta, men hur dum får man vara?

Bilen på bilden står parkerad på en parkering som tillhör Finnvedsbostäder. Där har flertalet bilar fått parkeringsböter.

För info så måste bilen vara felparkerad samt att det måste gå minst tre eller sju dygn beroende på markägare. Därefter måste man uppmana bilägaren att flytta. Så att bara bogsera bort går inte om det inte är till exempel en handikapplats på kommunal mark.

Denna bilen har stått där sedan förra sommaren typ, punka och väldigt sliten. Ägarna bor inte kvar och brydde sig inte om bilen

Rena maffiametoder! Planen är väl att få bort bilarna från centrum. Förr fanns det massor av gratisparkeringar i stan och vi fick ett levande centrum på köpet! Numera drar man sig mer mot Kärnan, Söderport eller Bredasten när man behöver något! Värnamo centrum känns helt dött!
Det behövs lite cruisingkvällar för att få lite folk in till stan tydligen.

Vad är maffiametoder? Att en felparkerad bil (skrotbil) som tar upp en p-plats för andra att parkera på har fått p-böter? Förstår jag det rätt om du vill ha skrotbilar i stan för att det ska kännas mer levande eller vad är det egentligen du menar?

Ett problem i Värnamo är att man inte vet vilka parkeringsskyltar som gäller och vilka som är olagliga. Kommunen har ingen koll på skyltningen.

Ändå värre är Smartpark, de lappade nästan varannan bil i lördags på Store mosse, besöksrekord säkert, i brist på p-platser fick man ställa sig lite vid vägkanten. OBS! Ingen bil var i vägen för ett eventuellt utryckningsfordon eller annan trafik! Ett hänsynslöst pengajagande företag utan hänsyn till rådande omständigheter med ökande turism och brist på p-platser! Fy skäms Smartpark. Ni borde heta Girigpark!

Så nu ska man få parkera hur som helst i naturreservat? I naturen!? I väggrenar? I ett utrymme mellan två träd kanske? Lite upp på en gräskulle? Man är ju inte i vägen liksom. Bilförare tror att parkering är en rättighet. ”Det fanns ju inga lediga p-platser vart skulle jag annars ställa mig?!” Nä, finns det inga p-platser så kan man tyvärr inte parkera heller, Det är ingen rättighet! Ska man göra parkeringar av halva naturreservatet för att alla ska få plats i stället? Absolut inte. Parkera rätt eller inte alls och slipp gnälla över p-böter.

Securitas älskar att lappa bilar. De har fått uppmuntran av kommunen dessutom. Att lösa riktiga problem är inte i deras uppdrag tydligen.
Samtidigt så parkerar varenda Securitasbil fel när de är ute på uppdrag. Vändzoner, cykelbanor etcetera funkar fint för dem.
Fråga ditt parti/politiker om de är nöjda med hanteringen av parkeringar.

Kommentarsfunktionen är stängd