Nyheter

Gymnastikklubb vill bygga en vidbyggd trupphall på Västhorja

Nyheter Värnamo Gymnastikklubb har ambitioner på att få till en trupphall i kommunen. Nu söker de samverkan med Värnamo kommun för att få till en vidbyggd trupphall på Västhorja. 

Camilla Nilvius och Gazmir Dani hoppas att Värnamo kommun vill hjälpa till att förverkliga Värnamo Gymnastikklubbs ambitioner om en vidbyggd trupphall på Västhorja.  [1/5]

Den vidbyggda trupphallen mäter 17 gånger 24 kvadratmeter. Ritning: Unisport  [2/5]

Klubben har i dagsläget sina barn- och ungdomsgrupper i Gröndalsskolans idrottshall, men lokalbrist och lokalens förutsättningar hindrar klubbens utveckling.  [3/5]

Klubben har i dagsläget sina barn- och ungdomsgrupper i Gröndalsskolans idrottshall, men lokalbrist och lokalens förutsättningar hindrar klubbens utveckling.  [4/5]

Klubben har i dagsläget sina barn- och ungdomsgrupper i Gröndalsskolans idrottshall, men lokalbrist och lokalens förutsättningar hindrar klubbens utveckling.  [5/5]

Värnamo Gymnastikklubb bedriver gymnastikverksamhet för barn och ungdomar från 3 år och upp till cirka 18 år. Klubben startade 2015 och har på de sex åren utvecklats till att inneha 220 medlemmar och 13 träningsgrupper, varav fem av dem är framgångsrika tävlingslag i truppgymnastik. Under drygt tre år har klubben arbetat för att få bygga en trupphall i anslutning till en ordinarie idrottshall i Värnamo och nu ser klubben möjligheten att få sin önskan uppfylld. De har skickat in en skrivelse till kommunen för att undersöka möjligheten att få bygga en vidbyggd trupphall på totalt 408 kvadratmeter (17 x 24 meter) som komplement till den planerade idrottshallen på Västhorja. 

– Vi vill gärna se att en trupphall kommer på plats och nu när vi vet att det troligtvis kommer att byggas en idrottshall på Västhorja så vill vi vara med i svängarna. Vi har tidigare träffat politiker och tjänstemän på tekniska förvaltningen samt varit och besökt andra gymnastikklubbar för att se hur deras utbyggnader ser ut. Vi har även skickat in ett medborgarinitiativ där människor har fått rösta på förslaget om att bygga en trupphall. Förslag fick 272 ja-röster, vilket är ett de mest populära medborgarinitiativen i kommunens historia. Det visar att det finns ett stort intresse för det hela, säger Värnamo Gymnastikklubbs ordförande Camilla Nilvius. 

Klubben har i dagsläget sina barn- och ungdomsgrupper i Gröndalsskolans idrottshall, men lokalbrist och lokalens förutsättningar hindrar klubbens utveckling. 

– Vi ser oerhört positivt på medborgarnas intresse. Det ligger i allas intresse att få hålla på och utvecklas med sport. Tyvärr har vi inte platsutrymmet i dag för att låta alla som vill träna gymnastik här få göra det. Vi har över 100 barn registrerade i vår kölista, men vi har inte byggnaderna som krävs för att kunna ta emot dem i klubben. Jag ser vår situation som ett kök: vi har en jättebra kock och alla ingredienser men vi saknar ett kök för att leverera god mat, säger ledaren Gazmir Dani. 

Klubben har fört diskussioner med Norhedsstiftelsen och Allmänna Arvsfonden som båda är positiva till att stödja projektet och finansiera utrustning. Nu hoppas Värnamo Gymnastikklubb att kommunen vill gå in och bekosta utbyggnaden, en investering som klubben har beräknat till 6 miljoner kronor.

– Värnamo kommun är en kommun som satsar på folkhälsan och det här är en satsning som i den linjen, där vi riktar in oss på barn och ungdomar. Det handlar om ett miljö- och attraktionstänk och vad vi kan få för pengarna. När Huskvarna fick sin ansökan beviljad, bekostade kommunen hela utbyggnaden. Effekterna lät inte vänta på sig: de dubblerade nästan direkt sitt medlemsantal. Det visar vilken effekt en utbyggnad med de rätta redskapen har, säger Camilla Nilvius.

– Några gånger per termin erbjuder vi våra gymnaster att åka till Huskvarna eller Växjö för att träna i deras anläggningar. Det gör att tjejerna utvecklas avsevärt mycket fortare. Problemet är att när de kommer upp i 13- och 14-årsåldern slutar flera för att det inte finns någon möjlighet att utvecklas på samma sätt som om de fick träna regelbundet i Huskvarna och Växjö. Gymnastik är en populär sport. Det är den barn- och ungdomsidrott som växer mest i Sverige just nu. Gymnastik passar alla och det är en inkörsport till fysisk aktivitet, speciellt för tjejer som vill hålla på med idrott, Gazmir Dani. 

Taggar

Dela


Läs mer

Gymnastikklubben får miljonstöd

20 reaktioner på Gymnastikklubb vill bygga en vidbyggd trupphall på Västhorja

Vill vi att fler flyttar hit måste vi inte bara locka med jobb. Vi ska kunna erbjuda bra saker på fritiden. Klart som tusan att det ska bli en hall. Värnamo kommun är lite feg. Hur lång tid tog det inte innan man beslutade att bygga skejteparken? När det väl blev klart så blev det en succé.

Det här skulle verkligen Värnamo behöva!
Denna staden växer hela tiden och det behövs ordentliga hallar för rätt saker. I den här kommunen så känns det som om allt är lite provisoriskt och gymnastiken är stor och det finns ett stort intresse och engagemang.
Alla gymnaster hade blivit överlyckliga om de kunde få träna på fler och längre tider. Nu får de samsas med en massa andra idrotter eftersom det inte finns nog med hallar till de olika sporter vi har.

Vi håller verkligen tummarna att detta ska bli verklighet! Som gymnast själv kan jag både tala för mig och andra att detta kommer göra ett extremt lyft för klubben och gymnasternas utveckling.

Efter att ha längtat efter att få börja med gymnastik i nästan två år har mitt barn nu äntligen fått plats i en av grupperna. Alla barn som står i kö skulle kunna få börja tidigare om kommunen satsar på en ny hall. Håller tummarna.

Toppen att man ger gymnasterna förutsättningarna som behövs! Att satsa på idrott till barn och ungdomar är att satsa på ett välmående framtida samhälle!

Jag hoppas verkligen att det här kommer att hända, vore fantastiskt för gymnasterna.

En sådan hall hade varit ett fantastiskt lyft för Värnamo Gymnastikklubb.
Där skulle ungdomarna kunna utvecklas så mycket mer än i dag samt att många fler skulle kunna få möjlighet att utöva en så fantastiskt bra sport som gymnastiken är.

Vilken fantastisk möjlighet för gymnastiken och för tjejerna och killarna som vill börja gymnastik.

Vi får verkligen hoppas att politikerna inser värdet av att satsa på alla dessa ungdomar som redan tränar och de som
drömmer om att få träna gymnastik.
Det är en populär sport som funkar för både tjejer och killar, men för att kunna utvecklas behövs utrymme. Man ser hur fina hallar Växjö och Huskvarna har och också vilka fina resultat de gör på tävlingar.
Värnamo GK har också presterat riktigt bra, men tänk vad kul om ännu fler ungdomar kan få börja träna och nå ännu längre!

Hoppas att politikerna i Värnamo ta ett klokt beslut i frågan, med att sattas på den idrott i Sverige, som är den mest procentuellt växande sporten.
Det behövs mer idrott som tilltalar många tjejer men även killar. Med tanke på så stort intresse för truppgymnastik, och den kö som finns för att få börja träna gymnastik i Värnamo Gymnastikklubb, behövs det verkligen en anpassad gymnastikhall!
Vad bra att den planerade gymnastiktillbyggnaden kombineras med traditionell idrottshall, för ett maximalt nyttjande.
Huskvarna har, enligt uppgift, fått allt finansierat av sin kommun och de har därför kunnat ta in så många fler gymnaster som velat börja träna gymnastik.
I Värnamo finns alla förutsättningar att genomföra en ny gymnastikhall, då det även finns intresse från andra medfinansiärer, såsom Allmänna Arvsfonden och Norhedsstiftelsen.
Kör nu Värnamo GK! Annars blir det nog aldrig av?

Vi får hoppas kommunen väljer att hosta upp pengarna för någon annan sport än fotboll för en gångs skull.

Kommentarsfunktionen är stängd