Nyheter

Grönt ljus för kulturskola på skoltid: ”Mycket viktig förändring”

Nyheter Elever i kulturskolan kan få ledigt av rektor från ordinarie skollektioner för att spela olika instrument. Det är följden av ett beslut från Skolinspektionen om Habo kommun. Ett beslut som välkomnas av barn- och utbildningsnämnden och Värnamo kulturskola.

Elever i kulturskolan kan få ledigt av rektor från ordinarie skollektioner för att spela olika instrument. Det är följden av ett beslut från Skolinspektionen om Habo kommun. Ett beslut som välkomnas av barn- och utbildningsnämnden och Värnamo kulturskola. Arkivbild.

För några år sedan skärpte Skolverket reglerna för de kommunala kulturskolorna, så att man inte längre kunde ge lektioner i att spela musikinstrument på ordinarie skoltid. Men i Habo kommun har man stretat emot. Där har elever i årskurserna 3–6 fått ledigt från lektioner för att spela bland annat gitarr eller piano. Skolinspektionen reagerade och inledde en tillsyn. Nu får Habo rätt, sedan Skolverket nyanserat regelverket.

”Enligt det nya beslutet jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet”, skriver Skolinspektionen på sin hemsida. Det innebär att skolans rektor kan ta individuella beslut om elevers rätt att spela i kulturskolan, så länge de inte halkar efter i ordinarie ämnen. Så har man redan gjort i Habo kommun.

– Man måste tänka innanför boxen och följa reglerna. Jag är lite förvånad att ingen kommit på det tidigare, säger Åsa Wadling, skolchef i Habo, till Jönköpings-Posten.

Konflikten i Habo har uppmärksammats av kultur- och musikskolor runt om i Sverige. 

Stort tack för ert engagemang, vi är många utöver vårt land som bildat opinion i frågan där inte minst Habos agerande varit väldigt viktigt. Tillsammans har vi bidragit till en viktig förändring för landets alla kulturskolor, våra musiklärare och barns möjligheter att få uppleva glädjen i att spela och sjunga”, skriver Fredrik Håkansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö kommun i ett mejl till flera nämndordförandekollegor i länet. 

I våras berättade vi om barn- och utbildningsnämndens skrivelse till utbildnings- och kulturdepartementet. Nämndens  ordförande Maria Johansson (C) välkomnar det nya beskedet. 

– Jag är så glad för det här, inte minst för att det här är verkligen en landsbygdsfråga. För kransortseleverna så är det här mycket bra, eftersom alla inte har möjligheten att kunna ta sig in till kulturskolan i staden. Dessutom säkrar det upp att vi har behöriga lärare då det ger utrymme för musiklärarna att ha heltidstjänster. Vi har en suverän kulturskola i Värnamo kommun, så jag välkomnar det hela. 

Även kulturskolans rektor Andreas Westberg välkomnar beskedet. 

– Jag tycker att det är bra att man ser värdet av kulturskolan som en del av skoldagen. Det här ger nya möjligheter för våra ungdomar i kransorterna, där det har blivit en tröskel att inte kunna ge de barnen som vill möjligheten att spela instrument på skoltid. Nu får vi möjlighet att i god dialog med skolorna där eleverna finns ge dem rätt förutsättningar. Man ska alltid sätta eleven i fokus, det är det viktigaste. 

Taggar

1 reaktion på Grönt ljus för kulturskola på skoltid: ”Mycket viktig förändring”

Kommentarsfunktionen är stängd