Fuktskador och bakterierisk – riskerar vite på 200 000
Nyheter Påtryckningsarbetet från samhällsbyggnadsnämnden var resultatlöst. Nu riskerar en fastighetsägare ett saftigt vite.
Förra hösten berättade vi om att samhällsbyggnadsnämnden satte press på en hyresvärd att åtgärda fuktskador samt att minimera risk för legionellabakterier i vattensystemet i ett hyreshus i Värnamo tätort.
Trots upprepade försök att få kontakt med fastighetsägaren inkom inte fastighetsägaren med några handlingar till kommunen. Samhällsbyggnadsnämnden ansåg det som klarlagt att kraven för att döma ut ett vite på hyresvärden var uppfyllda på samtliga punkter. Nämnden beslutade därför i våras att ansöka hos mark- och miljödomstolen om att få utdömt ett vite på totalt 25 000 kronor för fastighetsägaren för att privatpersonen ej hade vidtagit de åtgärder nämnden beslutade om i höstas. På samma möte beslutade nämnden även i ett separat ärende att förelägga fastighetsägaren med ytterligare ett vite på 50 000 kronor för att fastighetsägaren ej har vidtagit åtgärderna.
Kommunikationen mellan kommunen och fastighetsägaren har fortsatt utan resultat och nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat sig för att sätta ytterligare press på hyresvärden. På sitt senaste sammanträde beslutade nämnden att ansöka hos mark- och miljödomstolen om att få ovan nämnda vite på 50 000 kronor utdömt för fastighetsägaren, men historien slutar inte där. På samma möte beslutade nämnden att ge fastighetsägaren ett nytt vitesföreläggande. Den här gången på totalt 200 000 kronor.
– Trots åtskilliga påpekanden och utdömanden av viten har fastighetsägaren inte gjort något. Det här handlar om att fastighetsägaren ska göra så att det blir ett drägligt boende för de som bor där. Förslaget från förvaltningen var att vi skulle dra på lite hårdare när det gällde vitesbeloppet och det var ingen sa emot, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Widerberg (C).
– Det är ovanligt att så stora vitesbelopp döms ut, men beloppet ska vara så pass kännbart så att personen inte bara ska kunna betala beloppet och komma undan med det. I det här fallet handlar det om så stora fel i fastigheten att beloppet ska vara så pass kännbart så att fastighetsägaren gör jobbet, säger samhällsbyggnadsnämndens andre vice ordförande Bo Svedberg (S).