Fuktskador och bakterierisk – får betala vite på 160 000
Nyheter Påtryckningsarbetet från samhällsbyggnadsnämnden var resultatlöst. Nu får en fastighetsägare betala ytterligare ett saftigt vite.
I ett flertal artiklar det senaste året har vi berättat om att samhällsbyggnadsnämnden satt press på en hyresvärd satt press på en hyresvärd att åtgärda fuktskador samt att minimera risk för legionellabakterier i vattensystemet i ett hyreshus i Värnamo tätort.
Trots upprepade försök att få kontakt med fastighetsägaren inkom inte fastighetsägaren med några handlingar till kommunen. I höstas beslutade nämnden att sätta ytterligare press på hyresvärden genom att ge fastighetsägaren ett nytt vitesföreläggande på totalt 200 000 kronor.
När tidsfristen löpte ut den 31 oktober 2022 hade inga handlingar från fastighetsägaren inkommit till samhällsbyggnadsförvaltningen. Knappt två månader senare, den 29 december 2022, skickade fastighetsägaren in en redogörelse till samhällsbyggnadsnämnden. Här nedan följer ett utdrag ur redovisningen:
”1. En fackman som mäter förekomst av fukt har instruerat mig att jag ska avfukta sovrummet som angränsar till badrummet i lägenhet 1102, därefter ska denne fackman göra en mätning och undersöka huruvida fukt och/eller mikrobiell påväxt förekommer. Dennes redovisning ska skickas in till samhällsbyggnadsförvaltningen i Värnamo kommun, tillsammans med certifikat eller liknande som dokumenterar fackmannens kompetens.
2. En fackman ska mäta potentiell förekomst av fukt och mikrobiell påväxt i badrumsgolvets underliggande konstruktion i lägenhet /…/, inklusive fuktmätning av ytskikt vid och intill områden som visar tecken på fukt. Värdena på mätningarna kommer skickas in till samhällsbyggnadsförvaltningen i Värnamo kommun, tillsammans med certifikat eller liknande som dokumenterar fackmannens kompetens.”
Eftersom att fastighetsägaren inte skickade in de begärda handlingarna i tid, ansåg samhällsbyggnadsnämnden det som mycket viktigt att vitena döms ut. Nämnden beslutade på årets första sammanträde att vända sig till mark- och miljödomstolen och ansöka om att ett vite på totalt 160 000 kronor döms ut för fastighetsägaren.