Nyheter

Framtida behov i fokus

Nyheter Framtidens vårdbehov står i fokus på omsorgsförvaltningen.

Ulrika Gustafsson, omsorgschef på Värnamo kommun. Arkivbild

För att få en budget i balans valde omsorgsförvaltningen i Värnamo kommun, i enlighet med kommunens sparkrav, att i slutet av 2019 stänga två avdelningar för särskilt boende: enhet 5 på Rörestorpsgården och enhet 2 B på Linneberg. 

– Vi hade då ett överskott på särskilda boende-platser och valde att stänga två avdelningar i de stora husen. De boende fick välja att bo kvar på andra avdelningar eller önska om andra platser. Likaså fick personalen som berördes välja om de ville fortsätta arbeta på aktuellt boende eller om de var intresserade av att, om möjligt, i stället börja på något annat boende i kommunen. Processen gick bra och i dag tycker alla att åtgärderna blev bra, även om det förstås var ett tråkigt beslut att fatta då, säger omsorgschefen Ulrika Gustafsson.

För att möta framtidens omsorgsbehov pågår just nu ett arbete för att skapa platser på särskilt boende.

– Demografin ändras och vi behöver kontinuerligt planera och anpassa oss efter det. Inom de närmsta åren behöver vi planera för fler särskilda boende-platser och vi behöver ha en framtidsplan. 80-plussarna i samhället ökar och någonstans måste vi hitta de platserna. Vi behöver även fler platser med inriktning på dementa, vilket ligger i enlighet med den nationella utvecklingsdelen, så det handlar om både kort- och långsiktiga lösningar, säger Ulrika Gustafsson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Framtida behov i fokus

Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut att det behövs fler platser på Sjöbo. Då väljer kommunen att stänga Lindeberg 2 B och placera hemtjänstgrupper där i stället. I nuläget står 17 i kö för en plats. Vår hemtjänstgrupp lägger 1,5 års arbetstid för att köra bil i stället för att lägga tid på brukarna. Bra tänkt i ”miljökommunen” Värnamo. Ursäkta, men hur tänker ni? Skandal! Skäms!

Kommentarsfunktionen är stängd