Nyheter

Fråga om motorgård utredd

Nyheter Medborgarförvaltningen ser positivt på satsningen på en motorgård för unga i Värnamo kommun.

Medborgarförvaltningen ser positivt på satsningen på en motorgård för unga i Värnamo kommun. Arkivbild: David Alin

Hösten 2021 lade Sverigedemokraterna fram en motion där de yrkade att Värnamo kommun ska verka för att få till en motorgård för bilburna ungdomar. Våren 2022 beslutade kommunfullmäktige att bifalla motionen och gav medborgarförvaltningen i uppdrag att kartlägga och redovisa effekten av en sådan satsning och nyligen informerades kommunstyrelsen om arbetet.

Utredningen består av samtal med ungdomar i Värnamo, utbyte av erfarenheter av ett flertal svenska kommuner som har startat motorgårdar, organisationen Fryshuset, olika aktörer inom kommunen, områdespolis, olika föreningar i Värnamo kommun samt lokala bilfirmor. Den samlade bilden är att en motorgård för kommunens ungdomar ses som en positiv satsning, som bedöms skapa en meningsfull fritid för kommunens motorintresserade ungdomar.

En motorgård för ungdomar skulle innebära att ungdomarna som har detta gemensamma motorintresse har en fritidsaktivitet och en gemensam plats att gå till. Detta uppmuntras i det brottsförebyggande arbetet då ungdomarna ges en mötesplats, en meningsfull fritid, i en lokal med vuxennärvaro. Samtidigt kan en motorgård verka trygghetsskapande då ungdomarna har en egen plats att meka i och inte vistas i miljöer där andra invånare kan känna sig störda, menar kommunens säkerhetssamordnare Berber de Jong.

Tjänstepersonerna bakom sammanställningen ser att motorgården ska vara för ungdomar mellan 15 till 25 år, där äldre ungdomar med motorintresse kan fungera som mentorer för yngre förmågor. Under arbetets gång har fältsekreterare tagit kontakt med några av stadens bilfirmor för att undersöka hur de ställer sig till satsningen på en motorgård. Firmorna ser positivt på förslaget och ser det som en möjlighet att anställa framtida mekaniker bland ungdomarna. Utredningen pekar mot att motorgården behöver bestå av en lokal med en asfalterad yta i närheten där ungdomarna kan parkera sina bilar, förslagsvis utanför tätbebyggt område. Förvaltningen gör bedömningen att motorgården bör bedrivas i kommunal regi och uppskattar kostnaderna till ungefär en halv miljon kronor om året. Den största delen av pengarna består av tillsättningen av en halvtidstjänst som huvudansvarig för lokalen.

Om detta ska göras inom befintlig verksamhet och tjänster inom fältgruppen så kommer det generera svårigheter för grunduppdraget för fältverksamheten. Om motorgården ska vara öppet på exempelvis en fredags- eller

lördagskväll så avsätts en av två personer till motorgården, vilket generera att den andra

fältsekreterare inte kan ha uppsökande arbete ensamma”, skriver tjänstepersonerna i utredningen.

– Det finns en stor grupp av motorburen ungdom i kommunen som önskar att ha en samlingsyta där de kan träffas med sina bilar. Genom en motorgård så skulle kommunen skapa ytterligare positiva mötesplats för kommunens ungdomar där det finns trygga vuxna som kan möta upp ungdomarna. Därav ser vi det som en fördel att det alltid finns personal på plats under tiden som motorgården är öppen. Inom förvaltningen finns i dagsläget inga medel för att bedriva en motorgård, utan detta är enbart ett svar på motion som vi skickar till kommunstyrelsen kring vilket behov och förutsättningarna som vi ser är nödvändiga om vi ska bedriva en fritidsgård. I svaret så har vi varit i kontakt med olika företagare som är intresserade av att vara en del av motorgården och vi ställer oss positiva kring om flera aktörer vill vara en del av detta, säger fältsekreteraren Maria Rydbeck.

Taggar

Dela


Läs mer

Gruppledaren positiv till motionssvar

1 reaktion på Fråga om motorgård utredd

Kommentarsfunktionen är stängd