Nyheter

Första steget mot nytt polishus taget 

Nyheter På en pressträff under onsdagsförmiddagen undertecknades samverkansavtalet för ett nytt polishus i Värnamo kommun mellan Värnamo kommun och Polismyndigheten.

Johanna Arntell, chef på projektsektionen Götaland på Polismyndigheten, och kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) tar i hand på samverkansavtalet för ett nytt polishus i Värnamo kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) och Johanna Arntell, chef på projektsektionen Götaland på Polismyndigheten, signerade avtalen i KSO-rummet i Värnamo stadshus. 

– Från Värnamo kommuns sida är vi väldigt glada över att myndigheten gör en satsning på ett nytt polishus. Inte minst för en bättre arbetsmiljö och möjligheten till fler kollegor, vilket innebär en bättre service i hela lokalpolisområdet. Det är en rolig och efterlängtad satsning och vi ser fram emot att snart kunna sätta spaden i marken, säger Tobias Pettersson (M). 

Det nya polishuset kommer att byggas mellan riksväg 27 och söder om järnvägen på Malmövägen. 

– Enligt den initiala byggprocessen är tanken att bygget ska stå klart 2027, men sedan är det många aspekter som ska tas in i beräkningen också. Nu ska vi först genomföra upphandlingen av fastighetsägaren som ska projektera och bygga fram projektet. Vi tror på en trolig byggstart under 2025, säger Johanna Arntell. 

Stadsarkitekten Henrik Storm berättar om lokaliseringsprocessen.

– De första samtalen fördes för tre år sedan, men det var först för ett år sedan som arbetet med att hitta en lämplig lokalisering verkligen gick i gång på allvar. Ett av kraven var närheten till det centrala vägnätet, så då handlade det om att hamna i närheten av våra infartsvägar. De platserna har vi dammsugit så att det ska bli lätt för polisen att kunna röra sig in och ut i området. Hela det här området pekas i den fördjupade översiktsplanen ut som lämpligt för exploatering och ur den aspekten så känns det som en jättebra plats, säger Henrik Storm. 

– Det nuvarande polishuset är inte anpassat för vår verksamhet utifrån våra resurser. Som ett exempel är nuvarande in- och utfart lokaliserade vid en gång- och cykelväg, vilket direkt innebär en säkerhetsaspekt. Den här satsningen ger oss möjlighet att utveckla vår verksamhet utifrån olika aspekter. Bland dessa är den fysiskt geografiska placeringen viktig och genom den här lokaliseringen kommer vi snabbt ut på det stora vägnätet, vilket gör att vi kommer snabbare ut till alla våra orter i lokalpolisområdet. En annan viktig parameter att ha med i det här är att hotbilden mot myndigheten är i dag en helt annan än tidigare. Ett sådant exempel på det är perimeterskydd kring fastigheten, precis som att ha en utryckningsväg över en gång- och cykelväg som vi har i dag, säger Johanna Arntell.

Taggar

Dela


Läs mer

Klart: Här ska det nya polishuset ligga
Nya polishuset: Så togs beslutet