Nyheter

Förslaget: Låt medborgarna avgöra fängelseplanerna

Nyheter – Naturligtvis måste fängelser byggas någonstans, men då är det högst rimligt att medborgarna på den plats/kommun där byggnation planeras får avgöra om de godkänner att få ett fängelse inom sin härad eller inte i en folkomröstning. Det menar en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ.

På den här platsen, strax söder om Hörle, är tanken att anstalten ska byggas. Bild: David Alin

Tidigare under hösten har vi berättat om Kriminalvårdens förslag att bygga en ny anstalt i Hörle. Förslaget har väckt blandade känslor hos kommuninvånarna och en invånare föreslår en folkomröstning om planerna. Läs medborgarinitiativet något redigerat i sin helhet nedan:

Som de flesta nu vet planerar Kriminalvårdsverket att bygga ett slutet fängelse i Värnamo kommun. Närmare bestämt Hörle. Ett fängelse är inte vilken byggnad som helst. Den är en förvaringsplats åt grovt kriminella individer som gjort sig skyldiga till mord, misshandel, våldtäkter, rån, vapenbrott et cetera. Jag tror de flesta människor känner ett stort obehag inför att få sådana individer till grannar. Även om så är fallet att det handlar om en sluten anstalt finns alltid en risk för rymning. Man vågar inte tänka på vad en sådan skulle kunna bli följden för en vanlig hygglig människa som kommer i brottslingens/-arnas väg. Detta med tanke på hur grov och hänsynslös brottsutvecklingen varit i Sverige de senaste åren. Naturligtvis kan man också anföra att där finns positiva saker med ett fängelse nämligen att det skulle kunna generera fler arbetstillfällen i kommunen.

Men frågan är om det är denna typ av arbeten vi vill ha i denna kommun, där jobben traditionellt växt fram på grund av alla företagsamma människor som finns här. Är det nu med arbetstillfällen som växt fram på grund av den grova och eskalerande brottsligheten som kommunen skall möta framtiden? Jag tror de flesta säger nej på den punkten. Naturligtvis måste fängelser byggas någonstans, men då är det högst rimligt att medborgarna på den plats/kommun där byggnation planeras får avgöra om de godkänner att få ett fängelse inom sin härad eller inte i en folkomröstning.

Jag föreslår därför att innan något definitivt beslut av kommunfullmäktige i saken skall invånarna få säga sitt i en folkomröstning. En sådan kan lämpligen genomföras innan kommunfullmäktige mötet i slutet av oktober 2022. Med dagens moderna infoteknik kan en omröstning ske enkelt och snabbt.

Vad tycker du om förslaget? Kommentera gärna nedan.

Taggar

Dela


11 reaktioner på Förslaget: Låt medborgarna avgöra fängelseplanerna

Instämmer liksom många andra om det dumma och mycket sena förslaget. Beslutet är redan fattat och vi kan inte rösta om allting. Det skapar jobb och mycket annat som gör att Värnamo kan växa.

Meningen med medborgarförslag är demokratiskt och frågeställningen om fängelse i kommunen eller inte är i högsta grad relevant åtminstone för kommuninvånarna. Man får ju inte vara så naiv att man tror det är problemfritt med ett fängelse i närmiljön (se punkter som framlagts i medborgarförslaget) samt hur det sätter kommunen på kartan – fängelseorten.

Vi kan inte folkomrösta om detta – vi har demokratiskt valt politiker och det är deras ansvar att detta blir så bra som möjligt!

Ska vi folkomrösta om byggnationer blir det helt ohanterligt

Vilken idioti! Då är det ingen mening med att vi demokratiskt röstat fram politiker att sköta sådant här. Detta var nog det dummaste förslag jag någonsin hört. Kryp ner under täcket igen, än så är det höst.

Om vi ska rösta om fängelse, så ska vi rösta om arena, viadukt, tågförbindelser och alla andra påhitt våra politiker missköter.

Allt eller inget.

/Vuvuzela

Bra förslag! Det borde vara en självklarhet att rösta om detta! Det är ingripande. Ett fängelse sätter inte kommunen på kartan i någon positiv bemärkelse. Det skrämmer nog bort minst lika många jobbtillfällen som det genererar. Säg Kumla, vad tänker du då? Hall? Är det så man vill tänka om Värnamo kommun – just det där ligger ju ett fängelse. Vad mysigt att åka dit med tanke på vad förslaget räknar upp för risker, rymning med mera.

Ska vi rösta om allt då?
Då stannar allt, för olika åsikter har vi alla.
Bara bygg och skapa arbetstillfällen.

Vilket dåligt förslag. Om man skulle folkomrösta om nya etableringar skulle aldrig någon bli byggd. Inte mycket som passerar utan att det blir folkstormar och överklaganden. Vi har ju röstat fram representanter att företräda medborgarna. Varför inte låta dom göra det då.

För det första skrämmer det mig att nytt fängelse ens behöv.? Hade alla i Sverige varit laglydiga hade det inte funnits behov av denna typ av högriskfängelse. Mikael Karlsson C gläds åt detta, och menar på alla positiva effekter som det berör. Det är sant, men om det skall vara något man skall glädjas åt är om det skulle ske en avveckling och nedläggning av fängelse, inte tvärtom. Men jag förstår hans resonemang.

Men, fängelse är ingen inkomstbringande verksamhet. Hade det varit ett företag eller fabrik som tillverkade produkter eller tjänster och genom egen omsättning skapade tillväxt och ekonomi hade det varit en sak. Detta är något som vi skattebetalare kommer att få stå för och löpande betala för att hålla fängelset i drift via våra skattade pengar.

Kommunens invånare borde fått rösta om vi ville ha ett fängelse alls på orten. Punkt.

Fattar inte!? Det skapar jobb och mycket mer. Hörle kommer att växa och bli mer attraktivt. Hörle hamnar ju på kartan☝️☝️👍🇸🇪

Kommentarsfunktionen är stängd