Nyheter

Förslaget: Gör Östrabo till ett trygghetsboende

Nyheter – Låt Värnamo kommun bli en förebild för tryggt boende på äldre dar i trygghetsboende. Det menar en kommuninvånare som har skickat in ett medborgarinitiativ.

En kommuninvånare föreslår att seniorboendet Östrabo omvandlas till ett trygghetsboende. Bild: David Alin

Trygghetsboende är för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. Allt fler kommuner satsar på trygghetsboenden: i Värnamo kommun finns trygghetsboenden i Bor och Forsheda. I en intervju med Värnamo.nu i september 2020 berättade Finnvedsbostäders dåvarande vd Stanley Guldmyr om bostadsbolagets planer på utökade trygghetsboenden i kommunen.

– Östrabo i Värnamo, Torpagården i Bredaryd och Lindgården i Rydaholm är i dag 65+-boenden. Vår tanke är att alla dessa ska bli trygghetsboenden när vi hunnit med de förändringar som behövs. Min bedömning är att detta kommer att ta ett till två år att få på plats, sa Guldmyr i intervjun då.

I ett medborgarinitiativ föreslår en kommuninvånare att Östrabo i Värnamo omvandlas till ett trygghetsboende:

”Gör Östrabo/Valdemar till trygghetsboende, där finns redan matsal och fina samvarolokaler. Det är många äldre i vår kommun som önskar bo i ett trygghetsboende där de kan känna gemenskap, stöd och trygghet. Den sociala gemenskapen är så viktig för våra äldre, där man bland annat kan äta och fika tillsammans och det finns möjlighet till gemensamma aktiviteter i samlingslokalen. Låt Värnamo kommun bli en förebild för tryggt boende på äldre dar i trygghetsboende”, skriver initiativtagaren i förslaget.

Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 14 mars. I skrivande stund har 57 personer ställt sig bakom initiativet.

– Mycket viktigt med trygghet på äldre dagar, skriver en kommuninvånare.

– Bra förslag, sådant boende behövs när vi så småningom flyttar från vår villa, skriver en annan.

Vad tycker du om förslaget?

Taggar

Dela


Läs mer

Satsar på trygghetsboenden
Vill göra om seniorboenden till trygghetsboenden – så svarar kommunen

2 reaktioner på Förslaget: Gör Östrabo till ett trygghetsboende

Under hösten 2022 så hade omsorgsförvaltningen, Värnamo kommun tio utannonserade möten om hur Värnamoborna ville ha det på sin ålderdom. Alla värnamobor i alla åldrar var välkomna att ge sin åsikt om hur man vill ha det och alla åsikter noterades. På dessa möten delgav även förvaltning viktig och nyttig information. Mötesplatserna fanns i Bredaryd, Forsheda, Rydaholm, Bor samt Expo i Värnamo.
I diverse artiklar samt på kommunens hemsida har man de senaste åren kunnat följa hur kommunen tänker om bland annat trygghetsboende 65 plus..
Här har man kunnat ta del av vad och hur kommunen tänker i frågan. Det har framkommit att förutom Sjösala Trygghetsboende i Bor så ska Finnvedsbostäder startat även ett nytt – trygghetsboendet Skogsstigen i Forsheda, om det inte redan är igång.
Vidare framkommer att det på sikt även planeras trygghetsboenden på Östrabo i Värnamo, Lindgården i Rydaholm och Torpagården i Bredaryd.
Kommunen kommer själv inte att bedriva trygghetsboenden.
Trygghetsboende: det ska finnas värd med arbetstider som överenskommits med värden, gemensamma lokaler, matsal samt underhållning som hittills de boende själv mestadels har fått arrangera.
I övrigt vad beträffar sjukvård, städning och annat i hemmet så får man själv ha kontakt hemtjänsten, precis som vilken hyresgäst som helst.
Om man inte har bistånd från kommunen och måste ta taxi akut in till sjukhuset så kostar en sådan resa från Bor cirka 425 kronor enkel resa.
Bussar går vardagar från Bor till Värnamo cirka elva turer medan bussar mellan Bredaryd och Värnamo går cirka 33 turer per dygn.

Kommentarsfunktionen är stängd