Nyheter

Förslaget: Bygg discgolfbanor i anslutning till skolor

Nyheter En kommuninvånare vill tillgängliggöra discgolf bättre för barn och ungdomar i hela Värnamo och föreslår satsningen på två niohålsbanor på den östra sidan av staden.

En kommuninvånare vill tillgängliggöra discgolf bättre för barn och ungdomar i hela Värnamo och föreslår satsningen på två niohålsbanor i anslutning till Enehagsskolan och Exposkolan. Bilder: David Alin/Arkiv

Discgolf är en av världens mest snabbväxande idrotter. I Borgen har Värnamo kommun i samarbete med Värnamo Frisbee disc club byggt två niohålsbanor och en tredje är på gång. Nu vill en kommuninvånare att fler barn och ungdomar ska få möjlighet att utöva idrotten. I ett medborgarinitiativ föreslår kommuninvånaren att Värnamo kommun ordnar två niohålsbanor på den östra sidan av Värnamo. Läs kommuninvånarens förslag i något redigerat skick i sin helhet nedan:


Förslag

Mitt förslag är att ordna 2 stycken 9 hålsbanor i anslutning till mellanstadieskolorna Östbo/Exposkolan och Enehagsskolan /Campingen. Östbo/Exposkolan skulle kunna ha en bana från Östbo/Exposkolan bort mot gamla Fälths tryckeri och Lesjöfors.

Det finns ett skogsparti söder om smultronvägen och norr om gamla Fälths tryckeri och Lesjöfors. För Enehagsskolan /Campingen kan en bana göras i Prostskogen, här finns många möjligheter.

18 korgar togs bort när banan vid sjukhuset demonterades kanske dessa kan återanvändas till två 9-hålsbanor enligt mitt förslag ovan.

Bakgrund

Discgolf är en av de snabbast växande sporterna i världen och det är lätt att förstå varför. Du får komma ut i naturen och precis som i vanlig golf är sporten en kombination av fysisk och psyke. Sverige är rankat som det fjärde bästa discgolflandet och har 668 banor. Bland dessa finns 187 banor som har 18 eller fler hål. Sverige är också hem för 91 ligor och 103 butiker som säljer discgolfutrustning.

Observation

Man ser spelare i alla åldrar från barnfamiljer till pensionärer i Borgen. Discgolf är lättillgängligt eftersom banorna alltid är öppna och en disc kostar en hundralapp.

Problem

Det jag tänkt på och diskuterat med Värnamo Frisbee disc Club och projektledare på kommunen är att tillgängligheten för barn/ungdomar skulle kunna bli ännu bättre i Värnamo.

Barn i låg och mellanstadiet tar sig inte på ett enkelt och säkert sätt till Borgen eftersom Gröndalsleden inte har någon cykelbana och oavsett är det en bra bit från Rörstorp, Vråen, Amerika och Nylund. Samtidigt har sjukhusets banor lagts ner så även Doktorn har en bra bit till Borgen.


Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 1 december och har redan väckt kommuninvånarnas intresse. I skrivande stund har 120 personer röstat ja, vilket innebär att förslaget behandlas politiskt framöver.

– Jag stöder verkligen förslaget. Har genom åren sett discgolf som tävlingsidrott men mer och mer insett hur mycket folkhälsa det är när allmänheten har tillgång till discgolfbanor i rätt svårighetsgrad. Mitt förslag är att dessa banor designas för att passa unga spelare och nybörjare, dvs någonstans likt den gula slingan i Borgen. Möjligen med lite enklare Tee’s, tex plattor på en grusbädd. Utväxlingen mellan kostnad och folkhälsa är väldigt hög när det kommer till liknande banor, säger en kommuninvånare.

– Utmärkt förslag. Discgolf är en roligt, lättillgänglig och billig aktivitet som engagerar alla åldrar och ger bra motion. Det även aktiviteten i dessa områden och skapar således en tryggare miljö för andra motionärer, menar en kommuninvånare.

Taggar

Dela


Läs mer

En klubb med uppsving

3 reaktioner på Förslaget: Bygg discgolfbanor i anslutning till skolor

Nu är vi där igen.. allt ska finnas i Värnamo, Värnamo och Värnamo. men ytterområdena är helt ointressant. Tror ni inte det finns intresse för en sån satsning i Rydaholm eller andra orter? Eller ska alla åka bil in till stan för att kunna testa discgolf?

Jag tycker det är ett utmärkt förslag.
Det borde vara jämförelsevis billigt för kommunen att anlägga dessa banor.
Det är också en billig idrott för utövarna.
Det bidrar ju också till att både barn, ungdomar och äldre kommer ut och rör på sig.
Jag är själv 55 år och har nyss upptäckt discgolf.
Kör på!
Magnus

Kommentarsfunktionen är stängd