Efter översvämningen – kommunen vidtar åtgärder
Nyheter Kommunens VA-chef Antti Vähäkari beklagar översvämningarna i Bredaryd. – Vi kommer direkt efter sommaren att göra åtgärder där, säger han till Värnamo.nu.
Onsdagens skyfall skapade problem på många ställen. Inte minst i Bredaryd där flera huskällare förstördes av regnet.
– Problemet i det hela ligger i att brunnarna i diket inte blir rengjorda. Familjen själv har fått stå och rengöra dem, trots att det är kommunens brunnar och det har familjen påtalat flera gånger utan respons. Hade brunnarna fungerat som de ska så hade det här aldrig hänt. Det skedde en liten översvämning förra sommaren och även då påtalade familjen problemen utan respons. Hade kommunen tagit det här på allvar så hade det här aldrig hänt, menade Felicia Sandnesaunet från Gislaved vars kompis föräldrahem drabbades hårt av ovädret.
För att få Värnamo kommuns syn på det inträffade tog vi kontakt med VA-chefen Antti Vähäkari.
– Det är mycket tråkigt att det inträffade och att fastighetsägarna blev drabbade. Mycket olyckligt, säger han.
Flera fastighetsägare vi har varit i kontakt menar att om Värnamo kommun rengjort trummorna i diket med jämna mellanrum så hade det här inte hänt. Hur ser du på kommunens ansvar i frågan?
– Att rensa inloppen i trummorna görs regelbundet och vid befarade större regn så görs det alltid. Vår branchorganisation Svenskt Vatten och deras publikation P110 talar om hur vi ska dimensionera ledningar. I fallet likt Bredaryd ska vi kunna hantera ett tioårsregn, det vill säga ett regn med återkomsttid om tio år. Det är rimligt, då större dimensioner på ledningarna inte har en självrensade förmåga vid låga flöden. Regnet i Bredaryd i onsdags förra veckan var mycket större än så, kanske 150-årsregn eller liknande. Det är inte lätt att ta hand om så stora mängder med vatten, våra system är inte gjorda för det. När det kommer denna typen av skyfall så spelar det inte så stor roll om trumögat är rensat, för det kommer sätta igen fort när det väller ner lera och skräp från dikena. Se bara på cykelvägarna under 153:an, de blev helt igenslammade med jord och bråte. Sådant kan inga ledningar i världen ta emot utan igensättningsproblem.
– Ansvarsfrågan är komplex. Trafikverket avvattnar vägen i dikena, kommunen har dagvatten i ledningarna. Det är något som behöver redas ut. Vi kommer direkt efter sommaren att göra åtgärder i Bredaryd. Vi ska snabbt få dit bättre lösningar på inloppen till ledningarna från dikena. Vi kommer utreda om det finns bättre lösningar som en helhet. Detta måste vi göra tillsammans med Trafikverket. Det återstår en del arbete, avrundar Antti Vähäkari.