Nyheter

Efter debatt – nej till behovsutredning om fritidsgårdar

Nyheter Kommunfullmäktige avslog Socialdemokraternas motion om att utreda behovet av fritidsgårdar i Värnamo stad över tid.

Kommunfullmäktige avslog Socialdemokraternas motion om att utreda behovet av fritidsgårdar i Värnamo stad över tid. Bild: David Alin

Värnamos ungdomar behöver någon mer stans att ta vägen då det inte är helt självklart för alla att ta sig ner till Vråen och Navets fritidsgård. Det menar Socialdemokraterna i Värnamo som i höstas lade en motion till kommunfullmäktige. I motionen föreslog partiet att medborgarnämnden får i uppdrag att utreda fritidsgårdarnas placering och antal i Värnamo stad i över tid.

Medborgarförvaltningen har under vintern utrett motionen. Tjänstepersonerna ser en meningsfull fritid som en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förhindra att barn eller ungdomar hamnar snett i samhället. De delar motionärernas analys att ytterligare en fritidsgård i Värnamo stad skulle gynna kommunens barn och ungdomar samt kommunens främjande och förebyggande arbete. För att få ut bästa möjliga effekt menar dock tjänstepersonerna att kommunen i stället för fler fritidsgårdar bör överväga att satsa på ett allaktivitetshus. där näringsliv, föreningsliv, civilsamhället tillsammans med kommunen bedriver verksamhet. Mot den bakgrunden yrkade förvaltningen på avslag på motionen, vilket medborgarnämnden och kommunstyrelsen ställde sig bakom.

– Vi ser många ungdomar i centrum och ovanför viadukten som inte tar sig till Navet. Tittar man på skolområdena, från Apladalsskolan upp till Mossle och Gröndal, så har 1 820 elever av kommunens totalt 4 200 elever ingenstans att ta vägen på fritiden. Därför ville vi utreda frågan om behovet av fritidsgårdar och jag vi tycker inte att vi har fått de svar på frågorna som vi skulle vilja ha. I tjänsteskrivelsen står att tjänstemännen delar vår analys om att det skulle behövas fler fritidsgårdar, men där står inte hur många som behövs. De uppskattar att en fritidsgård behöver vara 200 till 300 kvadratmeter stor, men behövs bara en? Jag tycker inte man utrett frågan tillräckligt, man har fastnat i lämplig storlek på fritidsgården. Sedan har man kommit på den här idén med allaktivitetshus, förvisso är det inget dumt förslag men det började pratas om redan för ett år sedan när jag ställde frågan till medborgarförvaltningen och det har inte hänt så mycket mer i frågan sedan dess. Vi ser i dag att familjer har det sämre ekonomiskt sett, man kanske inte har råd med fritidsaktiviteter och alla barn har rätt till en aktiv och meningsfull fritid bland trygga vuxna. När det gäller allaktivitetshus pratas om att näringslivet och ideella föreningar kan bemanna ett sådant hus, de kan bemanna fritidsgårdar också och jag faktiskt att det skulle kunna vara föreningar som sköter våra fritidsgårdar också. Jag tror också att det här är något som behövs i Värnamo redan nu och jag tror också att man måste vara beredd att öppna upp små kvartersgårdar runt om för att fånga upp de här 1 820 eleverna som har ganska långt ned till Navet, säger Anetté Myrvold (S).

– En av de viktigaste skyddsfaktorerrna för att barn och ungdomar inte ska utveckla ett normbrytande beteende är en meningsfull fritid. Precis som oppositionsrådet sa har Värnamo kommun blivit uppvaktade av privata aktörer och har nu dialoger om att starta upp det vi kallar för allaktivitetshus. Detta skulle kunna bli en gemensam arena för näringsliv, föreningsliv och kommunens verksamheter. Alliansen ser positivt på detta utifrån flera perspektiv och det ligger också i linje med att nå vårt mål om att fler satsningar ska göras av eller tillsammans med eller flera andra aktörer. I svaret står också att detta berör de centrala eller västra sidan av staden som ett komplement till Vråen. Med anledning av det pågående arbetet med allaktivitetshus och de diskussioner som förs med näringslivet så ser vi inget behov av att utreda frågan, för motionen handlar om att vi ska utreda behovet av fler fritidsgårdar och nu har vi ett pågående arbete som syftar till att skapa fler aktiviteter för barn och unga, säger Tobias Pettersson (M).

– Vi pratar mycket i den här kommunen om TSI (Tidiga samordnade insatser) och jag ser fritidsgårdar som en aktör i det också. Visst kan vi ha ett allaktivitetshus som vi arbetar med, men det svarar inte mot det arbetet vi behöver göra nu innan vi får in företagen. Vi behöver själva titta på det vi kan göra i dag och här ser jag den här motionen som en hjälp för att kunna lösa det som behöver göras i dag, säger Ardita Berisha Cani (S).

Fjodor Eklund (V) yrkade bifall till motionens första att-sats:

– Jag tycker inte man ska låsa sig vid begreppet fritidsgård. Jag tycker snarare att man ska titta över hela kommunen och se hur vi kan skapa mötesplatser där vi kan mötas över åldersgränserna också samt att ta hand om våra ungdomar. Nu springer det runt tolv-tretton ungdomar på Gummifabriken som är sysslolösa. De kan bli en jätteresurs för äldre för att skapa trygghet och kontakter, vi behöver inte krångla till det utan vi kan skruva till det och förbättra för att komma åt det hela, säger Fjodor Eklund (V).

– Den här motionen handlar om att man vill räkna fritidsgårdar som finns eller inte finns. Vi hörde Anetté (Myrvold, S) prata om att vi behöver små fritidsgårdar. Ju mer jag tänker på det så är det ju som så att det kryllar av små fritidsgårdar över hela staden: föreningar med ungdomsverksamheter och ideellt arbetande engagerade unga vuxna som bidrar till trygghet och som ger en meningsfull fritid och jag är glad över att Anetté nämner föreningarna, för de är på något sätt själva grundstommen i en meningsfull fritid i alla kommuner. Anetté tycker att kommunstyrelsen inte besvarar motionen, men jag tycker att den gör det fast den ger ett annat svar än vad motionärerna vill ha. Ett allaktivitetshus där det finns mängder med utrymmen, olika aktiviteter och olika föreningar  och som också skulle kan vara ett naturligt nav   för att samordna all den ideella fritidsverksamhet som finns i staden skulle kunna vara ett lyft för Värnamo kommun. Vi behöver ett myller av små fritidsgårdar och aktiviteter men framför allt en samordning så att barn och unga i Värnamo kommun kan få en aktiv och meningsfull fritid de förtjänar och behöver.

– Det handlar inte om små fritidsgårdar. Det handlar om att i svaret låser man sig fast vid att det behöver vara 200-300 kvadratmeter stort. I dag är föreningslivet förknippat med en medlemsavgift. Jag tror inte att det är så naturligt att om du får på Gröndal så kanske du inte åker ner och hänger på IFK-gården, men det hade varit jättebra om det hade varit på det sättet. Jag tycker inte att behovet är tillgodosett, jag tycker inte man har utrett frågan och det är det jag tycker man ska göra. Behovet är jättestort för det är många som inte har något att göra, som inte är knutna till någon fritids knutna till någon förening eller kulturskola. Fritidsgårdar kostar ungefär 2 500 kronor per person och år, ett ungdomshem kostar 1 800 kronor per dygn i snitt. Våra ungdomar behöver någonstans att ta vägen. Jag själv hade ingenstans att ta vägern till Fikret (Tabakovic) startade fritidsgård i Rydaholm. Jag hängde där hela tiden och det var ett bästa som kunde hända i Rydaholm då.

– När jag växte upp var jag mycket på Mossle fritidsgård. Vi startade upp Värnamo Volley med våra pojklag där genom att vi fick föreningar att komma till fritidsgården. Jag tror att det finns ett behov av flera kvartersgårdar, men så som man tänker här nu och med den förklaring man svarat på den här motionen är att se det som ett jätteprojekt och det här med allaktivitetshus tror jag inte alls på. Vi försöker serva ungdomarna med någonting, vi tvingar på dem en massa saker i samma hus. Så funkade det inte förr, förr utformade ungdomarna vad som skulle finnas i huset. Och på det sättet håller jag med Socialdemokraterna i detta, vi behöver flera små kvartersgårdar men eftersom det känns som att motionen är lätt att misstolka och att de som gjort skrivelsen har misstolkat den så kommer vi att bifalla kommunstyrelsens förslag och hoppas att den kommer tillbaka med en lite mer grundlig skrivelse så att den inte går att misstolka, säger Jan Cherek (SD).

Anetté Myrvold (S) dementerar att tjänstemännen ska ha misstolkat motionen. Därefter betonar Tobias Pettersson (M) ytterligare en gång motiveringen till avslaget innan det är dags för omröstning.

Efter en första omröstning ställdes kommunstyrelsens förslag om avslag mot S yrkande om bifall. Omröstningen resulterade i att kommunstyrelsens förslag fick flest röster, vilket innebar att motionen avslås. Samtliga i S och V resulterade sig mot beslutet. 

LÄS MER:  Motion om fritidsgårdar under lupp: "Det saknas svar"
Taggar

Dela


2 reaktioner på Efter debatt – nej till behovsutredning om fritidsgårdar

Värnamo är en uttalad företags- och kulturkommun. Vi kan tjata oss blåa om fritidsgårdar, arenor, skolan och omsorgen och fotbollsplaner. Det hjälper inte, tyvärr.

Har inte barn och ungdomar ett hem där de kan vara på sin fritid? Intressen som idrott och annat är väl föräldrarna skyldighet att tillgodose? Finns många platser i kommunen som saknar fritidsgård överhuvudtaget… Ar det något i Värnamo centralort som som gjort föräldrar lata och icke ansvarig för sina barns behov?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *