Nyheter

Därför vill S skjuta på arenabygget

Nyheter "Orsakerna är helt och hållet ekonomiska och i tuffa tider måste vi som kommun ta ansvar och göra tuffa prioriteringar", skriver Socialdemokraterna i Värnamo i en skrivelse.

"Orsakerna är helt och hållet ekonomiska och i tuffa tider måste vi som kommun ta ansvar och göra tuffa prioriteringar", skriver Socialdemokraterna i Värnamo i en skrivelse. Bilder: Värnamo kommun/Jim Carlsson

För oss Socialdemokrater var det inte ett lätt beslut att fatta, vi har ju också varit med och röstat för att arenan ska byggas den 24 februari 2022 – vilket visade sig vara samma dag som Ryssland klev in i Ukraina. Då var förutsättningarna annorlunda när det kommer till ekonomi med mera och vi hade också en socialdemokratisk regering som tog ansvar i kristider och sköt till kommuner pengar. Så är det inte i dag utan vi upplever att den sittande regeringen också sitter på sina händer.

Arenan beräknas kosta 210 miljoner kronor och till det kommer infrastruktur med mera som ligger utanför denna kostnad. Rådet från SKR –  Sveriges kommuner och regioner), Kommuninvest och pvc har varit att ekonomiskt utsatta kommuner ska vara ytterst försiktiga med att göra investeringar här och nu. Sammanfattat: gör bara det som är ytterst nödvändigt och skjut alla andra investeringar på framtiden för att sprida ut de ekonomiska riskerna.

Om Alliansen i Värnamo kommun, de som styr, ändå vill gå fram med en sådan investering kan de inte räkna med stöd av sina fränder på riksplanet. Den nuvarande regeringen kommer inte skjuta till pengar till kommuner och regioner för att förhindra att de skär i sina kärnverksamheter. Vad kan då alliansen göra? De kan låna pengar. Men Värnamo kommun och våra kommunala bolag har snart nått taket för lån, och vi som kommun har endast 400 miljoner kronor till att låna. Till detta tillkommer det osäkra ränteläget. Skulle vi genomföra alla investeringar enligt plan skulle vi få betala runt 40 miljoner kronor bara i räntekostnader utifrån dagens läge. De skulle måhända kunna höja skatten – men det alternativet har de sedan länge strukit över. Kvar återstår att skära ner i kommunala verksamheter; verksamheter som sedan länge gått på knäna.

I ett läge där den styrande alliansen vill skära på välfärden, väljer vi socialdemokrater en annan väg. I vår budget vill vi satsa på välfärden – på skola, vård och omsorg. Därför prioriterar vi att öka grundbemanningen inom äldreomsorgen, avgiftsfri frukost och mellanmål för eleverna i skolan och utökad fritidsverksamhet för att våra ungdomar ska få en trygg fritid och fler behöriga lärare och resurser till skolan. Framför allt vill vi motarbeta de påtvingade effektiviseringar som resulterar i färre personer och en ökad sjukfrånvaro i våra kärnverksamheter.

Vi har under tiden budgetprocessen pågått haft en kommunikation med IFK Värnamo, deras klubbchef fick den 17 maj reda på att vi ser svårigheter att få med arenan i vår budget. Den 22 maj hade vi omröstning inom Socialdemokraterna hur vi skulle göra och det var bred majoritet för att vi tyvärr måste skjuta på arenan och detta meddelades IFK:s klubbchef omgående. Den 24 maj lämnade vi in vårt budgetförslag och den 25 maj blev allt offentligt på kommunens hemsida.

För att ha råd att satsa på välfärden – i stället för att skära ner på den – har vi givet kommunens ekonomiska situation, höga räntekostnader och det faktum att vi har en regering som inte prioriterar välfärden därför landat i det svåra beslutet att skjuta på byggnationen av en ny fotbollsarena två år framåt i tiden. Det har inte varit ett lätt beslut, och vi har förståelse för att detta skapar reaktioner – inte minst hos IFK Värnamo. Vi anser också att Värnamo kommun framöver behöver ha en ny fotbollsarena. Fotboll är viktigt, och är det är en ständig önskan och ambition att försöka blidka alla våra kommuninvånare så bäst vi kan. Men om det sker på bekostnad av den personal som sliter sitt anletes svett i skolan, i vården och i äldreomsorgen, så måste vi prioritera. Det är svåra tider och vi fattar svåra beslut. Om inte vi socialdemokrater tar täten för att värna välfärden i Värnamo kommun, vilka ska då göra det?

Socialdemokraterna i Värnamo

Fotnot: I debattartikeln anges förkortningen pvc men det framgår inte vad det betyder

Taggar

Dela


Läs mer

Just nu: Nya arenan skjuts upp

30 reaktioner på Därför vill S skjuta på arenabygget

Vet att kommunen ligger i rättsprocces mot ett företag som byggde Gummifabriken. Där riskerar kommunen att förlora mellan 40–100 miljoner. Vet man om detta tro? Det är detta som kallas satsa på kärnversamheten i kommunen.

Tycker det är konstigt att en kommun ska bygga en arena åt ett lag. Speciellt när förvaltningar ska spara flera miljoner under kommande år för att kommunen går back. Då ska man ta ett lån som en liten del av befolkningen får del av. Samma med Vandalorum och Gummifabriken.
Om det nu är sån företagsanda och fotbollsintresse här i området borde det inte vara så svårt att få ett eller flera företag att sponsra samt att laget själv får ta lånet. Bygger man en arena för skattepengar ska den få nyttjas av alla och inte bara av eliten.
Då blir vi alla ägare i den och tillgången ska finnas.

Nej, finns någon måtta på dumheterna.
Och att ge sig på en politiker när det det är två andra partier som också röstat emot är så lågt.
Och läser man kommentarerna på flera olika sidor känns det som många håller med om att kommunen inte ska stå för detta kalas.

Folk röstade på dem som vågar säga ifrån och gå mot strömmen. Låt dem då få rösta som de vill, oavsett parti. De har vunnit makten

Vilket oerhört svek mot folkhälsan, integrationen, och föreningslivet om Socialdemokraterna röstar för att lägga ned IFK Värnamo. Vilket svek mot Värnamoborna när kommunen inte längre kan locka till sig etableringar utifrån p g a vite, rättsprocesser och avtalsbrott.

Ledamöter i kommunfullmäktige, tänk både en och två gånger innan ni röstar den 21 juni.

Bra strunta i arenabygget, snacka om att kasta pengarna i sjön vid ett bygge. Lägg de pengarna på viktigare saker som gynnar hela samhället och inte en sportklubb. Låt inte heller hot från sponsorer påverka beslutet. Udda att välja att inte stötta en klubb på grund av att kommunen väljer att inte lägga skattepengarna på en arena.

Värnamo kommun

Bättre att lägga pengar på vård och omsorg, skolor och förskolor?

Vi har och har haft en haltande äldrevård i kommunen länge. Chefer som slutar (analysera detta) och vikarier finns knappt. Arbetslag och så kallade team som inte fungerar.

Dyra interimchefer hyrs in för att man inte reder ut att tillsätta tjänster. Då helt plötsligt finsn det pengar. Detta gör vi i kommunen så vi kan strunta i arenan. Hurra vad vi är bra !!!

Ja, jag förstår att proportionerna inte går ihop men många bäckar små blir en mycket stor å om man tänker så kring pengar i dessa led.

Kanske kan jag som undersköterska spara in på servetterna på bordet eller liknande?

Den dåliga vården beror inte enbart på pengar utan även oganisationen, organisationen och organisationen.

Så. Låt oss få vår arena, den är så viktig, inte för alla men många, många. Den ger oss folkfest med glädje och samhörighet, något att prata om och att följa. Engagemang, ibland ilska men mest beundran.

Tänk till på onsdag.

Kom ihåg att många klubbar har bolag bakom sig, inte kommuner. Viss skillnad!

Tänk smart.
2000–3000 personer går till Finnvedsvallen och tittar, säkert 4000–5000 tittar på matchen på tv. Partiet som röstar mot en arena kommer att tappa tusentals röster i kommande val. Lijedahl som sponsrar med 8,5 miljoner kommer att flytta sina fabriker till Jönköping och satsa på HV ännu mer. Där försvinner en och annan skattekrona.

End chansen att ha ett elitlag i värdens största sport, men har man inte sett en boll är det inte lätt. Vet de som flyttade till Växjö när de gick upp i ishockeyns högsta serie SHL och nu har Värnamoborna fått upp ögonen för fotboll så många kommer att flytta till kommuner som har elitlag. Att Värnamo ska växa som kommun finns inte, snarare blir det en ödeby som Gislaved. Glöm tillväxt.

Kära skattebetalare….. alla har råd att spela fotboll. Det handlar om prioritering och inget annat. Politiker och kommunen begraver elitfotbollen i Värnamo, sannolikt den första kommunen i Sverige som gör det. Och ambitionen att kommunen ska växa till 2030! Glöm det, försök få folk att vilja stanna i denna kommun istället. Fotbollen och staden kommer att dö i denna tråkiga stad.

Har ni glömt Jörgens artikel? Arenan kunde varit klar men IFK klagade på läget. Som det ser ut på planen efter Jonas och kompani fick lämna så ser det mörkt ut. Kanske trillar ur, vad är behovet då? Så det är på grund av IFK som det inte finns en ny arena idag.

Ett lågvattenmärke! Det kan knappast vara IFK;s fel att Socialdemokraterna, SD samt Johan röstar för att skjuta fram ett beslutat bygge av arenan tre år!

Jag har missat för vilka arenan är till. Många pratar om ungdomar som ska träna på nya arenan men när man läser vidare så är den till för allsvensk fotboll på herr och damsidan. Vore bra om någon politiker kan ge svar på detta snarast.

Håller helt med Inte sosse längre. Jag har skrivit det innan och kan skriva det igen. Alla som tror att pengarna istället kommer att gå till skola och omsorg är ju inte vid sina sinnes fulla bruk. Det har inte satsats speciellt mycket i skolan under de 30 åren jag jobbat där. Även när det var riktigt bra tider och kassakistan var överfull satsades det inte mycket på skola och fritids. Tror ni på allvar att dom pengarna går dit?
Det låter jättebra men är ju inte sant. Arenan kostar men kommer ge samhället så mycket tillbaka.

Socialdemokraterna kommer inte satsa 210 miljoner på vård och omsorg. Trodde att de var ett arbetarparti. Men nu vill du lägga ner centrum och dess verksamhet. Centrumhandeln blomstrade mot MFF o det är tack vare IFK. Ingen annans förtjänst. Den dagskassan många butiker o resuranger drog in var guld värd. Detta vill sossarna lägga ner. Tänk när framförallt storslagen kommer till stan o det blir ett levande centrum många gånger flea. Det är IFK:s förtjänst. Alliansen vill satsa på skola, vård och omsorg och lika mycket och mer än så. Så tro inte att de 210 miljoner går till vård, skola o omsorg. De pengarna är investeringar som ska generera arbetstillfällen o ge Värnamo ett ansikte utåt. Nu vill man från sossarnas håll tro att de vill satsa detta på kärnverksamheten. Politikernas. Precis som centerpartisten vars namn jag inte vill ta i mun för då blir han kränkt o tycker det är jobbigt. Han ville detta och han pratar om demokrati. Nej, och inte heller S som vill tro att 210 miljoner går till vård och omsorg och skola.

Innan du uttalar dig kanske du ska läsa på S budgetförslag för det du skriver är lögn

Visst .. Problemet är att det budgeterade priset är inte hela sanningen! 210 miljoner blir inte 210 miljoner tro mig utan snarare 400 eller mer.

Var hittar man de pengarna? Varför finansierar inte IFK egen arena? Vad händer när IFK åker ut nästa säsong`? Dessutom är arenan planerad endast för matcher på högsta nivå! Inte träningsmatcher eller så! Vem gynnas av det? Inte barn och ungdomar utan snarare eliten

IFK har 600 barn i ungdomsverksamhet! Antar att kommunen tar hand om dem när IFK går i graven!

Att det ska vara så svårt att fatta,nej till en ny arena nu innebär inget behov av någon arena eftersom vi inte har någon förening som har något behov av detta.
Så efter denna säsongen blir det ingen elitfotboll i Värnamo på överskådlig tid.

Det är väl sak samma. De åker ju ur serien ändå så det spelar ju ingen roll. Då är det ju bättre att spara pengarna till äldrevård och skola. Men du kanske inte blir gammal?

Är det inte bättre att satsa på vård, skola och omsorg? Varför inte bemanna omsorgen mer, är det värdigt att låta äldre göra sina behov i blöjor för att det inte finns personal som hjälper till toaletten? Lördagar och söndagar får boende vänta en halvtimme på hjälp när personal har rast, endast en personal tillgänglig

Driftskostnaden för den nya arenan kommer att vara 4,1 miljoner per år för kommunen. IFK kommer att betala lika mycket. Ökade skatteintäkter tack vare avknoppande effekter i samband med arenabygget kommer att vara mångdubbelt större! 40 miljoner i räntekostnad för arenan? Räkna om räkna rätt! Tror inte på att kommunen tar lån med en ränta på 20 procent! Det är alltså 4 miljoner det handlar om! Ni samarbetar med SD och begraver IFK! Ingen röd linje! En rödbrun sörja! Ni skriver historia dessutom! Har aldrig hänt att en kommun sparkat ut sitt fotbollslag ur allsvenskan!

Håller med helt. Dessutom är det ju bestämt sedan över ett år att arenan ska börja byggas nu. Hur vet man att ekonomin är bättre 2026? Läget kanske är ännu sämre då.ska bygget skjutas fram till 2030 då? För att undvika att som kommun bli mer utskrattad än nu när denna komedi inleddes så är det bara att börja bygga. Vlken annan kommun i landet hade sett till så kommunens stolthet och största gratis reklamplats åkt ur allsvenskan i fotboll?

Det går inte att skjuta på beslutet.
Väldigt svårt att ta in detta?
Då faller hela elitsatsningen.
Går inte att reparera i efterhand då bygget blir ännu dyrare om det byggs.
Tror det blir vite för kommunen nu.
Tänk om.
Ni har en vecka på er🙏

Jag bo inte i Värnamo men åker på Värnamos hemmamatcher. Var till och med i Borås. Fast så kan man inte hålla på. Det förlorar Värnamo intäkter på.
Ni talar om att ni tar ansvar. Inte ansvar gentemot ungdomarna. Tänk hur många som blir drabbade av ert beslut. Ni har alltid sagt att Värnamo ska växa. När man har ett allsvenskt lag så ska ni göra allt för att det ska bli så. Varför gör ni tvärtom??
Det som kan hända när ungdomarna inte har något att se fram mot så kan det blir tvärtom. De går ut och saborterar – fördärva, slår sönder. Vad kostar inte det? Det räcker att höra nyheter varje dag om hängen.

Gör om gör rätt. Det finns inte tid att skjuta arenabygget framåt. Det måste ske nu.

Hej Hanna
Jag tror att det är lättare att åka till Borås. Det kostar mindre. Jag som skattebetalaren är inte villig att betala för något som inte är lönsamt.

Du menar att åka till Borås och se Elfsborg i allsvenskan. Visst, helt okej.

Kommentarsfunktionen är stängd