Nyheter

Busshållplatser under lupp

Nyheter De omtalade busshållplatserna utmed 27:an diskuterades under landsbygdsdialogen.

De omtalade busshållplatserna utmed 27:an diskuterades under landsbygdsdialogen.

I somras genomfördes en flytt av länstrafikens busshållplats för buss 202 från Forsheda centrum till Fänestadskrysset. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet och i flera av de inkomna enkätsvaren fanns synpunkter på de nya hållplatserna. 

– Kommunen har ingen rådighet över den frågan, vi kan göra så gott vi kan men det är upp till länstrafiken. Jag förstår logiken i länstrafikens fall: de har en uppgift att resa mellan huvudorterna, Gislaved och Bredasten, så snabbt som möjligt och därigenom slippa väntetiden för infart till 27:an som det lätt blev på den tidigare sträckningen, säger kommunstyrelsen ordförande Mikael Karlsson (C).

Även säkerheten stod i fokus. 

– Bussen ska vara tillgänglig, nu är den otillgänglig. Ett bussbolag är beroende av att man reser. Då blir man förvånad över att man flyttar ut hållplatsen och att man gör det så osäkert. Det skulle vara trevligt att ha ett möte med länstrafiken i frågan, säger en mötesdeltagare.

– Både vägföreningen och näringslivsföreningen skrev till länstrafiken i samband med när förslaget om att flytta hållplatsen uppkom. Tidigare fanns det tre hållplatser i samhället som var synkroniserade med tåget. Man kanske tjänar fem minuter på att vara ute vid 27:an men som det har blivit nu går gångvägen bredvid vägen innan den till slut svänger in vid hållplatsen. I det fallet går tung trafik en meter från gångvägen. Dessutom så är de enda belysningspunkterna på platsen från 27:an. Det är riktigt trafikfarligt. Våra synpunkter har inte noterats av länstrafiken, säger en mötesdeltagare.

– Det vi kan göra från kommunens sida är att göra vägen till och från hållplatserna så bra och trygg som möjligt, fortsätter Mikael Karlsson (C).

En mötesdeltagare har fått till sig att många ungdomar känner sig otrygga när de åker med buss 202. 

  Dels känner sig flera otrygga på bussen men det beror även på hur busschaufförerna kör, säger mötesdeltagaren. 

– Vi vill ju absolut inte att de som går på våra skolor ska känna sig otrygga på bussen. Har vi pratat med länstrafiken och de bara får till sig informationen så är de snabba på att agera, säger Mikael Karlsson (C).

Taggar

Dela


Läs mer

Hållplatsen i Forsheda: ”Ingen ville flytta ut den”