Nyheter

Brunos jubileumskrönika: En knarkarpupill i mitt högra öga

Nyheter I sin 50:e krönika berättar Bruno Franzon om en ögonöppnare i sin sanna bemärkelse.

En knarkarpupill i mitt högra öga

Bruno Franzon. Arkivbild: David Alin

En höst glimmade en knarkarpupill svart och blank i mitt högra öga. Framkallad av Cyklogyl, ögondroppar som vidgar pupillen. Ett liknande preparat kallas atropin och utvinns ur potatisväxten belladonna. Det sägs att italienskorna under antiken använde denna drog för att få större och vackrare pupiller. Bella donna = vacker dam!

Vid långtidsbehandling kan man få hallucinationer, en hög dos kan leda till döden. Fast jag är ju varken narkoman eller någon Messalina eller Gina Lollobrigada, jag hade bara fått en IRIT: inflammation i regnbågshinnan.

Sålunda visade det sig att även en närmast oförtröttlig arbetsbrunte som jag kunde bli sjuk, det hade jag nästan glömt bort. När jag några enstaka gånger tidigare sökt läkare har det mest varit för inbillade åkommor som hudcancer, bitestikelinflammation och andra fenomen i de där heliga trakterna som lyckligtvis bara visade sig vara naturliga talgkörtlar.

Otäckt var det när ögat sprängdes sjukligt blodrött. Vad var det frågan om? Var det ett mångårigt bruk av dygnetruntlinser som ställt till det? Det finns mycket som kan växa i en skitig lins. Svamp. Bakterier. Du kan få sår på hornhinnan. Men på Synsam såg de bara rött i mikroskopet och gav mig en remiss till ögonavdelningen på Värnamo sjukhus.

En sådan förunderlig ögonsjukdom! Så gåtfull och gäckande. Den kommer ofta djupt inifrån kroppen, bryter sig igenom och sätter sig i det kanske allra vackraste på vår kropp: regnbågshinnan!

Ögat kan vara en spegelbild av tillståndet i både kropp och själ. Det är inte så bra att stressa till exempel. Då kan ögat börja lysa rött. Så som varningslampan för oljetrycket i en bil.

Nåja, regnbågshinnan läkte och jag blev inte blind. Men kortisonet fick jag droppa i nedtrappande dos några veckor till för att inte inflammationen skulle återkomma. För 50 procent gör den inte det. Men för lika många kan åkomman komma tillbaka. Läkarvetenskapen vet inte orsakerna men har sett en viss koppling till reumatism, Bechterews sjukdom (inflammation i ländryggen) eller funktionsfel i det immunologiska systemet. Annars är det oklart varför en irit uppkommer.

Min lättnad var enorm när jag tog emot överläkare Viktor Jofres besked om att ögat var friskt igen. Efteråt cyklade jag ner till Lagan där den stilla krumbuktar sig i de södra delarna av Värnamo ut mot Osudden. Där i den lummiga, våta höstgrönskan bland hurtiga stavgångare och skygga igelkottar drog jag fram en Falcon ur cykelkorgen för att fira mitt ögas tillfrisknande.

Jag drack av den solljumma ölen, spottade ut några beska skumbläddror i det höga gräset, andades ut. Så ringde jag till min kompis Reportern i Åmål och glädjetjöt.

Och inte nog med det: Sedan fortsatte jag firandet inne i stan på restaurang Olympia med entrecote, stekt kulpotatis, bearnaisesås och ett glas rött. Rubinrött.

Nu vet jag också att i vår moderna tid med bra läkemedel så blir ingen blind längre av en irit. Dö gör man definitivt inte. Man får sällan ens nedsatt syn. Bara värk och ett khemeriskt öga rött.

Därtill utvidgar sig av dropptrollmedlet Cyklogyl stora, förföriska knarkarpupiller i ögat.

Bruno Franzon


För några veckor sedan fick vi frågor om vem Bruno Franzon är.

– Han är ju så rolig och skriver så bra, berättade en Vaggerydsbo för en av oss på redaktionen.

Med anledning av att det är en jubileumskrönika ger vi er möjligheten att få lära känna Bruno lite närmare.

Här kommer länken till Davids reportage om Bruno inför hans första krönika i tidningen. 

Taggar

1 reaktion på Brunos jubileumskrönika: En knarkarpupill i mitt högra öga

Hej Bruno. Välkommen i iritgänget! Haft denna åkomma i 13 år, 1–3 gånger per år. Ingen vet varför. Men ögonvård i Värnamo – suveränt bra. Alltid blivit mycket väl omhändertagen…//Lotta

Kommentarsfunktionen är stängd