Nyheter

Bruno är vår nye krönikör

Nyheter En hög lägstanivå och ett unikt skrivspråk. Så karaktäriserar Bruno Franzon sitt skrivande. I helgen debuterar han som krönikör i våra tidningar.

Bruno Franzon är född i Gnosjö och bosatt i Värnamo. Till vardags arbetar han som tidningsbud, något han sysslat med i över 30 år, är förtroendeman inom Transportarbetareförbundet och har studerat humaniora vid Uppsala universitet. För den breda allmänheten så är han också en uppskattad krönikör, med över åttio krönikor publicerade i tidningar över hela landet. Nu är han aktuell som ny krönikör i Värnamo.nu och Skillingaryd.nu/Vaggeryd.nu.

– Jag är väldigt tacksam och glad över att få den här möjligheten. Min styrka som krönikör är min höga lägstanivå och språket i kombination med ämnesval. Många gånger har jag fått höra att ”Bruno, ingen annan har ditt skrivspråk”. En av fördelarna är att jag får både nya läsare och nygamla läsare, en annan att jag inte begränsas när det gäller textutrymme samt att texterna ligger kvar tillgängliga, säger han.

Vad kommer du att bjuda läsarna på?

– Det blir mycket blandat, á la Bruno kort sagt. Många av mina krönikor handlar om vardagslivet som tidningsbud. Jag skriver om musik, film, tv-program och behandlar även andliga tankegångar. Många av mina texter handlar om ljus och kärlek. Mycket av mitt material har en innerlig ton om ljus och kärlek. Kort sagt blir det mycket blandat. För att citera jultomten: ”man vet aldrig vad som finns i paketet”.

Bruno Franzon har under karriären släppt tre böcker i tre olika genrer, den senaste förra hösten. Hans arbete har rönt uppskattning. 2019 fick han Gnosjö kommuns kulturstipendium, 2014 fick han Värnamos motsvarighet.

– Det finns inte många aktörer i GGVV-regionen som har fått båda utmärkelserna, vilket är roligt. Inte heller är det många som författare i landet som har släppt tre böcker i tre olika genrer. Jag är en konstnär och kommer alltid att skriva. Den bästa komplimangen jag har fått var ”när Franzon skriver i Värnamo Nyheter ändras hela tidningen”.

Taggar

Dela