Nyheter

Brister i skyltning: ”Inte godtagbart”

Nyheter Värnamo kommun brister i sin trafikskyltning. – Det är givetvis inte godtagbart, säger Peter Gustavsson på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Den 12 mars 2012 beslutade dåvarande miljö- och stadsbyggnadsnämnden att införa en lokal trafikföreskrift om att parkeringsförbud på den norra sidan av Fredsgatan, men skyltarna sitter på fel sida av vägen.  [1/3]

Den 16 november 2020 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att införa en lokal trafikföreskrift om att Uddebovägen ska vara huvudled. Innan man kommer ner till järnvägsövergången sitter det förbudsskyltar mot att stanna eller parkera i vardera körriktning på sträckan.  [2/3]

Samhällsbyggnad och teknik- och fritid kommer att diskutera framtiden för de olovliga skyltarna vid övergångsstället vid Enehagens skola.  [3/3]

Med anledning av kommunfullmäktiges debatt om skyltning vid övergångsställen hörde en trafikintresserad läsare av sig till redaktionen. Personen menade att Värnamo kommun brister i sin skyltning. 

– De bryter bland annat mot sina egna föreskrifter, säger läsaren. 

I det här fallet handlar det om Fredsgatan, gatan mellan Götavägen och Grevevägen. Den 12 mars 2012 beslutade dåvarande miljö- och stadsbyggnadsnämnden att införa en lokal trafikföreskrift om att parkeringsförbud på den norra sidan av Fredsgatan. När vi tittar närmare på saken så visar det sig att det sitter uppe förbudsskyltar, fast på den södra sidan. Men det slutar inte där.

Läsaren påstår även att det sitter fel skyltar på Uddebovägen. Den 16 november 2020 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att införa en lokal trafikföreskrift om att Uddebovägen ska vara huvudled. Innan man kommer ner till järnvägsövergången har läsaren noterat att det sitter förbudsskyltar mot att stanna eller parkera i vardera körriktning på sträckan. När vi undersöker saken närmare visar det sig stämma. Med anledning av upptäckterna tar vi kontakt med Värnamo kommun. 

– Medborgaren har helt rätt. Frågan om skyltningen på Fredsgatan kommer att lyftas och det kommer att ske en omskyltning där. När det gäller Uddebovägen så är det ibland så att någon i all välmening vill förtydliga något, men vi är tacksamma att media och allmänheten lyfter frågan. Det finns fog för läsarens diskussioner och det är inget ovanligt att det är brister i skyltning, men det är givetvis inte godtagbart och vi kommer att tillsammans med kollegorna på teknik och fritid att lyfta frågan om skyltarna i så snabb utsträckning som möjligt för att lösa det hela, säger Peter Gustavsson på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Under kommunfullmäktige diskuterades de olovliga skyltarna vid övergångsställena vid bland annat Enehagens skola. Vad kommer att hända med dem? 

Vi får sätta upp egna skyltar, men de får inte likna andra vägmärken. På ett övergångsställe är regeln att du ska leda cykeln över vägen. På den här sträckan har vi sett att det har skett ett och annat tillbud på grund av att cyklister cyklar över vägen. Någon har i god avsikt tänkt att man sätter upp skyltar på sträckan för att informera cyklisterna om detta. Den här skylten liknar en vanlig cykelskyltning så den högst tvivelaktig. Hade den varit fyrkantig och exempelvis lilafärgad så hade det inte varit några problem. Det här är en fråga som vi tillsammans med kollegorna på teknik och fritid kommer att diskutera vidare. Antingen står den kvar eller så plockar vi ner den, avrundar Peter Gustavsson. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Brister i skyltning: ”Inte godtagbart”

Ingen idé att skylta är ju ändå ingen som ser dem!

Ibland undrar man hur en del kunnat överleva i trafiken eller fått körkort överhuvudtaget.

Kan ju tilläggas den bristande skyltningen av övergångställen vid alla platser i staden som har refug enlig 2:a kapitlet 3:e paragrafen enligt vägmärkesförordningen, vilket uppmärksammades för cirka ett år sedan.

Kommunen säger att det är invånarnas ansvar att se till att man kan lagar och regler i trafiken, dock verkar det som att det inte gäller tjänstemännen på kommunkontoret

Kommentarsfunktionen är stängd