Nyheter

Beskedet: Domstolen stoppar arenaplanerna

Nyheter Det blir ingen ny fotbollsarena i Värnamo enligt gällande förslag till detaljplan. Det står klart efter att mark- och miljödomstolen sagt nej i frågan.

Bild: HMXW Arkitekter

Det blev tvärstopp för den nya fotbollsarenan i Värnamo när mark- och miljödomstolen har prövat frågan.

Domstolen har upphävt Värnamo kommuns beslut om att anta detaljplanen för att bygga den nya fotbollsarenan på Ljussevekaområdet. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen Värnamo och Naturskyddsföreningen Jönköpings län och nu har domstolen kommit fram till att Värnamo kommun inte i tillräcklig utsträckning har undersökt vilken miljöpåverkan som ett genomförande av detaljplanen skulle komma att medföra och upphäver detaljplanen.

– Det är jättetråkigt. Det här är en investering som vi alla var helt överens om när beslutet fattades i kommunfullmäktige. Det får konsekvensen att allt blir försenat, dels en ny arena samt allt annat som det drar med sig, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C).

Vi har varit i kontakt med IFK Värnamo som meddelar att det kommer ett uttalande om situationen under dagen.

Vi söker även företrädare för Naturskyddsföreningen Värnamo samt ytterligare företrädare för Värnamo kommun i frågan.

Taggar

Dela


Läs mer

Nämndordförande om beslutet: ”Tråkigt att det blev så här”

47 reaktioner på Beskedet: Domstolen stoppar arenaplanerna

Varför inte arena bredvid det nya som skall byggas i Hörle ( fängelset).

Samverkan med mark och in- påfarter. Behövs ju inte så mycket markförberedelser..

Och vem vet, kanske internerna ska spela match.

Låt alla som vill sponsra en ny arena att göra det. Tillåt att alla bygdens lag får tillgång till arenan. Då gynnar den så många fler i bygden.

Oavsett vem som betalar eller var den hamnar är nu budgeten baserad på väldigt gamla prisuppgifter! Troligtvis måste man nu ta in privat ägande också då siffran när det står klart är cirka 450-500 miljoner kronor.
Det lär inte heller gynna många ungdomar i varken IFK eller Södra då ett mycket begränsat spelande är planerat – inte heller några konserter. Tänk nytt och tänk mycket nytt.

Ljussevekaleden, ja det är intressant….något är det som inte gått rätt till.

Med detta dråpslag får man väl betrakta arena på Ljuseveka som stendött.

Kommunen ligger back efter renoveringen av Gummifabriken, var det en halv miljard och Vandalorum så klart att de skjuter på arenan.

Kan någon ta fram miljökonsekvensbeslutet om Ljussevekaleden när den byggdes?
Det är bara att kopiera den för kommunen:
Hur mycket trafik är det per dygn?
Hur många lastbilar med farligt gods kör där?

Om/när den byggs, varför ska vi skattebetalare stå för notan?

Om det verkligen är lönsamt, varför har då inga privata bolag som exempelvis Nivika visat intresse?

Kan det vara så att de privata inser den enorma risken för total olönsamhet tack vare de helt absurda krav som fotbollförbundet ställer?

Många pratar om tillväxt, möjligt att det kan bli så, men är rätt övertygad om, att det är mer än en skrytsam arena som krävs för det.

Tror det vore klokt att omförhandla med fotbollförbundet och istället vända på steken och ställa krav på dem.

IFK är helt klart duktiga och värda en arena, men inte till vilken kostnad som helst.

Är det normalt att lägga denna enorma utgift på skattebetalarna för att ett fotbollslag
ska kunna spela cirka 15 matcher om året? Låter oerhört slösaktigt med skattepengar.
Låt IFK betala en arena vid Vandalorum.
Bra vägar åt alla håll.

Du skriver att det spelas 15 matcher
Förstår att du inte brukar vara på Finnvedsvallen
Det finns damlag plus ungdomslag i IFK också

Jag själv kollar inte fotboll, men visst ska det finnas en riktig arena som representerar våra spelare. Ljusseveka suger eftersom den ligger där den gör. Kommun och alla andra borde skärpa till sig. De skaffar bara högre löner och skiter blankt i vad vi invånare tycker

Fniss, jag tycker detta är lite underhållande ändå. Men tunnelseende och hybrisorsaker väl att detaljer faller bort. Nej, satsa på vården och skolan istället. Och behöver jag påpeka infrastrukturen i staden? ”Viadukten”?

Rusta upp Finnvedsvallen gör läktaren runtom ända ner till planen och ta bort löparbanorna, Lägg sedan en matta som man kan vara på både träningarna och matcherna för herr- och damlaget. Så mycket billigare och bättre för alla

Vill inte avslöja men kommunen ligger i sådan back att allt detta är redan förutsatt då pengarna ska gå till ekonomi och skulder och ingen arena. Detta var planerat och bara en tröst för allas öron. Arenan var bara ett samtalsämne för att få in pengar från andra håll när de fått in lite och mer kommer från alla parkeringar och andra saker så göms de undan.

Tycker kommunen ska agera snabbt nu. Efter Bredasten mot Bor (väg 27) finns lämplig plats, till vänster när man svänger in mot Ulås. Väldigt passande för framtiden, när nya vägsträcka förbi Bor dras. Vill inte kommunen agera snabbt tycker jag att IFK ska flytta hela verksamheten till en stad (kommun) som erbjuder bättra möjligheter. Växjö känns lättast, alternativt är Ljungby (de styr säkert upp en godkänd och bra arena).

Kommunens finaste arena ligger i Rydaholm, Kungshall, drivs av föreningen, lägg matcherna där så är problemet löst.

Detta är lobbiintressen, vill säga miljönissarna
En gång till är i vägen för ungarnas utveckling.
Skammen är inte nog stor för beslutsfattarna. Vad säger man…

Fotbollshatarna har lyckats med detta och hur gör ni nu med den nya polisstationen eller fängelset ute i Hörle.
Skalbaggarna och jordbruksmarken måste räddas så vässa pennorna och stoppa dem med.
Ni tänker inte på helheten och allt blir bara sämre och mycket dyrare. Tänk om vi hade börjat med arenan och sedan simhallen och ishallen där i framtiden. Området är helt värdelöst till något annat och tänker man på vattentäkten så är det inte brandkåren som skall öva där med giftig skum eller någon giftig industri med utsläpp.
Ungarna hade kunnat cykla dit själv men ni vill att alla skall kuskas med bil längre bort.
Fotbollsvänner, tänk nu när det blir val nästa gång att inte rösta på partierna som var emot och ville stoppa allt. Miljöpartiet, Socialdemokrater och Sverigedemokrater med flera.

Skiter i en arena som skattebetalare ska betala som ej kan utnyttjas av alla. Bättre att de bygger den själva. Det behövs en ny simhall som gynnar alla – det är bättre

Jag ville ha en ny arena i Värnamo men inte i Ljussevekaområdet.

Jag anser att vägarna som leder dit är för små.
Vet hur det är när de möter större klubbar. Det blir värsta trafikkaoset.

Bygg arena i anslutning till en större väg.

Vad bra att vi har Miljöpartiet som tänker på oss människor och vår omgivning

De kan ju glömma tillväxtkommunen Värnamo som gör bort sig gång efter annan.

En simhall kommer det garanterat att bli med vår fritidschef….

I samrådet på detaljplanen påtalade Miljöpartiet att en miljökonsekvensanalys måste genomföras. Nu är vi där.

Håller med om att ingen borde rösta på MP.

Men jag är tacksam för att miljödomstolen tar sitt ansvar på allvar och sätter stopp för kommunens helt absurda beslut att försöka placera en ny arena i vårt vattenskyddsområde.

Kommunen… gör om, gör rätt!
Om det överhuvudtaget skall byggas en ny arena så hör den inte hemma i skyddsområdet runt vår vattentäkt.

Dessutom bör den byggas och bekostas av IFK själva, detta blir ju bara mer och mer uppenbart med tanke på klubbens uttalanden den sista tiden. Att ”K” i IFK står för ”Karen” känns ju uppenbart nu.

/Vuvuzela

Bygg arenan på någon annan plats.bygget är ju bestämt.varför just vid Ljusseveka? Hade den byggts på annan plats hade bygget varit igång nu och färdigt till 2025.

Här har ju kommunen och IFK sig själva att skylla, varför envisades man att placera arena bygget just i ett område som anses ”naturkänsligt” och är en ”vattentäkt”?
Det fanns ju faktiskt ett förslag om ett arenabygge uppe på höjderna mellan sjukhuset och räddningstjänsten, men det ratades av såväl kommunen som IFK Värnamo!
Detta område är även långt ifrån det sumphål som man nu beslutat sig för att bygga i!
Varför inte tänka efter före?

Läs på lite innan, IFK kunde haft en ny arena redan 2017 vid Vandalorum/Bredasten men de ville inte ha den platsen!

Helt rätt svart på vitt och ordförande i IFK då tyckte att Finnvedsvallen var arenan IFK ville utveckla och träningsplaner med mera runt IFK-gården istället för Arena sydväst om nya polishuset. Fast då var det superettan att nu IFK är ett allsvenskt lag är en riktig bonus.

De enda som förmodligen jublar nu är vänstern, ddet vill sägavs Miljöpartiet/Naturskyddsföreningen och Vänsterpartiet.

Så härligt. Äntligen ett positivt beslut 👍. Satsa på en ny simhall istället som fler kan ha nyttja av. Den är just nu i bedrövligt skick.

Problemet är de har lovat att bygga en ny arena för ett antal år sedan
För att de skulle få dispens för att spela i allsvenskan. De har också lurat företag till att lägga ner ganska stora pengar på offerter bland annat.
Det verkar som en del tror att detta en lekstuga.

Fast nu säger de inte nej till bygga ny arena utan att den bör byggas på annan plats. Arenabygget är ju bestämt och den kommer byggas men troligen inte vid Ljusseveka.

Fast MP gjorde väl varken utredningen (som var bristfällig) eller domstolsprövningen i frågan?

Det är nog mycket en center-sak också …
Tänk på vilket parti som försökte stoppa det sist

Vad har Miljöpartiet med detta att göra? I samrådet påtalade MP miljökonsekvensanalys. Enligt miljölagen skall en sådan utföras vilka fördelar och nackdelar som kommer att ske i planlagt område som detta är. Och då skall det planeras utifrån detaljplanen som då tar hänsyn till analysen. Det säger inte något om att arenan inte skall byggas där. Miljöpartiet röstade bifall vid kommunfullmäktige i februari 2022 när det beslutades om arenan. Men har ingen del i senare beslut eftersom vi inte är delaktiga i några beslut nu i fullmäktige. Naturskyddsföreningen överklagade för att kommun inte gjort det de skall göra i detta ärende.

Men snälla någon! Nu får det vara nog! Värnamo tillväxtkommunen… Jadå!

Kommentarsfunktionen är stängd