Nyheter

Avslöjar: Avstängd lärare sparkad från tidigare skola: ”Uppträtt hotfullt”

Nyheter En lärare i Värnamo kommun är sedan en tid tillbaka avstängd från sin lärartjänst och riskerar avsked. Nu kan Värnamo.nu avslöja att läraren för ett år sedan sparkades från en annan skola. Detta efter att han ska ha uppträtt på ett hotfullt sätt.

Genrebild. Foto: Pixabay

Läraren, som är i 50-årsåldern, stängdes för några veckor sedan av från sin tjänst på en skola i Värnamo kommun. Detta efter att han ska ha dödshotat och låst in elever i ett klassrum. Läraren kommer inte att få fortsätta sitt lärarjobb och riskerar också avsked från kommunen om de inte hittar ett annat jobb åt honom inom verksamheten.

”Oacceptabelt”

Men det är inte första gången läraren är i blåsväder för liknande beteende. För ett år sedan stängdes han av från sin tjänst på en skola i Jönköpings kommun och i början 2022 avskedades han.
”Jönköpings kommun anser att (Lärarens namn) grovt har åsidosatt sina skyldigheter i anställningsavtalet genom att uppträda hotfullt och med sin maktposition försöka påverka vittnesmål. Detta är oacceptabelt och arbetsgivaren ser mycket allvarligt på det i alla sammanhang”, står det i beslutet för avskedandet.

Läraren ska inte ha känt igen sig i beskrivningen, men kommunen menar att han visat upp ett oönskat beteende mot både lärarkollegor och elever under hans anställningstid, en anställningstid som varade i mindre än ett år.

Tilldömdes skadestånd

Läraren motsatte sig avskedandet och genom ett tvistemål ville han få det ogiltigförklarat då han ansåg att avskedandet inte hade laga grund. Jönköpings tingsrätt dömde till hans fördel i maj månad och dömde Jönköpings kommun att betala ett skadestånd på 312 000 kronor till läraren.

Strax därefter anställdes han alltså på en skola i Värnamo kommun. Värnamo.nu har sökt rektorn för skolan för att fråga hur man resonerade när man anställde en lärare som nyligen avskedats på grund av olämpligt beteende. Rektorn har dock inte återkommit.

Utreder omplacering

Johan Grahn är barn- och utbildningschef i Värnamo kommun. Han har varit i kontakt med den berörda rektorn och enligt vad som framkommit genom det så hade man vid anställningen inte kännedom om att läraren nyligen avskedats från sin förra tjänst. Johan Grahn berättar också att man kollade flertalet referenser på läraren.
– Vi fick kännedom om tidigare uppsägning i samband med att vi startade den arbetsrättsliga utredningen efter händelsen i november. I övrigt kan jag inte ge mer kommentarer då det är en pågående process där vi just nu utreder omplacering innan uppsägningen kan träda i kraft.

Taggar

Dela


Läs mer

Lärare dödshotade elever – nu kräver han kommunen på skadestånd

4 reaktioner på Avslöjar: Avstängd lärare sparkad från tidigare skola: ”Uppträtt hotfullt”

Genrebilden, som ständigt används till skolrelaterade artiklar, är den från ett klassrum i Kina? Eller kanske från något amerikanskt college?

Rätt lustigt att ansvariga som anställde personen inte kände till dess förflutna, jag är tämligen säker på att, när man ska jobba med barn, så krävs det vid ansökan om anställning ett utdrag från belastningsregistret som styrker om man har något bagaget eller ej.

Där ser man. Han har redan fått skadestånd en gång. Då hänger det ju inte på läraren. Hoppas på upprättelse igen.

Varför måste kommunen hitta en annan tjänst till honom? Uppenbarligen har han inte skött sitt jobb och då bör han inte få vara kvar. Det är näst intill omöjligt att bli av med jobbet i Värnamo kommun.

Kommentarsfunktionen är stängd