Nyheter

Avlyst licensjakt på lodjur i öst

Nyheter Vid Länsstyrelsen hemsida uppdateras fortlöpande återstående tilldelning i jaktområde 1 och 2 i våra kommuner. 17 lodjur beslutades att tilldelas i länet inför jaktstarten och nu återstår fyra. I jaktområde 2, östra länsdelen, är licensjakten avlyst. 

Arkivbild Petra de Jong

17 lodjur får fällas totalt inom Jönköpings län med följande tilldelning:
Jaktområde 1; Högst 11 djur varav maximalt fyra reproduktiva honor.
Jaktområde 2; Högst sex djur varav maximalt två reproduktiva honor. 

Återstående är fyra lodjur i jaktområde 1 och i jaktområde 2 är jakten avlyst då tilldelningen är nådd. 

För att, som jägare, få vara med i jakten ska man vara registrerad i Naturvårdsverkets jägarregister och vara anmäld till Länsstyrelsens sms-tjänst. Enligt Länsstyrelsen ska den som jagar ska alltid lyssna av telefonsvaren minst en gång i timmen under jakt samt följa sms-utskick för att få korrekt uppgift om återstående tilldelning. 

Jaktområde är indelat i två områden där jaktområde 1 är västra länsdelen, området avgränsas av länsgränsen och Vätterns västra strand fram till Munksjöns utlopp. Gränsen löper sedan längs E4:an söderut till avfart riksväg 30, därefter längs riksväg 30 till länsgränsen mot Kronoberg.
Jaktområde 2 omfattar östra länsdelen, gräns mot jaktområde 1.

Länsstyrelsen i Kronoberg meddelade under tisdagen att jakten är över då de tilldelade nio lodjur har fällts.

Taggar

Dela


Läs mer

Licensjakten på lodjur startar

2 reaktioner på Avlyst licensjakt på lodjur i öst

Helt korrekt att vi ska få jaga lodjur. Precis som alla andra jaktbara djur. Det måste finnas en balans mellan oss människor, rovdjur och bytesdjur. De få som skjuts kommer inte att riskera stammens fortlevnad överhuvudtaget. Så sitt lugnt i båten Sven. Dina favoritdjur kommer att fortsätta att finnas i framtiden också.

Har varit fridlysta många år. Nu tillåter man på länsstyrelsen licensjakten för att skjuta 15 procent av beståndet. Bedrövligt.

Kommentarsfunktionen är stängd