Nyheter

Licensjakten på lodjur startar

Nyheter Länsstyrelsen beslutade i december månad att licensjakt efter lodjur ska göras i länet och den startar i morgon

Arkivfoto Petra de Jong

Länsstyrelsen beslutade att högst 17 lodjur totalt och högst sex honor i reproduktiv ålder, som väger mer än 14 kilo, får fällas. 

Jakten får bedrivas under mars månad eller tills dess att Länsstyrelsen avlyser jakten. Lodjur får enligt jakförordningen jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång. Timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt. 

Jaktområde är indelat i två där jaktområde 1 är västra länsdelen, området avgränsas av länsgränsen och Vätterns västra strand fram till Munksjöns utlopp. Gränsen löper sedan längs E4:an söderut till avfart riksväg 30, därefter längs riksväg 30 till länsgränsen mot Kronoberg. Jaktområde 2 omfattar östra länsdelen, gräns mot jaktområde 1. Den som har jakträtt i området som omfattas av beslutet från Länsstyrelsen får bedriva jakt efter lodjur inom området. Detta förutsätter att jakträtten omfattar jakt efter lodjur. Enligt jaktförordningen ska samtliga som avser att deltaga i licensjakt efter lodjur anmäla sig till jägarregistret. Den som jagar är skyldig att minst en gång i timmen avlyssna Länsstyrelsens telefonsvarare för information om återstående tilldelning. Länsstyrelsens besiktningspersonal ska besiktiga samtliga fällda lodjur. 

Antalet konstaterade familjegrupper i länet har ökat de senaste åren och den senaste lodjursinventeringen visar att länet berörs av 16 familjegrupper varav 10 delas med andra län. Inventeringsresultatet motsvarar en population på cirka 60 lodjur. 

 

 

Läsarbild

Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik till jakten som Länsstyreslen beslutat om.

– Det är tragiskt att den svenska tigern, lodjuret, nu ska jagas i rekordstor omfattning. Lodjuret är ett lika skyggt som vackert djur som vi borde vara stolta över och värna snarare än att putta närmre ruinens brant. De metoder som används vid jakt på lodjur är dessutom djupt oetiska, vilket inte skapar någon vacker bild av hur vi i Sverige bryr oss om våra rovdjur, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande där man beskriver följande;

– Lodjur har i princip ingen negativ påverkan på vare sig tamdjur eller hundar. De är inte heller farliga för människan. Lodjur har en viktig funktion i ekosystemet och genom att jaga rådjur och hjort sparar det samhället kostnader i form av till exempel trafikolyckor och betesskador, menar Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen. 

I Naturskyddsföreningens pressmeddelande går att läsa att licensjakten har rört upp känslor bland många. På mindre än tre veckor har Naturskyddsföreningen tagit emot rekordmånga gåvor till föreningens rovdjursarbete från tusentals personer som är oroade och upprörda över den ökade jakten på rovdjur i Sverige. Många är även kritiska till att licensjakten äger rum mitt under lodjurens parningssäsong. 

– Varken lo eller varg är tillräckligt etablerade för att klara av licensjakter i sådan här stor omfattning. De löper stor risk att drabbas av till exempel inavel. Många människor är därför upprörda och har skänkt pengar till oss. Det visar att det är en fråga som berör, och det gör Naturskyddsföreningen starkare i vårt arbete för att minska jakten på rovdjur och stärka den biologiska mångfalden, säger Johanna Sandahl. 

Taggar

Dela


Läs mer

Fem lodjur fällts under de första dagars licensjakt
Tio lodjur fällts i licensjakt
Avlyst licensjakt på lodjur i öst
Avlyst licensjakt på lodjur

1 reaktion på Licensjakten på lodjur startar

Kommentarsfunktionen är stängd