Volleyboll

Så avgörs SM-slutspelet 2021

Volleyboll Elitseriesäsongens stora crescendo väntar runt hörnet! Med anledning av pågående pandemi har Svenska Volleybollförbundet i samråd med serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) beslutat om ett anpassat slutspelsupplägg med målet att svenska mästare ska kunna koras sportslig väg.

Slutspelsträdet 2021. Foto: Svenska Volleybollförbundet

Frågan om ett anpassat upplägg aktualiserades på grund av pandemiutvecklingen under hösten och vintern. Parterna jobbade tillsammans fram olika alternativ att tillämpa beroende på vilka förutsättningar som skulle råda under andra halvan av februari.

Nu är vi där, grundserien är i det närmaste färdigspelad och om drygt en vecka dundrar säsongens stora höjdpunkt igång. Utifrån hur läget ser ut just nu har Volleybollförbundet beslutat att gå vidare med ett upplägg som bland annat innebär att samtliga matchserier kortas ner och avgörs över färre antal matcher. På så sätt blir spelschemat luftigare, mer flexibelt och mindre känsligt för eventuella matchflyttar.

– Det nya upplägget ger lagen chansen att göra upp om mästartitlarna på så normala och rättvisa premisser som möjligt, samtidigt som hänsyn tas till gällande restriktioner. Vi tackar SEV för det goda samarbetet som gör att vi har ett spännande slutspel att se fram emot även den här våren, trots de speciella omständigheterna, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Fem faser – alla deltar

Utöver att matchserierna kortas ner är det nya upplägget i mångt och mycket likt det ursprungliga. Slutspelet startar som planerat onsdagen den 3 mars och kommer pågå fram till att svenska mästare koras i slutet av april.

Samtliga elitserielag bortsett från RIG Falköping, laget bestående av de elitsatsande volleybollstudenterna vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium, deltar i slutspelet. Totalt är det alltså tio damlag och tio herrlag som finns med och slåss om SM-gulden.

– Att samtliga lag går till slutspel ligger fast sedan originalplanen. Det ger alla möjlighet att spela betydelsefulla och utvecklande matcher. Under en säsong som denna skapar det dessutom förutsättningar att jämna ut de sportsliga orättvisor som kan ha uppstått under grundseriens gång när lag på olika sätt drabbats både direkt och indirekt av läget i omvärlden, säger Martin Kihlström.

Slutspelet består också fortsatt av totalt fem faser. Det inleds med åttondelsfinaler och fortsätter sedan med kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler. Åttondelsfinalerna och återkvalet avgörs i bäst av två matcher i stället för tre. Kvartar, semifinaler och finalspel avgörs i sin tur i bäst av tre matcher i stället för fem.

Ingen upp- och nedflyttning

Utöver ett nytt slutspelsupplägg har Volleybollförbundet också beslutat att stänga Elitserien från upp- och nedflyttning aktuell säsong.

Förutsättningarna för att genomföra ett elitseriekval på sportsligt rättvis grund är redan nu små och minskar ytterligare för varje dag som går. Beslutet bygger även på en strävan efter att skapa goda förutsättningar för elitserielagen att följa Volleybollförbundets riktlinjer och Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

– Vi vill undvika ett läge där spelare eller lag känner sig tvingade att bryta mot råd och rekommendationer i rädsla för att föreningen ska trilla ur svensk elitvolleybolls finrum. Lagen ska om omständigheterna kräver det kunna lämna W.O. i en avgörande åttondel utan att behöva sätta sin elitserieplats på spel, förklarar Martin Kihlström.

Källa: Pressmeddelande från Svenska Volleybollförbundet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *