Sport

Starkt jobbat, IFK-dam

Starkt jobbat, IFK-dam

Sport Många spelare i IFK Värnamos damlag saknades när topplaget Vadstena GIF var motståndare på Finnvedsvallen i dag.

Men, de vit-blå som fanns till förfogande bet ihop, jobbade, kämpade och slet och vann med 1–0 (1–0).

– En oerhört skön trea, pustade tränaren Patrick Schellhas.

Det handlade om nykomlingsmöte, ty både IFK och Vadstena spelade div 2-fotboll förra året. De vann sina serier klart och de möttes i samma kvalgrupp. Då var det enkelserie, Vadstena hade hemmafördel mot IFK och matchen slutade 1–1. Den gav redan då en fingervisning om att östgötskorna kunde bli att räkna med i div 1. Det har infriats med övertygelse. Vadstena gick till avspark i dag med hela 22 poäng, jämfört med Värnamo som har 9. Och, att Vadstena senast slog serieledande Böljan med 2–0 ingav förstås respekt.

Vadstena kom med ett starkt lag, medan IFK saknade ett antal, bland annat beroende på studentresor. Namn som Fanny Trehag, Linnéa Höögs, Emilia Schellhas, Elin Fransson och Cajsa Johansson var inte med i den vit-blå truppen.

Det var säkert en anledning till att IFK-tränarna beordrat en annorlunda uppställning med exempelvis fem spelare i backlinjen.

– Vi hade möblerat om och det var taktiskt, myste Schellhas.

Ett drag som såg stabilt och bra ut. Det dröjde nästan 30 minuter innan Vadstena kom till skott.

IFK hade dock inte så värst mycket offensiv, men Fanny Holmberg sköt ett distansskott strax utanför ena stolpen. Fanny Götesson hade i en duell också en boll utanför.

Successivt flyttade Vadstena upp spelet och hade stundtals hård press, men som IFK redde upp både turligt och skickligt.

Straff och segermål

Pressas man kan det bli kontringar och i en dylik blev Linda Persson ensam med en motståndare. Hon hade precis rundat denna vid kortlinjen då hon fälldes. Solklar straff och den tog Fanny Holmberg hand om på bästa sätt. Ett bra skott kom och målvakten stod hjälplös. Alltså 1–0 till Värnamo.

Efter pausvilan skedde inga förändringar utan det rullade på och spelet var jämnt. IFK säkrade bakåt och släppte inte till något. Rejäla målchanser var det ont om, men det bästa bjöd IFK på.

Vadstena var så när att komma loss i en två-mot-två-duell, men IFK:s tjejer vek inte en tum. Och, emellanåt fick Värnamo kontringslägen, men det blev inget. Hjälp eller påfyllning saknades.

På slutet tryckte Vadstena på ytterligare, men tvingades till skott från längre håll som Jennie Hellström säkert tog hand om.

Det var närmare 2–0 än 1–1 då Julia Weidenmark på övertid blev fri från mittplan, men orken sinade och flåset i nacken medförde att avslutet blev för tamt.

Men, vad gjorde det. 1–0 räckte och vinst var det viktigaste.

Alma – vilken debut

– En heroisk insats av alla och speciellt försvarsspelet var felfritt, tillade IFK-tränaren.

IFK hade en 5-backlinje med Emma Albertsson, Alma Ingelsten, Olivia Folkesson, Linnéa Aronsson, Julia Weidenmark.

Alma debuterade och gjorde det helt felfritt och Julia gick in och skötte sin ytterplats perfekt. Och, att Olivia Folkesson fick priset som bästa hemmaspelare var helt rätt.

Men, det var en kollektiv kämpaseger.

– Och, nu får vi lite distans till lagen efter oss, konstaterade Patrick.

På måndag tar sig IFK an jumbon Westbo och innan sommaruppehållet ska de också möta Böljan.
Foto: Jim Carlsson
Matchfakta

IFK Värnamo–Vadstena GIF

1–0 (1–0)

Mål: 1–0 (39) Fanny Holmberg, straff (Linda Persson fälld).

Avslut på mål: 9–6 (4–2).

Avslut totalt: 5–8 (7–5).

Hörnor: 3–6 (3–2).

Varningar: Felicia Rohlén, Va (81).

IFK:s lag: Jennie Hellström– Emma Albertsson, Alma Ingelsten, Olivia Folkesson, Linnéa Aronsson, Julia Weidenmark– Fanny Holmberg, Ronja Fröberg, Annie Petersson (52)– Fanny Götesson (82), Linda Persson (84).

Avbytare: Olivia Montero (52), Amanda Heiel (82), Sefika Muratovic (84).

Domare: Elisabeth Malaki, Huskvarna.

Publik: 141.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *