Sport

OS: 40 år sedan Bernts klassiska OS-guld

OS: 40 år sedan Bernts klassiska OS-guld

Sport Klockan 14.

30 i dag startar linjeloppet för herrar vid OS i Rio och vi träffade för ett tag sedan mannen som vann motsvarande lopp vid OS 1976. Alltså för 40 år sedan.

I samband med en OS-mässa i Göteborg i maj satt Bernt Johansson och skrev autografer. Vi fick också en pratstund med den sympatiske västgöten och en del av det finns i tv-inslaget ovan.

Det var den 26 juli 1976 som Bernt vann linjeloppet i Montreal och man får ståpäls bara man tänker på upploppet med alla dessa motorcyklar och en ensam svensk cyklist på väg mot ett av de mest klassiska svenska OS-gulden någonsin.

Det var en bragd och ganska väntat fick han senare under året även ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj.

Bernt berättar vilken fantastisk uppståndelse det blev efter segern i Montreal. Det kom telegram i massor. Bland dem som hyllades märktes statsminister Olof Palme och vår kung Carl Gustaf.

Väl hemma i Tidavad i Västergötland blev Bernt buren i guldfåtölj av Tidavads Idrottsförening i en dryg kilometer från skola till hans hem.

2012 hade SVT en omröstning om det främsta svenska sommar-OS ögonblicket genom tiderna. Det blev Bernts guld som vann denna omröstning.

På herrsidan saknar vi nu 2016 något riktigt stora svenska cyklister men det kanske kommer någon i framtiden. Vi har ju Värnamo Cykelklubb här i bygden som kanske kan vaska fram något elitcyklist…

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *