Oavgjort – och nu räcker oavgjort

Sport När det gällde kom IFK Värnamos damlag inte upp i den standard de visat under seriespelet.

Nu fick de nöja sig med en poäng borta mot Vadstena GIF.

Matchen på ett kylslaget Kungsvalla i östgötastaden slutade 2–2 (1–1) och det var efter spel och chanser ett rättvist resultat. Som innebär att Vadstena är klart för division 1 nästa år.

IFK har fortfarande chansen i den återstående hemmamatchen mot Falköpings KIK kommande helg. Då räcker oavgjort, men att spela på ett sådant resultat är svårare än det låter.

Vadstena vann förra helgen mot Falköping (2–1) och hade så att säga kommit in i kvalallvaret på ett positivt sätt. De är värda sin div 1-plats, ty de förlorade inte någon match i sitt div 2-spel, men spelade några oavgjorda matcher.

Värnamo körde över allt i serien och vann alla 18 matcher. Men, kval är kval och det märktes också.

– Vi kom inte upp i normal nivå, pustade tränaren Patrick Schellhas, och konstaterade:

– Nej, tjejerna var tagna av stundens allvar.

Definitivt, ty det spel, spring och flyt vi tidigare sett var som bortblåst. Det var darrigt  och stressigt från start och mycket felpass. Några direkt heta målchanser lät dröja, ty Vadstena hade heller inte mycket som gick rätt.

Mitt i andra halvlek tycktes IFK ha hittat mer linjer, men det dröjde till 35:e minuten innan första målet kom. Det var läckert då Fanny Holmberg slog en genomskärare mellan Vadstenas backar och springande kom Fanny Götesson och slog välplacerat in 0–1.

Siffror som såg ut att stå sig till paus, men i sista ordinarie minuten var de vit-blås skärpa inte total och bra passningsspel av hemmalaget gav 15-åriga Vendela Samuelsson-Ljung läge och hon gjorde inget misstag.

Tre bra chanser – inget mål

Direkt i andra halvleks upptakt tog IFK tag i dirigentpinnen och radade upp tre gyllene lägen:

1) Distansskott av Linda Persson med kraft som målvakten med nöd och näppe räddade.

2) Långskott från Fanny Götesson – i ribban.

3) I samma minut jobbade Linda fram bollen till Fanny som i friläge lyfte bollen över målburen.

Spelet böljade sedan fram och tillbaka och först under sista kvarten började det hända något.

Först var Vadstena nära att ta ledningen men Emelie Carlbom räddade först ett friläge och därefter också returen.

I den 80:e minuten tog IFK ledningen för andra gången. Emelie Schellhas hittade från kortlinjen fram bollen till Linda Persson som distinkt stänkte upp den i nättaktet.

1–2 alltså.

Men, Vadstena ville gärna säkra sitt div 1-spel på hemmaplan och jobbade kopiöst vilket också lönade sig. I en kalabaliksituation tappade Carlbom bollen och Linnea Lejon kunde slå in 2–2.

IFK försökte sedan lyfta upp spelet, men Vadstena försvarade sig starkt. Inhoppande Cajsa Johansson hade bästa läget då hon på övertid var så när att få bollen över målvakten.

Men, 2–2 blev det och IFK fick vända hem och en del att tänka över.

– Vårt mittfältsspel fungerade inte och det finns att ta på från många spelare, tycker Patrick Schellhas.

Absolut och framför allt finns det ingen anledning att deppa ner sig för det här. Tjejerna har fortfarande avgörandet i egna händer – eller rätteligen fötter och skallar. Kvalnerverna måste skakas av och sker så måste Falköping vara oerhört duktigt i den sista och avgörande drabbningen.

Målvakten Emelie Carlbom var tveklöst bäst i IFK denna eftermiddag. Bra i övrigt var vänsterbacken Linnea Höögs och anfallande Linda Persson. Hon var äldst på plan, men sprang mest av alla.

Noteras ska att före matchen slog lagen straffar i händelse av att lagen hamnar på samma målskillnad i sluttabellen. Den tävlingen vann IFK med 4–3 sedan Cajsa Johansson, Iliriana Vllasalija, Olivia Folkesson och Elin Fransson nätat plus att Emelie Carlbom gjorde två fina räddningar.

Sölve Andersson

Matchfakta

Vadstena GIF–IFK Värnamo

2–2 (1–1)

Mål: 0–1 (36) Fanny Götesson (Fanny Holmberg), 1–1 (45) Vendela Samuelsson-Ljung, 1–2 (79) Linda Persson (Emelie Schellhas), 2–2 (83) Linnea Lejon.

Avslut på mål: 12–8 (5–3).

Avslut totalt: 19–10 (9–4).

Hörnor: 4–5 (2–4).

Domare: Erik Karlgren, Motala.

Publik: cirka 275.