Landslaget spelade 1–1 – 45 minuter för Hiljemark

Sport   Det blev oavgjort i samlingens andra uppladdningskamp inför sommarens EM-slutspel.

Mötet med Tjeckien slutade 1–1 efter en chansrik första halvlek. Gislavedssonen Oscar Hiljemark fick spela första halvlek.

Sverige inledde fartfyllt under de första 20 minutera och tog ledningen, därefter jämnade spelet ut sig och Tjeckien kunde kvittera innan halvtidsvilan.

Sverige kom till start mot Tjeckien med en elva som till nio spelare liknande den elva som startade playoff-matchen mot Danmark på Friends Arena. Och det var ett landslag som tog med sig de goda tendenserna från de senaste landskamperna till inledningen av mötet med Tjeckien.

Sverige gjorde det riktigt bra inledningsvis och spelade inspirerat och med tydliga intentioner. Rappt, temporikt och med högt framskjutna ytterbackar satte ett frejdigt Sverige direkt ton och var så när att utnyttja ett tjeckiskt felpass redan efter fem minuter.

Ledningen kom istället efter en kvart och det var från just ytterbacksposition målet skapades. Martin Olsson tog sig fartfyllt förbi sin motspelare och serverade in bollen i straffområdet. En framrusande Marcus Berg tog sig in framför sin markering och satte distinkt bollen i nätmaskorna vid den bortre stolpen.

– Det var ett fint mål. Det är min uppgift att gå på första stolpen och idag fick jag träff på bollen, kommenterade Marcus Berg målet till TV4 i halvtidspausen.

Efter målet fortsatte en pigg Martin Olsson sina räder på vänsterkanten. Åter kom han runt sin försvarare och serverade Emil Forsberg. Vore det inte för en kvalificerad räddning av den tjeckiske målvakten hade Sverige haft en 2–0-ledning tjugo minuter in i halvleken.

Men Tjeckien skulle också komma till chanser. Istället för 2–0 vaknade Tjeckien till och tar efter dryga 20 minuter över halvleken. De sätter högre press och fångar in de svenska spelarna bättre. I matchminut 26 sätter Matej Vydra dit pannan på ett inspel från vänster och via en svensk fot letar sig bollen över Andreas Isaksson och in i mål. 1–1 och resten av halvleken är det Tjeckien som är det bättre laget efter det inledande pigga spelet från svenskt håll.

– Det finns delar i matchen som är bra, framförallt att vi skapar så många målchanser. Men vi behöver göra fler mål på de chanser vi skapar. I sommar måste vi ha en högre procentuell utdelning, säger Erik Hamrén till TV4 efter matchen.

Den andra halvleken är mer intetsägande. De klara målchanserna som första halvleken bjöd på saknas i det stora. Istället bjuds det på mer av ett ställningskrig där varken Sverige eller Tjeckien får något riktigt klart grepp om taktpinnen. Närmast ett ledningsmål är ändock Sverige med avslut från Oscar Hiljemark och Zlatan Ibrahimovic. Några fler mål blir det inte och samlingens andra uppladdningskamp inför sommarens EM slutar 1-1.

– Jag är både nöjd och missnöjd med matchen. Jag är nöjd med chanserna vi skapar, men målet vi släpper in är jag besviken på, avslutar Erik Hamrén.

Noterbart är att Andreas Granqvist, Pontus Wernbloom och Mikael Lustig alla tre under kvällen jubilerade med 50 landskamper i den svenska landslagströjan. Härnäst väntar matcher mot Slovenien den 30 maj samt Wales den 5 juni innan landslaget reser till Frankrike för sommarens EM-slutspel.