Sport Horda AIK svarade för en positiv överraskning då de inledde kvalet till division 5.

Borta mot Reftele GoIF vann HAIK med klara 3–0 (2–0).

Fyra lag ingår i kvalgruppen, tre som kommer från div 6 samt Reftele som kommer från div 5. Och, det var just Reftele, på deras hemmaarena Rönneljung, som Horda AIK besegrade med klara siffror.

– Det var riktigt bra och nu gäller att gå in i nästa match med rätt inställning, säger tränaren Emir Arslanovic.

Fördel för Horda i kvalpremiären var att de kom från en lång positiv trend.

– Vi hade 16 matcher utan förlust, förtydligar Emir.

Reftele däremot har förlorat mycket i femman. Visserligen ägde de mycket boll i den här matchen, men sett till chanser var 0–4 närmare än 1–3.

HAIK inledde bra.

– Vi hade rätt inställning och självförtroende.

Första riktiga chansen levererade HAIK efter en kvart. Då hade Abdifatah Diriye en bra nick som Refteles målvakt tvingades tippa till hörna. I eftervåg av hörnan fick Kenan Arslanovic läge att skjuta ur dålig vinkel. Men, han drog till med bra krut och hemmamålvakten mäktade inte mota, 0–1.

Därefter tog Reftele över och Horda fick långa stunder inte låna bollen. Men, de gul-svarta försvarade sig med näbbar och klor och Reftele tilläts inte komma till några bra avslut.

Bara en gång fick HAIK:s målvakt Milan Denic göra en kvalificerad räddning.

I stället och mycket lämpligt ökade Horda på sin ledning då pausvilan närmade sig. Adnan Muratovic blev frispelad, rundade målvakten och slog säkert in 0–2.

Spiken i Reftele

Hemmalaget försökte efter paus närma sig, men HAIK:arna sprang och kämpade så det stod härliga till. Och, belöningen kom i 60:e minuten. Alexander Herrera slog då en väl avvägd lyra mot Refteles mål där keepern inte nådde bollen som vackert dalade in i nätmaskorna, 0–3.

Muratovic  hade senare en liknande lobb, men då smet bollen precis över ribban.

– Då vi gjort tredje målet hade Reftele inget att komma med, tyckte Arslanovic.

Så sant, så sant och Horda vann hur rättvist som helst. En spännande kvalfortsättning följer, närmast hemma mot Angelstad, som vann mot Moheda i lördags med 2–1.

Stora plus till hela det gul-svarta gänget som vann på het vilja, enormt kämpande och smarta avslut. Störst beröm till Milan Denic i målet, Bartlomiej Krasowski och Johannes Widerberg i backlinjen, Confiance Tuyizere och Alexander Herrera på mitten samt Adnan Muratovic på topp.

Tyvärr fick Kenan Arslanovic gå ut i mitten av första halvlek.

– En stukning men förhoppningsvis inte allvarlig, säger pappa Emir, som även saknade måltjuven Franjo Misic och mittbacken Hernrik Annmo.

Alla tre är förhoppningsvis tillbaka mot Angelstad.
Matchfakta

Kval till div 5, omgång 1

Reftele–Horda

0–3 (0–2)

Mål: 0–1 (16) Kenan Arslanovic, 0–2 (44) Adnan Muratovic, 0–3 (60) Alexander Herrera.

Avslut på mål: 7–6 (2–4).

Avslut totalt: 13–13 (4–6).

Hörnor: 5–2 (2–2).

Varningar: Karl Schultz, R (35), Aman Hassan, H (57), Khalid Mohieldin, H (83).

Domare: Fredrik Höglund, Gränna.