IFK säkrade kontraktet

Sport Genom seger mot Utsikten samtidigt som Mjällby förlorade är IFK Värnamos kontrakt i superettan helt klart.

Alltså en upprepning av 2014 då kontraktet också säkrades i 28:e omgången.

Matchen mot Utsikten blev en händelserik batalj, med exempelvis fem mål och sex varningar.

Efter en trevande inledning där båda lagen var försiktiga och rädda om bollen lossnade det på alla cylindrar efter pausen.

– I första halvlek hotade vi för lite då vi inte kom runt, men vi visste att vi skulle skapa då Utsikten blev tröttare.

Men, det var gästerna som tog ledningen i samband med en hörna där IFK inte riktigt var med på noterna. Inte för inte var det gästernas målkung Luka Mijaljevic som gjorde målet.

Men, 0–1 – en situation  IFK varit i många gånger det här året – blev samtidigt en väckarklocka. 1–1 kom och det gick ungefär bara en minut då 2–1 också var producerat.

– Vi fick flyt, 1–1 på ett självmål och 2–1 efter bra löpning och vi hade bra kraft i spelet, säger tränaren Jörgen Petersson.

• Det snackades om att det var ett offsidemål?

– Det tycker inte jag, säger Jörgen.

I och med ledning kunde IFK få större arbetsro, medan Utsikten var stressat. Något som resulterade i att Värnamo fick straff sedan Dzenis Kozica gjorts omkull.

– Sedan har vi chanser att döda matchen med 4–1, men i stället blev det onödigt spännande.

IFK höll i alla fall undan och bärgade tre viktiga poäng och framför allt nytt kontrakt i superettan. Därmed blir det en sjätte säsong på raken i landets näst högsta fotbollsserie. Det är starkt, ty Värnamo tillhör ju inte landets största orter.

– Vi vann rättvist även om det som vanligt blev tajt, myser Jörgen Petersson.

Och, att det blir fortsättning i superettan grundar sig på en stark höst.

– Vi hade missflyt i våras vilket gick ut över vårt spel. Men i höst har vi kunnat träna bra, nästan alla har varit friska och det har gett stabilitet.

Ja, det här var tredje raka triumfen i ett skede då poäng behövdes som bäst. Imponerande.

Nu återstår två matcher, Mjällby hemma och Frej borta. Mot två lag som vill undvika nedflyttning.

Förra året var IFK i samma sits som nu och avslutade med 2–6 i Varberg och 0–6 hemma mot Siruus.

• Det ska väl inte bli något liknande i år?

– Det hoppas jag inte, skrattar Petersson.

IFK Värnamo är att gratulera. Den här helgen måste noteras som årets bästa eftersom damlaget kvalade sig upp i div 1 och herrlaget dagen efter förnyade superettan-kontraktet.