IFK föll mot Helsingör

Sport IFK Värnamo träningsspelade i dag på Åkarps idrottsplats utanför Malmö mot FC Helsingör.

Det blev förlust, 1–2 efter 0–2 i paus.

I dagarna tre har IFK haft träningsläger i Åkarp, några stenkast nordost om Malmö. Lägret avslutades i dag med match mot FC Helsingör, som spelar i Danmarks nästa högsta liga.

Ett lag som sannolikt skulle tillhöra toppen i svenska superettan, ty IFK bjöds bra för att inte skriva mycket bra motstånd. Danskarna dominerade den här matchen långa stunder. Speciellt i första halvlek hade IFK svårt och fick då mest försvara sig.

– Första halvlek var svag från vår sida, ansåg tränaren Jörgen Petersson.

Första avslutet hade Helsingör i sjätte minuten och minuten senare small det. Helsingör hade åter skott som Jonathan Rasheed i IFK-målet räddade, men på returen var Helsingörs Holst framme och dunkade in 0–1.

Helsingör fortsatte med effektivt, snabbt och rörligt spel och det tog över en halvtimme innan Värnamo spräckte någon nolla i statistiken. Då blev det två hörnor i tät följd, men de utmynnade inte i mer än skottförsök.

I stället kom 0–2 i 37:e minuten. Helsingör ställde om snabbt, skott följde och Rasheed räddade men tvingades lämna retur och åter var Holst framme och nätade.

På tilläggstid hade IFK ett bra anfall där två man hade skottläge, men de valde att passa och avslut uteblev.

Bättre efter pausen

Direkt i andra halvlek hade Otto Eriksson bra läge, men det rann ut i intet. Successivt hade IFK jämnat ut spelet och danskarna tilläts inte dominera som före pausen.

Reducering luktade det lång väg i 56:e minuten. Johan Svahn passade inåt till Pär Cederqvist som fick till en bra nick – i stolpen!

Svahn hade senare en lättare lobb, men bollen smet över ribban.

Helsingör försvarade sig skickligt, men till slut fick IFK ett reduceringsmål. Victor Nilsson slog inlägg från högersidan, Cederqvist nickade, målvakten halvräddade och då kunde PC slå in 1–2.

Förlusten är inget att säga om. IFK föll mot ett för dagen bättre lag.

– Andra halvlek var klart bättre och positivt att inhopparna Felix Wieslander Andersson och Elvis Dani agerade så bra som de gjorde, tyckte Jörgen Petersson.

Ja, IFK blev allt bättre och bättre så visst finns det hopp om en lyckad omstart kommande lördag i Borlänge mot Dalkurd. Men, nog var det många av 20–25 tillresta supportar som saknade Issam Jebali.

Cederqvist blev för ensam på topp, men kämpade och slet och belönades med ett mål. Alltid något att ta med sig.

I övrigt var Rasheed i målet klart godkänd. De två Helsingörsmålen var inget att göra åt.

I backlinjen noterades än en gång resoluta takter av Freddy Winst, och David Engström som kom in efter paus hade också låg felprocent. Det hade också Martin Claesson, playmaker mellan försvar och mittfält.

Inhoppare nämnde Jörgen Petersson och läggas sa också Ellis Culum som fick spela den sista kvarten.

Matchfakta

IFK Värnamo–FC Helsingör

1–2 (0–2)

Mål: 0–1 (7) Holst, retur, 0–2 (37) Holst, retur, 1–2 (89) Pär Cederqvist, retur efter nick (Victor Nilsson).

Avslut på mål: 4–12 (0–6).

Avslut utanför/över: 3–6 (1–4).

Hörnor: 4–1 (2–0).

Varningar: Victor Nilsson, V (27).

IFK:s lag: Jonathan Rasheed– Victor Nilsson, Freddy Winst, Johan Andersson (45), Peter Jul Nielsen– Martin Claesson– Simon Nilsson, Otto Eriksson (78), Johan Svahn (70) Oskar Johansson (70)– Pär Cederqvist.

Avbytare: David Engström (45), Elvis Dani (70), Felix Wieslander Andersson (70), Ellis Culum (78).

Domare: Fredrik Klitte, Helsingborg.

Publik: cirka 50.