Skytte

VM-guld till C-G

Skytte Carl-Gunnar Gustavsson från Åker kan kalla sig skyttevärldsmästare för veteraner. Han är nyligen hemkommen från Sydafrika med en guldmedalj och en bronsmedalj.

Pristagarna är från vänster Svante Jonsson, CG Gustavsson och Conny Eliasson.  [1/13]

CG vann guld i den ena klassen och brons i den andra.  [2/13]

Det sliter på kladerna  [3/13]

Afrikas giftigaste orm som blev ett minne blott  [4/13]

Skadskjuten springbock  [5/13]

Redo!  [6/13]

Dubbelmål med springbock och klippdass  [7/13]

Klippdass, ett djur stort som en kanin  [8/13]

Världsmästerskap pågår  [9/13]

Afrikas giftigaste orm fanns som åskådare ett tag  [10/13]

Granskning av Zebran.  [11/13]

Springbock  [12/13]

Tävling  [13/13]

– Fick även en infektion med mig hem som gjorde att det inte gick så bara vid Nordiska Mästerskapen i Danmark, säger CG som ändå är mycket nöjd med att ha kunna försvara VM-titeln från 2016.
67-årige CG bor i Åker utanför Skillingaryd och skytte ären av hans stora passioner i livet.

Resultat
Öppen klass: 1) CG Gustavsson, 2) Conny Eliasson, 3) Svante Jonsson.
222/223: 1) Conny Eliasson, 2) Svante Jonsson, 3) CG Gustavsson

Det var för tredje gången det arrangerades världsmästerskap i jaktfältskjutning med studsare, denna gång i Bloemfontein i Sydafrika. Sju svenska skyttar deltog i tävlingen och det blev trippelseger i två klasser. För två år sedan tog CG också guld när VM avgjordes i Namibia.

– Målen bestod dels av fotografiska bilder av olika vilt i naturlig storlek, dels av stålplåtar som stod på okända avstånd upp till 400 meter, berättar CG.

Jämfört med tidigare år hade man i år ökat svårighetsgraden ytterligare. Utgångsställningen är stående bakom skjutplatsen med laddat magasin men öppet slutstycke. När visselsignalen hörs skall man inta skjutställningen och börja skjuta.

Snabba skott
Tidigare sköt man alla fem skotten i en följd efter att skjutställningen intagits och med en skjuttid på 90–120 sekunder. I år hade man på de flesta skjutstationerna fem olika skjutplatser och skulle skjuta ett skott från vardera, med en skjuttid på 20 eller 30 sekunder från startsignalen.
– Detta kändes mycket snabbt, kommenterar CG.

Stålplåtarna var också i en del fall mindre.
– Försök att träffa en tio cm stor plåt i stående med stöd från några grenar i ett träd och på ett avstånd som jag uppskattade till 310 meter.

Skjutställningarna var huvudsakligen stående, knästående eller sittande med någon form av stöd – sten, träd, stolpe eller annat.

I år fanns där även några skjutstationer med ”skadat djur bakom friskt djur”.

Det gällde att fälla det skadade djuret med ett skott i hjärnan utan att träffa dess nosparti eller träffa det friska djuret, då blev det minuspoäng.
– Det var inte lätt att på 20 sekunder komma i skjutställning och träffa ett område stort som en handflata på 200 meters avstånd.

Ny klass
Nytt för året var också att det utöver de vanliga 90 skotten i öppen klass med valfritt vapen, valfri kaliber och valfritt kikarsikte med mera även sköts en separat tävling på 90 skott i en vapenklass där enbart kaliber 222 och 223 var tillåtna, med diverse specifikationer avseende vapnet och där kikarsiktet fick ha maximalt 14 gångers förstoring. Avståndsinställningsrattarna var dessutom tejpade så att de inte gick att justera under tävlingens gång.

Nästa VM skjuts preliminärt i Tjeckien om två år.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *