Skidor

Leo i nya U-landslaget

Skidor Tolv damer och tolv herrar är uttagna till längdlandslagets utvecklingslag och en av dem är helt väntat Leo Johansson från Skillingaryds FK.

Leo Johansson. Arkivbild: Kjell Holmqvist

När längdlandslaget för ett år sedan ersatte juniorlaget med en träningsgrupp för åkare i åldern 19–23 år var målet att underlätta övergången från junior till senior.

Landslagschef Rikard Grip förklarar bakgrunden:
– På skidgymnasiet får åkarna väldigt bra träning och stöttning, men därefter saknar många en naturlig träningsgrupp att ansluta sig till om de inte tar sig in i seniorlandslagen. Vi märkte att många åkare försvann efter gymnasietiden och ville därför fånga upp och stötta fler yngre senioråkare.

Utfallet av träningsgruppen blev positivt, både resultatmässigt och utifrån vad åkarna själva tycker.
– Flera av tjejerna och killarna tog för sig mycket i träningen och fick en positiv utveckling. Fyra av dem tar i år steget upp till Team Bauhaus, berättar Rikard Grip, som samtidigt betonar att utvecklingslaget är en långsiktig satsning.

– Det är svårt att utvärdera utfallet fullt ut efter endast en säsong, men vi tror mycket på konceptet och vill bygga vidare på samma upplägg även nästa säsong.

Utvecklingslaget tränas även fortsättningsvis av Martina Höök, som kommer tillbaka från sin föräldraledighet. Johan Granath, förra årets damlandslagstränare, ersätter Mattias Nilsson, som i år ska träna herrlandslaget.
– Martina är baserad i Östersund och Johan i Falun. Genom att ha tränare på de orter där många åkare bor skapar vi en bra närhet till åkarna även när de inte är på tävling eller läger, säger Rikard och berättar att laget kommer samlas på cirka ett läger i månaden under försäsongen.

Precis som förra året baseras laguttagningen på en kombination av prestation, utvecklingspotential, samt attityd och inställning till träning.
– Det är ibland svårt att se vilken potential åkare i den åldern kommer att få om några år. Många har inte hunnit utvecklas fullt ut resultatmässigt än, säger Grip, som tillsammans med Höök och Granath har tagit ut tolv damer och tolv herrar till laget.
– Det är ett gäng spännande åkare med hela fyra medaljörer från vinterns JVM i Goms och med flera juniorer som gjorde det bra även på seniortävlingar förra året.

Utvecklingslag damer
Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK
Olivia Alm, Strömnäs GIF
Ida Dahl, IFK Mora SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF
Emma Larsson, IFK Mora SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Moa Ohlsson, Falun-Borlänge SK
Alicia Persson, Stockviks SF
Emma Ribom, Piteå elit
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Linn Svahn, IFK Umeå

Utvecklingslag herrar
Axel Aflodal, Sundbybergs IK
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF
Gustav Berglund, IFK Mora SK
Filip Danielsson, SK Bore
Jonas Eriksson, IFK Mora
Marcus Fredriksson, Lycksele IF
Marcus Grate, IFK Umeå
Leo Johansson, Skillingaryds FK
Jonathan Norder, IF Hallby SOK
Jacob Nystedt, Hudiksvall IF Skidor
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IF Hallby SOK

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *