Skidor

Leo åter i utvecklingslag

Skidor Tio damer och fjorton herrar är uttagna till Svenska Skidförbundets utvecklingslag i längdskidor och en av dem är Leo Johansson från Skillingaryd som var med redan förra säsongen.

Leo Johansson. Arkivbild

Laget, som består av åkare mellan 19–23 år, har flera välmeriterade åkare.

Åkarna i svenska längdlandslagets utvecklingslag består av 24 åkare som alla är under 23 år. Trots den unga åldern har flera av dem redan hunnit samla på sig framgångar i skidspåret.
– Fredrik Andersson, Jonas Eriksson och Eric Rosjö gjorde fina resultat på SM i Sundsvall, vilket gjorde dem till reserver till VM i Seefeld. De fortsätter i u-laget tillsammans med JVM-femman Axel Aflodal, som nu tar ett spännande steg från junior till senior, berättar landslagschef Jonas Peterson.

Men i laget ingår även U23-världsmästaren Moa Lundgren, som tog guld i sprint i januari. I samma VM-final åkte Johanna Hagström, som senare stod på pallen i världscupsprinten i Cogne. Även Emma Ribom tog världscuppoäng i vinter med sin 25:e-plats i sprinten i Falun och sin 26:e-plats på tremilen i Holmenkollen. Världscuppoäng tog även Gustaf Berglund då han blev 22:a i Dresdens stadssprint samt Hugo Jacobsson som blev 24:a i Cogne.

Även i Skandinaviska cupens totalställning visade de tre damerna att de är framtidsnamn genom Hagströms andraplats, Lundgrens tredjeplats och Riboms fjärdeplats.
– Det är viktigt att de här unga åkarna får en fortsatt stark grund att bygga vidare på och det får de tillsammans med de andra i u-laget, berättar Jonas Peterson.

Förra årets junior, Frida Karlsson, blir senior och tar steget upp i A-laget efter sin fantastiska tävlingssäsong. Elina Rönnlund och Marcus Grate flyttas över till Team Bauhaus då de fyllt 23 år och får därmed chansen att träna tillsammans med A-laget på samtliga läger.

I svenska längdlandslagets utvecklingslag ingår Sveriges bästa juniorer över 18 år, samt unga seniorer under 23 år som inte tränar med A-laget. Utvecklingslaget har funnits i två år och har mycket framgångsrikt tränats av Martina Höök, som förra året fick sällskap av den A-lagsmeriterade damtränaren Johan Granath.

Nu kan landslagschefen berätta att tränarduon blir densamma även nästa år.
– Martina och Johan har varit ett mycket samstämt och framgångsrikt tränarteam och det är en stor trygghet att veta att våra u-lagsåkare även fortsättningsvis tränas av dem, säger landslagschef Jonas Peterson.

Utvecklingslaget kommer samlas på cirka ett läger i månaden under försäsongen och det första hålls i Falun den 14–19 maj.

• Utvecklingslag damer
Hanna Abrahamsson Eksjö SOK,
Tilde Bångman, Offerdals SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Moa Hansson, Landsbro IF SK
Louise Lindström, Högbo GIF
Moa Lundgren, IFK Umeå
Moa Olsson, Falun Borlänge SK
Alicia Persson, Stockviks SF
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Linn Svahn, IFK Umeå

• Utvecklingslag herrar
Axel Aflodal, Offerdals SK
Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Jonathan Edman, IFK Umeå
Anton Eriksson, Sollefteå Skidor IF
Jonas Eriksson, IFK Mora SK
Johan Herbert, IFK Mora SK
Hugo Jacobsson, Falun Borlänge SK
Leo Johansson, Skillingaryds FK
Pål Jonsson, Strömnäs GIF
Simon Karlsson, IFK Umeå
Oscar Olsson, Hudiksvalls IF
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *