Skidor

Inget ryskt eller belarusiskt deltagande

Skidor Utifrån händelseutvecklingen de senaste dygnen med Rysslands militära attack mot Ukraina och kriget som pågår har Vasaloppet beslutat att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppet 2022.

Från målet i Mora. Foto: Ulf Palm, Vasaloppet

Tidigare i veckan fattade Vasaloppet beslut att inte hissa den ryska flaggan under årets arrangemang. Sedan dess har en tät dialog förts med idrottsförbund och myndigheter.
– Tillsammans med övriga långloppsarrangörer har vi gemensamt fattat beslutet att inte tillåta ryskt deltagande i lopp i Vasaloppets vintervecka och resterande fem tävlingar som ingår i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics den här säsongen, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

I nuläget, för Vasaloppets del, berör beslutet ett 90-tal ryska deltagare där majoriteten är anmälda till Vasaloppet söndag 6 mars.

– Att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppets vintervecka går helt i linje med de åtgärder vi ser kring idrotten just nu, säger Johan Eriksson.

Vad gäller eventuella vidare åtgärder följer Vasaloppet utvecklingen noga och har en fortsatt tät dialog med både myndigheter, Riksidrottsförbundet och Svenska Skidförbundet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *