Skidor

Emil och Emilie vann Vasaloppet

Skidor Efter tio raka norska herrsegrar i Vasaloppet kom äntligen en svensk seger igen i det 99:e loppet när Emil Persson vann spurten närmast före norrmännen Andreas Nygaard och Kasper Stadaas. I damklassen blev det norsk seger när Emilie Fleten tog sin allra första seger i Ski Classics. Tvåa blev Silje Öyre Slind och trea blev Ida Dahl. Startplatserna till det 100:e Vasaloppet 2024 släpptes på vasaloppet.se när första åkaren passerade Mångsbodarna.

Vi vann Vasaloppet. Pressbild

Det var fina förhållanden med cirka fem minusgrader i Berga by när det var dags för det 99:e Vasaloppet klockan 8.00. En lätt snöby kom emellertid strax före start, och uppe på myrarna låg det cirka en halv centimeter snö i spåret. Men det blev även i år en dag med finfin skidpropaganda som de 15 800 anmälda deltagarna stod för.

Anton Elvseth och Astrid Öyre Slind var först till kontrollen i Mångsbodarna, vilket innebär att dessa båda kommer att få åka med nummerlapp 100 i det historiska 100:e Vasaloppet den 3 mars 2024.

Herrklassen
Först upp till Climb-passeringen vid 528 meter över havet, som är den högsta punkten efter tre kilometers åkning, var precis som 2022 Herman Paus, dock 50 sekunder långsammare än ifjol.

Nysnön gjorde att tempot i år var lägre än den höga farten som sattes i början av loppet 2022. Åkarna stod och åkte mellan spåren mestadels. Vebjörn Moen tog hem det första spurtpriset i Smågan efter 11 kilometer före ledaren av Ski Classics sprintcup Alfred Buskqvist.

Tätklungan vid sprintpasseringen i Mångsbodarna efter 24 kilometer var mycket stor och Anton Elvseth tog det spurtpriset.

Genom kontrollen i Risberg anfördes klungan, bestående av ett 60-tal åkare, av italienaren Lorenzo Busin, men det var fortfarande avvaktande åkning

Det klassiska bergspriset i Evertsberg, som delats ut sedan 1970, vanns av Tord Asle Gjerdalen. Tempohöjningen gjorde att klungan drogs ut till ett långt led. Farten höll i sig. I Oxberg var det 28 åkare inom 10 sekunder, med Oskar Kardin som tog spurtpriset.

Lagledare för Team Ragde Charge är Magnar Dalen och han hoppades på en ”favorit i repris i år”, det vill säga seger och lagtriumf. Och det var Ragdes Oskar Kardin som fortsatte trycka på efter Oxbergskontrollen. Men i första hand Lager 157 Ski Team och Team Aker Daehlie bevakade det som hände och täppte till. Nästa framstöt kom av Ragdes Johan Hoel, och på detta sätt fortsatte det.

Den näst sista kontrollen är Hökberg och likt 2022 tog Karstein Johaug spurtpriset där. Nu var de snart bara fjorton åkare i täten. Storfavoriterna fanns med, nämligen fjolårstvåan Emil Persson från Lager 157 Ski Team och fjolårssegraren Andreas Nygaard från Team Ragde Charge,. Men precis som ifjol såg Emil ut att vara mer ensam medan Nygaard hade fyra egna teamåkare med sig. Men Lager 157 Ski Teams 16-årige Alvar Myhlback, yngst i Vasaloppet någonsin, jobbade hårt för sitt team. Han tillsammans med flera andra fick dock släppa.

Emil Persson var först till det sista spurtpriset i Eldris. Han följdes av tre Ragdeåkare, Kasper Stadaas, Johan Hoel och Andreas Nygaard samt Petter Stakston från Team Aker Daehlie. Vem skulle vara starkast i denna kvintett? Den ensamme svensken Persson, som vunnit åtta av säsongens nio lopp i Ski Classics, eller någon av de fyra norrmännen? Ett taktiskt spel följde och man åkte och tittade på varandra hela tiden.

Men det var Emil Persson som ledde gruppen och var den som först svängde in på det 320 meter långa upploppet. Andreas Nygaard var bara fyra in på upploppet och Emil Persson lyckades med sin starka stakning hålla undan hela vägen in i mål. Segertiden blev 3.37.43. Tvåa blev Andreas Nygaard, slagen med 0,3 sekund. Emil Persson vann därmed den första svenska herrsegern i Vasaloppet sedan 2012.

– Det var på tiden och det var så skönt, sade Emil Persson i SVT:s segerintervju. Det var kul att åka skidor i dag och det blev ett tufft läge på slutet, men jag kände jag hade en bra dag i dag. Jag kände mig stark och lade en bra hastighet så att de inte skulle attackera så mycket och det lyckades jag med. Jag trodde det skulle bli tajt i spurten när jag fick dra de sista kilometrarna men jag gjorde en bra kurva … så det var gött. Jag sneglade bakåt och såg att Andreas kom. Tur att mållinjen är flyttad.

Emil kände sig i fin form hela dagen:
– Det har varit bra hela loppet, jag kände i första backen att kroppen svarade bra. Jag hade jättebra skidor. Även fast det kom nysnö så hade jag superskidor. Jag tyckte jag bara åkte och njöt stora delar, första halvan. Sedan gick farten upp som vanligt i Lundbäcksbackarna och jag kände att jag hade en bra dag. Jag har också med mig ett starkt lag i år, som räckte lite längre och det gjorde väldigt mycket kände jag.

Känslan när han korsade mållinjen:
– Befrielse. Att äntligen få ta den här segern som man drömt om!

Förra året var det Andreas Nygaard som svängde in först på upploppet och vann Vasaloppet, men i år kom han alltså tvåa och var trots besvikelsen en god förlorare:
– Var det en som förtjänade att vinna så var det Emil, han har varit superstark hela säsongen, sade Andreas Nygaard. Och han var superstark i dag. Jag är faktiskt väldigt besviken, för jag kände mig stark på slutet. Man vet att det är inte så ofta man har den här möjligheten. Men det var ett bra lopp och vi var starka. Andraplats är bra, men jag önskade mer. Det blev lite trångt i sista svängen och jag skulle kanske ha gått lite längre fram. Det var lite dåligt av mig, men Emil förtjänade en seger här.

Damklassen
Fjolårssegraren Astrid Öyre Slind var först upp till Climb-priset vid loppets högsta punkt efter tre kilometer. Redan där var hon 22 sekunder före näst bästa dam. Astrid hade cirka 100 herrar framför sig vid passeringen.

I Smågan var Astrids ledning 32 sekunder. Tvåa var Emilie Fleten och tidsavstånden var stora mellan damerna. Exempelvis bakåt till de två som låg först i Ski Classics sammandrag; Magni Smedås och Ida Dahl.

Vid Mångsbodarna var Astrid fortfarande först. Förhandsfavoriten Ida Dahl var här precis som ifjol långt efter damtäten, i år tre minuter efter på sjunde plats.

Astrid Öyre Slind hade efter hennes tiondeplats på tremilen på VM i Planica på lördagen bara sovit två timmar och vid passeringen i Risberg var Emilie Fleten ikapp. Fem norskor låg i täten och redan här stod det klart att det med största säkerhet skulle bli en norsk seger. Fleten hade inför dagen 16 pallplatser i Ski Classics, men ingen seger… Förra året var hon trea i mål i Vasaloppet. Hon var även trea i Tjejvasan 2023.

Vid Bergspriset i Evertsberg var det nu Emilie Fleten som ledde med över två minuter, före en sliten Astrid Öyre Slind. Fletens ledning vid nästa kontroll i Oxberg var tre minuter, med den skillnaden att det nu var tvillingsyster Silje Öyre Slind som var tvåa.

Om herrklassen var spännande så försvann dramatiken i damklassen. Emilie Fleten kunde åka i ensamt majestät och ledde resten av loppet. Hon kom i mål på 4.04.08 och vann med två och en halv minut. Silje Öyre Slind blev tvåa och därefter kom Ida Dahl som åkte upp sig placeringsmässigt till ytterligare en tredje plats i Vasaloppet.

Emilie Fleten kämpade med att hålla tillbaka glädjetårarna efter målgång:
– I dag var det en berg och dalbana, sade Emilie Fleten. Det startade med att jag föll på startgärdet och då tänkte jag att nu är det kört, men så började jag ta in på Astrid och så kände jag att jag klarade att gå ifrån henne och på slutet var jag så trött att jag trodde jag skulle bli ikappåkt. Det känns verkligen som det är en seger för Team Ramudden och jag är så tacksam för dem. Jag gläder mig så att stå på start med hela laget och de finns ju hela vägen längs loppet. Det här var för dem och det är stort.

Efter 16 pallplatser kom den första segern:
– Jag har ju haft en väldigt bra säsong, men så känner man ju att den första segern… när ska den komma? När ska den komma? Och att den gör det här i dag är ju helt fantastiskt.

Välkommen tillbaka till Vasaloppsarenan om 159 dagar, då det är dags för Cykelvasan.

RESULTAT Vasaloppet 2023, herrar
1 Emil Persson, (SWE), Lager 157 Ski Team, 3.37.43
2 Andreas Nygaard, (NOR) Team Ragde Charge, 3.37.43
3 Kasper Stadaas, (NOR) Team Ragde Charge, 3.37.44
4 Petter Stakston, (NOR) Team Aker Daehlie, 3.37.45
5 Johan Hoel, (NOR) Team Ragde Charge, 3.37.49
6 Joar Andreas Thele, (NOR) Team Ragde Charge, 3.37.59
7 Oskar Kardin, (SWE) Team Ragde Charge, 3.37.59
8 Alvar Myhlback, (SWE) Lager 157 Ski Team, 3.38.00
9 Max Novak, (SWE) Team Aker Daehlie, 3.38.01
10 Karstein Johaug, (NOR) Team Ragde Charge, 3.38.01

RESULTAT Vasaloppet 2023, damer
1 Emilie Fleten, (NOR) Team Ramudden, 4.04.08
2 Silje Öyre Slind, (NOR) Team Aker Daehlie, 4.06.41
3 Ida Dahl, (SWE) Team Engcon, 4.08.08
4 Magni Smedås, (NOR) Team Eksjöhus, 4.09.21
5 Astrid Öyre Slind, (NOR) Team Aker Daehlie, 4.11.22
6 Anikken Gjerde Alnes, (NOR) Team Ragde Charge, 4.13.28
7 Jenny Larsson, (SWE) Team Ragde Charge, 4.14.02
8 Kati Roivas, (FIN) Team Naeringsbanken Stora Enso, 4.14.05
9 Hanna Lodin, (SWE) Ski Team Göhlins, 4.18.16
10 Sandra Schützová, (CZE) Vltava Fund Ski Team, 4.18.44

Spurtprisvinnare 2023, herrar
Smågan 11 km: Vebjörn Moen, (NOR), 30.54
Mångsbodarna 24 km: Anton Elvseth, (NOR), 1.01.57
Risberg 35 km: Lorenzo Busin, (ITA), 1.26.39
Evertsberg 47 km (Bergspriset): Tord Asle Gjerdalen, (NOR), 2.01.27
Oxberg 62 km: Oskar Kardin, (SWE), 2.33.12
Hökberg 71 km: Karstein Johaug, (NOR), 2.54.34
Eldris 81 km: Emil Persson, (SWE), 3.17.20

Ski Classics Climb (efter 3 km och 528 m ö h): Herman Paus (NOR), 11.55,3
Nummerlapp 100 till det 100:e Vasaloppet (första man till Mångsbodarna): Anton Elvseth.

Spurtprisvinnare 2023, damer
Smågan 11 km: Astrid Öyre Slind, (NOR), 32.09
Mångsbodarna 24 km: Astrid Öyre Slind, (NOR), 1.04.38
Risberg 35 km: Astrid Öyre Slind, (NOR), 1.32.18
Evertsberg 47 km (Bergspriset): Emilie Fleten, (NOR), 2.09.52
Oxberg 62 km: Emilie Fleten, (NOR), 2.46.39
Hökberg 71 km: Emilie Fleten, (NOR), 3.12.35
Eldris 81 km: Emilie Fleten, (NOR), 3.40.14

Ski Classics Climb (efter 3 km och 528 m ö h): Astrid Öyre Slind (NOR), 13.15,4
Nummerlapp 100 till det 100:e Vasaloppet (första kvinna till Mångsbodarna): Astrid Öyre Slind.

De senaste tio årens segrare i Vasaloppet, herrar
2014 John Kristian Dahl, Norge
2015 Petter Eliassen, Norge
2016 John Kristian Dahl, Norge
2017 John Kristian Dahl, Norge
2018 Andreas Nygaard, Norge
2019 Tore Björset Berdal, Norge
2020 Petter Eliassen, Norge
2021 Tord Asle Gjerdalen, Norge
2022 Andreas Nygaard, Norge
2023 Emil Persson, Sverige

De senaste tio årens segrare i Vasaloppet, damer
2014 Laila Kveli, Norge
2015 Justyna Kowalczyk, Polen
2016 Katerina Smutná, Österrike
2017 Britta Johansson Norgren, Sverige
2018 Lina Korsgren, Sverige
2019 Britta Johansson Norgren, Sverige
2020 Lina Korsgren, Sverige
2021 Lina Korsgren, Sverige
2022 Astrid Öyre Slind, Norge
2023 Emilie Fleten, Norge

Rekordtiderna i dam- och herrklassen
Damer: 3.56.06, Astrid Öyre Slind, 2022
Herrar: 3.28.18, Tord Asle Gjerdalen, 2021

Pressmeddelande från Vasaloppet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *