Simning

Laddar för populär simtävling 

Simning Vidösternsimmet lockar simmare från när och fjärran.

Vidösternsimmet lockar simmare från när och fjärran. Pressbild: Vidösternsimmet

När årets tävling genomförs har deltagarna flera olika distansalternativ: det över 42 kilometer långa Vikingloppet, klassikern på 21 kilometer, en sex kilometer lång sprintdistans samt lilla vidösternsimmet på 500 meter för de som vill testa att simma i öppet vatten. 

  Det är tolfte gången som arrangemanget genomförs och för varje år når vi ut till nya simmare från hela världen som vill åka till Sverige för att simma i en mörk småländsk sjö.” säger Christer Ringblom, ordförande i Vidösternsimmets Ideella Förening (VIF). I år kommer det simmare från minst 15 länder, fortsätter Christer. 

Eventet börjar med att 16 simmare uppdelade i grupper om två eller tre deltagare, börjar simma norrut från Sundet. Genom natten guidas simmarna av kajaker som i sin tur tar sikte på de stora, gula och för natten upplysta bojarna, på sin väg upp till Vidösterns norra ände. 

Efter att ha simmat sjöns längd en gång, får deltagarna ta en paus och fylla på med energi och värma sig i bastutältet på Osuddens strand, innan de tillsammans med 90 andra simmare tar sig an den klassiska utmaningen Vidösternsimmet som mäter 21 kilometer. 

Ett 40-tal simmare startar den lite mindre utmaningen på 6 kilometer från Toftaholm herrgårds gräsmatta. 

– Sexkilometaren är såklart en mindre utmaning än det klassiska 21-kilometerssimmet, men det är ändå dubbelt så långt som Sveriges mest välkända öppet vattensim, Vansbrosimningen, säger Christer. Vi är glada att vi har en trogen deltagarskara som år efter år kommer till oss, samtidigt som vi når ut till fler internationella simmare. Denna säsongen har flera andra öppetvattenarrangemang fått ställa in på grund av för litet intresse. Jönköping Open water, Stenungsundssimmet och nu senast Malmö Open Water Swim är exempel på event som blivit inställda. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *