Orientering

Världsmästare klar för Bredaryds SOK

Orientering Bredaryds SOK som firar 80 år till hösten är verkligen i ropet. Tre elitjuniorer har tidigare anslutit sig till klubben och nu är det klart att en världsmästare också ska representera BSOK.

Det handlar om Johan Runesson, 31 år, som de senaste åren representerat IFK Lidingö där han också varit klubbtränare. Men, han fick sin OL-uppfostran hos OK Vivill i Smålandsstenar.

– Det är ett kanonförvärv vi fått, säger förre elitlöparen Håkan Svensson, som numera är en av flera eldsjälar i BSOK,  och fortsätter:

– Johan tävlade innan tiden i Lidingö för finska Tampereen Pyrintö (hemmahörande i Tammerfors, red:s anm.) och ska i fortsättningen tävla för dem.

• Men inte i alla tävlingar?

– Nej, löpare som representerar utländska klubbar får springa SM-tävlingarna, men måste då representera en svensk klubb. Det är här vi kommit in i bilden, förklarar Svensson.

• Varför blev det BSOK?

  Jag vill ha en klubb jag kan resa tillsammans med vid SM och gärna med anknytning till min hembygd. Jag har bra koll på klubbarna runt Smålandsstenar och BSOK har många lovande yngre förmågor och dessutom ledare som engagerar, förklarar Johan Runesson, sitt val av kommande SM-klubb

• Men, varför springer du för en finsk klubb i övriga tävlingar?

– Jag vill väldigt gärna få vara med och vinna 10-mila och Jukola.

Bland de klubbar som har den kapaciteten som krävs är definitivt Tampereen Pyrintö.

• Vad tror eller tänker du längre fram i tiden?

– Det är inte uteslutet att jag i framtiden springer för BSOK. Redan nu hoppas jag kunna dela med mig i form av tips eller någon föreläsning. Jag har ju varit med om en hel del i min karriär.

Att Johan Runesson är välkommen i vinröda Bredaryds SOK råder inget tvivel om. Eller som Håkan Svensson säger:

– Det är kanon. Ett riktigt lyft.

Runessons meritlista är diger eller vad sägs om ett guld och ett brons i stafett-VM, tre guld, två silver och ett brons i junior-VM, ett silver och ett brons i Nordiska mästerskapen, ett guld och ett silver i senior-SM, tre guld, fem silver och två brons i junior-SM samt ett guld i ungdoms-SM.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *