Orientering

Världens bäste junior är från Bredaryds SOK

Orientering Bredaryds SOK har samlat ihop många stora meriter, men två dagar efter klubbens 80-årsdag kom den – hittills – största. Klubben fick en världsmästare i orientering.

Axel Elmblad från Bredaryds SOK blev juniorvärldsmästare i orientering. Han fick sällskap på pallen av landslagskollegan Victor Svensk, som blev silvermedaljör. Foto: Kalle Dalin

Axel Elmblad slog till med dunder och brak och vann junior-VM i dag. Det handlade om medeldistans som föregicks av kvaltävlingar i måndags.

Elmblad blev ju trea i söndagens inledande sprint och följde upp med tredjeplacering också i medeldistans-kvalet.

– Jag har känt den senaste tiden att jag är i väldigt bra form, säger guldmedaljören till Orienteringsmagasinet.

Att Axel vunnit JSM tre år i rad i medeldistans har inte handlat om tillfälligheter. Det underströk han med besked i dag i svårbemästrad turkisk terräng.

– Jag gjorde en liten miss till ettan, men jag försökte lugna ner mej och jag förstod att inget var kört. Därefter flöt det på väldigt bra, men det är svårt att veta hur bra det går när man är ute i skogen. Detta är en terräng där du kan fastna i några grönområden, och det är svårt att känna hur mycket tid det kostar. Har känt mej i väldigt bra form den senaste tiden, har kunnat hålla bra fart utan att pressa mej så hårt, säger Elmblad.

Elmblad blev juniorvärldsmästare och han formligen utklassade sin 59 konkurrenter i M20-klassen. Det är segermarginalen ett tydligt bevis på. Elmblad var hela 2.13 före andre man, landslagskollegan och främste rivalen Viktor Svensk från Stora Tuna i Dalarna.

Axel och Viktor har haft många hårda duster genom åren och känslan är att Viktor vunnit flest. Men, Axel har – inte minst i år – tagit ytterligare ett kliv framåt och besegrat dalmasen flera gånger. Inte minst i viktiga tävlingar.

Årets viktigaste, tillsammans med JVM:s långdistans på torsdag, var dagens medeldistans. Och, i den var det inget snack.

Axel Elmblad från Gynnås utanför Gnosjö och Bredaryds SOK stod i särklass.

BSOK:s elitledare Peter Thelin är imponerad av Elmblads insats och han har kollat lite i statistiken.

– Sedan medeldistans infördes är det få som vunnit med över minuten och över två minuters segermarginal har ingen haft tidigare. Senast någon var nära två minuter var 2016 då Simona Aebersold, Schweiz, vann med 1.50, konstaterar Peter, och tillägger:

– Att vinna 9 av banans 17 sträckor är också ganska talande.

 

Flera guld tidigare

VM-guld är annars inget nytt i BSOK. Åsa Wadensjö Leo, Carina Svensson och Mats Nylund har alla vunnit veteran-VM och Axel Elmblad har vunnit skol-VM. Inom OL-skytte har Carina Svensson och Emelie Eklöf vunnit VM-guld flera gånger och Mats Nylund och Tony Larsson har toppat veteranklasser.

Men, alla dessa VM-guld kan inte jämföras med Axel Elmblads bedrift i dag. Han är nummer 1 i klubben.

 

Resultat, 

TURKIET, Junior-VM, medeldistans: 

Men 20, A-final (60): 1) Axel Elmblad, Sverige/Bredaryds SOK, 25.02, 2) Viktor Svensk, Sverige/Stora Tuna OK, 27.15, 3) Ferenc Jonas, Ungern, 27.35, 22) Leo Johansson, Sverige, 31.37, 32) Benjamin Näslund, do, 32.42, 39) Philip Carlsson, do, 33.54.

Women 20, A-final: 1) Hanna Lundberg, Sverige/OK Renen, Luleå, 26.25, 2) Lilly Graber, Schweiz, 28.07, 3) Tilda Östberg, Sverige, 28.10, 9) Petrina Costermans, do, 29.00, 12) Alva Sonesson, d, 30.03, 23) Tilde Backlund, do, 32.00, 45) Emma Ling, do, 35.08.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *