Orientering

Ungt BSOK-lag gör intressant start

Orientering Till helgen skulle 10-milaorienteringen sprungits i Valdemarsvik. Men, corona satte stopp. I stället blir det en elitstafett över sex sträckor i Sörmland och ett av 46 herrlag är Bredaryds SOK. 

Elitorienterarna i landet har inte tävlat mycket, men i alla fall har ultra-SM och knockout-SM avgjorts. Plus landslagsläger där Axel Elmblad, BSOK, varit med och matchat de stora gossarna riktigt vasst.

Till helgens Elitstafett kom Bredaryd med tack vare att klubben har tre löpare rankade bland de 100 bästa. Det handlar om nämnde Elmblad, Emil Auselius och Filip Trofast och trion är faktiskt bland de 50 bästa också.

De är förstås självskrivna i BSOK-laget och kompletteras av Anton Gunnarsson, nyförvärvet Gustav Ohlin och Filip Broling.

Helgens stafett springs på två orter. I morgon startar stafetten med tre nattsträckor i Hälleforsnäs. På söndag blir det tre dagsträckor i Ärla med jaktstart. Nattsträckorna mäter 7,8 km och är gafflade liksom söndagsetapperna som mäter 10,7 km.

BSOK kommer till start med ett verkligt ungt lag. Kanske det yngsta av alla då laget innehåller två seniorer och fyra juniorer. Seniorerna är 22 respektive 21 år, medan tre juniorer är 19 och den fjärde 17.

• Hur har ni resonerat när det gäller sträckfördelningen?

— Vi tror de bästa lagen har sina bästa på de sista sträckorna och föra att matcha lite börjar vi med Axel Elmblad som lämnar över till Emil Auselius, avslöjar Peter Thelin, ledare i BSOK:s elitgrupp.

Laget har alltså toppats.

– Det blir troligen tätt på de två första sträckorna, men förhoppningen är att Axel och Emil ska ge Anton Gunnarsson ett så bra utgångsläge att vi slipper omstart på söndag.

Ja, lagen som är 25 minuter eller mer efter täten då nattsträckorna är summerade startar 25 minuter efter på fjärde sträckan.

Då börjar BSOK med Filip Trofast och sedan avslutar de vin-röda med Gustav Ohlin och Filip Broling.

– För Ohlin och Broling är detta nytt att få vara med i yttersta eliten. De har inga krav på sig utan får göra sitt bästa. 

Det springs också en damstafett och i den är 32 lag med. Amanda Hansson, tidigare BSOK, springer fjärde sträckan i Göteborg-Majornas förstalag.

– Det vittnar om att Amanda är i bra form och GMOK tillhör ju topplagen, menar Peter Thelin, som inte är med uppe i Sörmland.

– Nej, jag följer tävlingen på hemmaplan. Mattias Gunnarsson och Magnus Trofast är med däruppe och coachar grabbarna.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *