Orientering

Axel tog ny etappvinst och är nära ledaren

Orientering Huvuddelen av de drygt 16 000 deltagarna i O-ringens 5-dagarsorientering har haft vilodag. Dock inte eliten och BSOK:s Axel Elmblad som tog en ny etappseger.

Axel Elmblad. Privatbild

Värmen slog till rejält och det var nog många deltagare glada över efter två dagars kämpande i Finspångsskogarna.

Vilodag var det däremot inte för mountainbike-cyklister och elitorienterarna. De senare sprang stadssprint inne i Norrköping och för Bredaryds SOK:s Axel Elmblad gick det undan. 

Sprinten är den etapp där det är svårast att hämta in tid på framförvarande. Axel Elmblad låg tolv sekunder bakom Viktor Svensk i H18E-klassen inför dagens uppgift på 2,8 kilometer. En bana BSOK:aren skenade runt på 14 minuter och 1 sekund. Och, då hann besöka 22 kontroller. Det är smått otroligt att det går att springa, orientera och stämpla och hålla en fart av 5 min/km (!).

Men, andra raka etappsegern blev det. Dock är Axel fortfarande tvåa i totalen. Rivalen Svensk från Stora Tuna var nämligen tvåa i dag, sju sekunder efter. Det innebär att han får behålla den ”ledartröjan”. Men, Axel Elmblad är nu bara fem sekunder bakom. 

Spännande forsättning följer.

Lika bra lyckades inte Elmblads klubbkompisar i H20E, alltså Emil Auselius och Filip Trofast. Emil anser sig själv inte som någon sprinter och han var knappt två minuter efter i dag. Det innebar att han åkte ner till sjätte plats sammanlagt.

Bättre sprang Filip Trofast som är jämn så här långt. Tolva första dagen, sexa i går och tolva i dag igen. Det innebar att han smög förbi Emil i totalen och är femma. Båda är drygt nio minuter efter Axel Granqvist, Ravinen i Nacka, som har ett gott grepp om att ta hem det hela.

 

TUVA ÅTER EN VINNARE

MTBO-cyklisterna trampade för tredje dagen i rad ochg fyra lokala ”ryttare” var med. Bäst lyckades Tuva Nylund, BSOK, som åter vann D16-klassen.

Tuva gjorde sitt första lopp i MTBO i måndags och vann då. I går fick hon punktering och tvingades bryta. Men, i dag var däcket reparerat och när det också höll var det ingen som matchade Forshedatjejen. Hon var nästan fem minuter före tvåan.

Tuvas mamma Carina Svensson tog en ny topplats då hon var trea i D50. Men, Carina tappade tid mot ledarinnan och är knappa fyra minuter efter inför de två sista etapperna.

Dagens aktörer har vilodag i morgon, men då är merparten tillbaka. Fortsättningsvis vid Yxbacken utanför Åby där Pernilla Wiberg började sin karriär. Där kommer de tre återstående etapperna att springas.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *