Orientering

Axel Elmblad är årets orienterare i Småland 2021

Orientering 19-årige Axel Elmblad från Bredaryds SOK har utsetts till årets orienterare i Småland. Detta skriver Smålands orienteringsförbund i en pressrelease.

Axel Elmblad. Foto: Foto: Sara Malmborg / Orienteringsmagasinet Skogssport

I början av september tog Axel Elmblad två guld i Junior-VM i orientering. Det gjorde valet självklart för juryn som utser Årets orienterare i Småland.
19-årige Axel Elmblad, med Bredaryds SOK som klubbadress, kan se tillbaka på ett mycket framgångsrikt år.
– Inför säsongen kunde jag inte drömma om att det skulle gå så här bra. Speciellt med den oro som fanns kring pandemin och möjligheterna att få tävla.

In i det sista var det oklart huruvida Junior-VM skulle kunna genomföras i Turkiet, men när det väl blev tävling svarade de svenska juniorerna för utmärkta insatser, där Axel Elmblad var det främsta kortet bland grabbarna. Efter ett inledande brons på sprintdistansen blev det guld på medeldistans och nytt guld i stafetten. I stafettlaget ingick också en annan smålänning, 18-årige Noel Braun, Växjö OK.
– Så här i efterhand kan jag konstatera att det var ett ruskigt bra lopp på medeldistansen. Visserligen en liten miss på 20 sekunder till första kontrollen, men därefter riktigt bra fokus.

Bästa loppet någonsin?
– Prestationsmässigt har jag sprungit lika bra tekniskt i andra lopp, men de här dagarna var jag i toppform fysiskt. Det kände jag redan dagarna före när jag vann på de interna testtävlingarna vi hade. När jag vid varvningen, fem minuter före mål, hörde att jag var i ledningen med två minuter, insåg jag att chansen fanns. Visserligen gjorde jag en liten miss på näst sista kontrollen, men jag stressade inte upp mig.

Axel går nu ett avslutande fjärde år på orienteringsgymnasiet i Eksjö. 2022 blir sista årets som junior.
– JVM i Portugal blir naturligtvis stora målet, men jag hoppas också på att få chans i seniorlandslaget i något världscuplopp eller kanske EM.

Jämnåriga Hanna Lundberg, från OK Renen i Luleå, har i år visat att man som junior kan slå sig in i seniortoppen genom att vinna ett världscuplopp och bli totaltrea.
– Hanna är en stor inspirationskälla och jag beundrar den seriositet hon visar. Hon har också bevisat att steget inte behöver vara så stort för att etablera sig i seniortoppen.

Dit har Axel siktet inställt. Efter studenten till sommaren har han funderingar på att ta ett sabbatsår från studierna för att kunna satsa helhjärtat, kombinerat med ett deltidsjobb. En satsning som åtminstone tills vidare sker i Bredaryds SOK:s klubbfärger, en klubb som regelbundet plockar fram stora orienteringstalanger.
– Jag får mycket bra stöd i klubben. Vi har ledare med stor erfarenhet och som kan ge hjälp och stöd inom olika områden. Sedan har vi ett bra go i klubben där vi försöker träna ihop så fort vi är i hemtrakterna. Vi sporrar varandra bra, för man vill ju inte gärna ta stryk av någon klubbkamrat, avslutar världsmästare Elmblad.

Källa: Smålands orienteringsförbund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *