Motorsport

Nellie blev helgens rallyprofil

Motorsport I lördags kördes Rikspokalen i Örebro. Knappt 200 ekipage kom till start och bland dem två kartläsare från Skillingaryds MK.

Jari Liiten och Nellie Karlsson i Rikspokalen 2019

Henrik Söderkvist gjorde ett av flera inhopp hos snabbe Johan Axelsson, Nässjö. Förra året ledde till seger i klassen i Skilling 500 och denna gång räckte det till en riktigt bra fjärde plats. Ambitionen inför sista sträckan var att hinna ifatt andraplacerade Emil Karlsson, Hällefors, som låg en sekund före men det lyckades inte och dessutom spurtade Oscar Sundell, Sandviken förbi och knep bronset.

Ett spännande kartläsaruppdrag hade Nellie Karlsson denna dag då hon placerade sig i högerstolen hos Jari Liiten, Sandviken i hans fyrhjulsdrivna Mitsubishi. Det är första gången Nellie åker med i en bil av denna kaliber, en ny utmaning då det går fortare och också inte ger tillbaka samma känsla i kroppen som i en bakhjulsdriven bil, en känsla som behövs för att leverera noter i rätt tempo till föraren. Jari är en av Sveriges mer lovande förare och Svensk Juniormästare 2018. Hur gick det då? Tyvärr förstörde en punktering alla chanser till en framskjuten placering.

Omdömet om Nellies insats är väl bäst att låta Jari få lämna så här är hans svar på frågan hur det gick och hur hon hamnade i den stolen.

– Har haft kontakt med Nellie ett tag och hon har berättat att hon alltid har vela åkt en fyrhjulsdriven bil och när min ordinarie kartläsare inte kunde åka så såg jag en chans för henne att få åka med och uppfylla en dröm. Jag tror väldigt mycket på henne, hon är otroligt noggrann glad och positiv tjej. Hade till en början inte så extrem stor förväntan att hon skulle klara av och leverera noter i en 4-wd-bil då det går så fort, men direkt när vi startade på sträcka ett och jag hörde hur hon läste med tonläge och satte noterna klockrent i kurvorna så blev jag otroligt positiv överraskad. Hon gjorde det så otroligt bra så jag kan inte mer än att berömma henne för hennes grymma jobb.

– Jag har haft med många olika kartläsare varav några har åkt mycket VM och i mina ögon och öron så levererade hon exakt lika bra. Nellie kan gå långt som kartläsare med den drivkraft och noggrannhet hon har jag kommer att försöka vara med stötta och hjälpa henne hela vägen. Trots allt har hon inte åkt så jättelänge och inte så mycket i snabbare bilar så jag anser att det en stjärna som är på väg fram, avslutar Jari Liiten sitt omdöme om Nellie Karlsson.

– Vilka kartläsare vi har. Henrik Söderkvist men mängder av meriter, Carl Eriksson med färskt JSM silver och nu Nellie, noterar Mats Bergman i SSMK.

• Ännu en tävling
På söndagen var det också rally men i en annan del av Sverige. En tradition i Bergmanmotorsport är att åka Vedumsmästerskapen, ett arrangemang av Kullings MS. Samma sträckor används varje år och varje år tillåts också genomkörning. Inga noter och därför är det också lämpligt att Mats får vara kartläsare för då kan han inte ställa till så mycket.

– Finns i och för sig en historia om det också men den behöver vi inte dra upp igen, säger Mats själv.

Erik gjorde sin bästa version av lilla VM nånsin och kom på fjortonde plats totalt och nionde plats i A 2 wd.

– Och jag ställde inte till denna gången, säger Mats.

Nästa tävling för klubbens förare är nu en tävling på Gotland och sedan SSRC-finalen i Hovmantorp.

Vedummästerskapet 2019

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *